Top News
3088 prikaza

Zašto je Kolinda tajila sastanak sa Željkom Markić

Kolinda Grabar Kitarović
Goran Jakuš/PIXSELL
Podržala joj je politički cilj i metode, proglasila rezultate referenduma iako još nisu potvrđeno ni potpisi inicijative

Ustvrditi da je danas predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izišla iz konzervativnog obiteljaškog ormara politički bi bilo ravno padanju s Marsa. Predsjednica je danas priznala, suočena s javnosti koja je to upravo doznala, da se uoči početka prikupljanja potpisa za dvije krajnje konzervativne referendumske inicijative za mijenjanje Ustava jest susrela sa Željkom Markić na Pantovčaku, ali samo zato što je "od nje osobno htjela čuti koje su joj namjere i ciljevi".

„Ne, to nije bila tajna“, kazala je Kolinda Grabar Kitarović. Samo, očito je da sastanak jest bio tajan jer za njega nitko nije znao osim nje osobno, Markićke i predsjedničinog najužeg osoblja. Tajan bi i ostao da Nova TV nije provalila što se dogodilo prije skoro tri tjedna. „Nismo to objavljivali jednostavno zato što se nisam ni na koji način htjela miješati u postupak prikupljanja potpisa“, kazala je predsjednica.

Željka Markić | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Jedini problem u tom dijelu njene izjave je da ona posljednjih dana ipak jest podržala referendum, potpuno, što su doslovno tim riječima registrirali portali od Indexa, preko Telegrama do Maxportala. U svom sukobu s vrhom HDZ-a u subotu je u Osijeku rekla da „volju naroda treba podržati“. Bila je to politički ne baš često tako žestoka subota.

„U ovom slučaju, koliko je meni poznato, skupljeno je dovoljno potpisa za referendum“, kazala je tada predsjednica, iako je i danas jedini „dokaz“ da je skupljeno dovoljno potpisa za referendum inicijative tvrdnja vođa inicijative „Narod odlučuje“ to što su oni sami tako rekli. I osim njih što su to rekli Željka Markić, Vice Batarelo...

„Posebno je bitno za nas političare i državnike da uključimo tu volju naroda. Voljela bih da volja naroda bude uključena i u druge sfere života“, nastavila je dalje predsjednica koja danas kaže da se ni na koji način nije htjela miješati u referendumsku političku bitku. Puno toga je predsjednica prejudicirala, počev od valjanosti prikupljenih potpisa za referendum, za koje je prije nekoliko dana ministar uprave Lovro Kuščević rekao da „ima informacije da su potpise prikupljali još u srijedu", tri dana nakon isteka zakonskog roka.

Zvonimir Troskot Sumnje ministra Top News Šef Ustavnog suda o mogućem lažiranju potpisa za referendum

Upravo za Express predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske tim je povodom izjavio da je, "ako bi to bilo istina" naravno, on bio zgrožen. Kolinda Grabra Kitarović prejuducirala je "izraženu volju naroda" preko toga da potpisi nisu još niti predani nadležnim državnim tijelima, pa preko toga da ih nitko potom nije mogao niti verificirati – niti brojčano, niti što se tiče valjanosti potpisa, pa dalje preko toga da o svemu nije mogao još odlučiti niti Ustavni sud.

Ispada da je predsjednica Republike Hrvatske u trenutku koji je cijelu svjetlosnu godinu politički udaljen od održavanja referenduma, što je upitno da li će se uopće dogoditi, a bez da su građani Hrvatske na referendum uopće izašli, nonšalantno konstatirala da je volja naroda utvrđena i da to valja poštivati. Sve na riječ, valjda, Željke Markić s kojom se – htjela to ona priznati ili ne – ipak sastala tajno uoči početka prikupljanja potpisa.

Ionako vrlo kompromitirajućoj situaciji nije bilo potrebno da u javnost prodre još i to da su referendumsku inicijativu, vjerojatno i obje, potpisala i četiri predsjedničina savjetnika, počev od Mate Radeljića. „Ne vidim nikakav problem u tome ako je neki savjetnik dao potpise za referendum! Pa predsjedničini savjetnici su slobodni ljudi“, razumljivo je konstatirala Željka Markić u najnovijoj Bujici, ona ista Markić s kojom se predsjednica uoči prikupljanja potpisa sastala tako javno da o tome praktično nitko od 4,5 milijuna građana Hrvatske nije imao pojma.

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

„Kad već govorimo o ustavnosti, mislim da bi trebalo preispitati odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendum, pa ma što oni mislili o referendumskim pitanjima“, zabila je Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju još jedan čavao u lijes političke objektivnosti. Doista, 3. lipnja 2018. zbilja nema smisla padati s Marsa iznenađenjem što se predsjednica konačno autala.

Ako kome to nije bilo jasno ranije, moralo je biti jasno u rujnu prošle godine kada je njen ured pristao biti pokroviteljem konferenciji koju je organizirao „U ime obitelji“ Željke Markić. Drugu godinu za redom, dakako, nakon što je prethodne godine izbio skandal s predavanjem Zvonka Rumboldta s Medicinskog fakulteta u Splitu, koji je tvrdio da rodni identitet nije znanstveno utemeljen pojam. Konferenciji „Obitelj i škola - ključ slobode od ovisnosti“ predsjednica je krajem prošle godine pristala biti pokrovitelj zato što se, kako je priopćila na sto muka, "konferencija bavi problemom ovisnosti mladih".

A zapravo je cijeloj hrvatskoj javnosti već i na neviđeno bilo jasno, čim je bila riječ o Markić kao organizatoru, da će u fokusu biti kritika pobačaja i liberalnih tendencija u obrazovanju. Hrvatska javnost u klađenje na neviđeno poslije se uvjerila i nakon viđenog.

Mate Radeljić Mate Radeljić Top News Karamarkov igrač preko Kolinde ruši vrh HDZ-a

Pa ako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila voljna i drugu godinu za redom financirati javnim novcem festival ekstremno konzervativnog sadržaja Željke Markić i ako joj je to prošlo obje godine za redom bez problema, zašto bi se onda ustručavala javno podržati inicijative za referendume s istog svjetonazorski krajnje konzervativnog krila društva i politike?

Politički izlet Željke Markić je, doduše, bio katastrofalan, ali je je ostao ovaj drugi, za koji je sada dobila neskrivenu podršku iz samog državnog vrha. Je li to pritisak i na Vladu i na Ustavni sud i na, još i prije njih, državne službe koje prvo trebaju zaprimiti potpise, a onda ih i prebrojati?

Ništa ne upućuje na suprotno – osim izjava predsjednice koja je posljednjih dana ionako već svašta izgovorila. Doista svašta. To „svašta“ išlo je dotle da je u jednoj od posljednjih izjava nastupila u maniri glasnogovornice političke agende Željke Markić: „Žele da se na neki način i malo protrese, da tako kažem, taj politički život u Hrvatskoj i političke elite, isto tako pokazali su svoju želju za izmjenama izbornog zakona koje su sasvim legitimne.“

Željka Markić | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

Jedino što predsjednica još nije napravila bio bi politički istup poput isticanja jumbo-plakata preko pročelja rezidencije na Pantovčaku u prilog referendumskih inicijativa. Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo, primjerice, čak i jednom Donaldu Trumpu u SAD-u, da ne govorimo o predsjedniku Frank-Walteru Steinmeieru u Njemačkoj ili bilo kojem drugom predsjedniku bilo koje pristojne zapadne demokracije da u sličnoj situaciji postupa poput njihove hrvatske kolegice.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Nina 09:13 06.Lipanj 2018.

    Markićka nikog nije ponizila osim same sebe, i nije skupila dovoljno glasova za referendum. A i da je, vidimo kako narod to doživljava, sve nas je manje pa smo eto pali ispod četiri milje, samo nek ona nastavi, još malo ... prikaži još! i neće imat kome lajat. Evo primjer, suprug i ja imamo troje djece, nismo uhljebi, nemamo veza ni vezica, sve je gore i gore, tako da je pitanje vremena kad ćemo za Njemačku il Irsku il kud već. To je petero ljudi manje, a mi smo oni koji su dali jedno plus ljudsko biće. Super a?

  • vjaceslav 00:26 04.Lipanj 2018.

    kao što se američki novinari nikako ne mogu pomiriti s činjenicom da je hillary izgubila izbore, ni naši novinari ne mogu progutati da ih je markićka već jednom ponizila i da je skupila dovoljno glasova za još jedan referendum. :-))