Top News
3267 prikaza

Plenki, kladiš li se da će RH biti bolja od Bocvane i 2028.?

Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović, Gordan Jandroković, Josip Bozanić
Marko Lukunić/PIXSELL
Usporedba sa zemljama trećeg svijeta ili je uvreda ili prijetnja za zemlju koja je 1990. bila u rangu EU, a danas na njenom rubu

Osim što je dozlaboga uvredljiva po većinu građana ove zemlje, onih neprivilegiranih, Plenkovićeva izjava o "zemljama Afrike i srednjeg istoka" u kojima je "takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj", čak je i netočna. Prvo što se tiče uvredljivosti.

Premijeru sigurno nije bilo na kraj pameti, a svejedno je učinio točno to, da Republiku Hrvatsku uspoređuje sa zemljama u kojima je većina stanovništva bila na rubu gladi ili čak umirala od gladi u isto ono vrijeme kad je ta ista Hrvatska, primjerice 1990. godine, bila industrijski druga najrazvijenija republika federacije koja je u tadašnjem svijetu stajala prilično dobro. Ako nekome takva usporedba i ne sjeda dobro na želudac, onda pogledajmo istini u oči.

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj Pregled tjedna Top News Gazda čak i iz Londona trese Plenkijevom Hrvatskom

Hrvatska 2012. godine bila je na oko 108 posto BDP-a u odnosu na onaj BDP Hrvatske iz 1990. Današnji BDP, 28 godina poslije, nije puno viši, ali se u međuvremenu rapidno povećala raslojenost građana i za većinu njih dojam da su oni ili njihovi roditelji, posebno i naročito djedovi i bake, onda živjeli bolje nego danas, nije problem percepcije nego gola činjenica, vrlo lako matematički dokaziva.

Mantra o "razornim ekonomskim učincima nametnutog rata" kojom je HDZ kroz cijele 90-e, kroz desetljeće prvo pretvorbene otimačine, a potom privatizacijske pljačke, onu naivniju polovicu stanovništva držao u stanju moralne ucjene, rasplinjuje se kad se vidi primjer, recimo, Južnoafričke Republike, izrazito heterogene zemlje koja je uspjela ne raspasti se unatoč desetljećima brutalnog apartheida.

Ili pak Bocvane, zemlje koja je u doba proglašenja neovisnosti 1966. bila jedna od najsiromašnijih na svijetu, ali koja je strpljivo gradila svoje društvo i demokraciju, pa danas ima sasvim pristojno javno zdravstvo koje pokriva čak 98 posto stanovništva, isto takvo javno obrazovanje, koja je uspješno prebrodila i endemičnu malariju i TBC, čak i to što je zbog položaja još i danas zemlja s trećim najvećim udjelom zaraženih HIV-om.

Ivo Stier i Andrej Plenković | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Međutim, ta Bocvana, u kojoj je HIV onomad srozao očekivani životni vijek na samo oko 35 godina, odjednom je opet na skoro 70 zato što je vlada preokrenula nebo i zemlju da nabavi svima koji trebaju koliko god treba jeftinih, a učinkovitih lijekova, što je obrazovala stanovništvo, zapošljavala ih... Oh, da, ta ista Bocvana više od polovice svojih prihoda dobiva od rudarenja dijamanata preko tvrtke u čijem su vlasništvu rudnici i u kojoj je država 51-postotni vlasnik. Ono što se zaradi, ide u budžet na korist građana.

Hrvatska, nasuprot tome, koja je još i u SFR Jugoslaviji stajala bolje od nekih članica EU-a, poput Portugala, Grčke, južnog dijela Italije, u međuvremenu je ostala pregaženom najgorom kombinacijom rodijačkog kapitalizma, nacionalizma, rasprodaje i grabeži svog akumuliranog industrijskog, kulturnog, prirodnog, kakvog god bogatstva.

Odjednom, zemlja koja je mogla i morala do danas biti poput Švedske ili Norveške, zaslugom zločina koji je nad njom počinjan tijekom četvrt stoljeća najvećim dijelom pod vlasti HDZ-a, spada u istu skupinu zemalja po razvijenosti kao i Bocvana; u više srednje razvijene zemlje. Istina, Hrvatska je na samom vrhu tog razreda, Bocvana pri sredini, ali, priznajmo si svi jedan po jedan iskreno, bismo li dali ruku u vatru da će za, recimo, 10 godina Hrvatska i dalje biti isto ovoliko razvijenija od Bocvane koja jako brzo raste već pola stoljeća?

Andrej Plenković Obruč se steže Top News HDZ ne smije rušiti Plenkija, ali zato ga Kolinda cipelari

U konačnici, na istoj takvoj razdaljini u razvijenosti Hrvatska je 1990. držala iza sebe Poljsku, Češku i Slovačku, Mađarsku, o Rumunjskoj, Bugarskoj, Litvi, Latviji i Estoniji da i ne govorimo. U konačnici, jeste li ikada čuli za i jednog jedinog čovjeka iz imigrantskog milijunskog vala očajnika iz Afrike koji bi bio iz Bocvane, pa i iz Namibije, iz Južnoafričke Republike? Ili za ijednog prebjega iz Libije, prije one Gadafijeve nezgode iz 2011., a koji bi bio prvenstveno ekonomski, a ne politički prebjeg?

Premijer Andrej Plenković u svojoj je čestitki za Dan državnosti osim Afrike spomenuo i srednji istok, pa je ostalo nejasno je li pritom mislio da možemo biti sretni što nismo u rangu neke od bliskoistočnih zemalja zapetljanih u nacionalno tragična geopolitička ratna iživljavanja Zapada i Istoka preko svoje kože, ili je mislio na Srednju Aziju.

Koliko god bi suluda bila usporedba s onim prvima, jednako bi bila suluda usporedba i s onim drugima, jer Srednja Azija poznata je kao "svjetska regija s najvećim brojem diktatora na svijetu po kilometru četvornom", što bi značilo, osim da je riječ o regiji s kojom vole poslovati multinacionalne korporacije i sa Zapada i s Istoka, još i to da usporedba života u članici EU-a s takvom jednom zemljom ili je ravno psovanje majke EU-perspektivama ili...

Ilustracija odlaska u Irsku | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Zapravo, netko paranoičan mogao bi još doći i na takvu ideju da je predsjednik Vlade htio reći da možemo biti sretni što nas elite, garniture vlasti i moći u ovoj zemlji tijekom ovih četvrt stoljeća i kusur, još uvijek nisu baš toliko upropastile, uništile, popljačkale, porobile, odnarodile, oduzele nam dostojanstvo, da bismo i doslovno postali zemlja trećeg svijeta i jedno od svjetskih kriznih žarišta. Naravno da premijer nije htio ispasti takav; on se u čestitki naprosto zaboravio dotle da je počeo blebetati.

Ili je, u goroj varijanti, podlegao savjetima onog istog genija koji je na stranicama Vlade povodom Dana državnosti ostavio poruku da Vlada čestita "svim hrvatskim ljudima". Sa svojih pozicija apsolutne moći to si je na ovim prostorima u svoje vrijeme posljednji mogao dopustiti car Franjo Josip koji se 1914. obratio "svojim narodima".

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ursuss 19:11 26.Lipanj 2018.

    očito se nismo borili protiv pravog neprijatelja..

  • Milicic 08:46 26.Lipanj 2018.

    Što komentirati?Sve smišljeno prije,napravljeno po programu.Dobili rat izgubili pamet.