Top News
14986 prikaza

Plenki je isprepadao Vasu i ekipu, ali - koliko dugo?

Andrej Plenković i Milijan Brkić
Jurica Galoic (PIXSELL)
Srezao ih je kad im je rekao da mogu biti protiv Istanbulske konvencije, ali onda idu na izbore i nije sigurno hoće li biti na listama

Andrej Plenković uspio je u svom naumu proguravanja Istanbulske konvencije, ali to nije prošlo baš tako demokratski i samo snagom argumenata o tumačenju tog važnog dokumenta. Kako doznajemo od više sugovornika, HDZ-ovci koji su bili “na granici” te svi oni koji obavljaju neke važne političke funkcije, dobili su poziv od Plenkovića ili nekog od njegovih suradnika, pri čemu su ih otvoreno upozorili da će svojim protivljenjem izazvati krizu Vlade, nove izbore, a onda ih neće biti u kombinaciji na listama.

HDZ | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Rijetki su oni koji su bili spremni žrtvovati svoju funkciju zbog protivljenja “rodnoj ideologiji”, pa je to upalilo iako vrlo vjerojatno nikakvih izbora neće biti na jesen. Istanbulska će nakon Uskrsa biti usvojena u Saboru, i to vjerojatno bez većih potresa ili ugroze za Plenkovića. Šef HDZ-a iz ovog sukoba ipak neće izaći bez ožiljaka. Njegov zamjenik Milijan Brkić, politički tajnik Davor Ivo Stier, međunarodni tajnik Miro Kovač, njegov izbor Damir Jelić, karlovački župan, ali i još niz onih koji su bili protiv konvencije, neće mu to zaboraviti.

„Svjesni smo i mi da ne možemo pobjeđivati s desnijim kandidatima i da oni više ne prolaze. S Plenkovićem na čelu to ipak znači vrlo vjerojatne izborne pobjede i okupljanja šireg biračkog tijela“, kaže nam. Nejedinstvenost unutarstranačke oporbe Plenkoviću je, uza sve ove razloge, još jedan poguranac za ostanak na vrhu. Baš oko Istanbulske postoji nekoliko struja. Primjerice, Brkić i Stier uopće nisu na istoj strani po većini ostalih pitanja, a Miri Kovaču se zamjera prevelika ambicija.

Brkić se ne vidi na čelu stranke, a Kovača sigurno ne bi podržao, vjerojatno ni Stiera. A Brkić je jedan od onih bez čije podrške ne ide. Barem zasad. Treća skupina uopće nije vezana za stranačke ambicije, poput Kovača ili Stiera. Oni samo smatraju da je Plenković trebao odgoditi Istanbulsku zbog prijepora oko roda dok ne ratificiraju i sve ostale zemlje. I tako se ne zamjeriti Crkvi i dijelu biračkog tijela. Ali unatoč toj zamjerki, oni ne podržavaju neke protukandidate i zato će sad o tom pitanju: šutjeti.

Cipele ubijenih žena u obiteljskom nasilju, Markov trg Istanbulska konvencija Top News Plenki je HDZ-ovu desnicu razbio 'neutronskom bombom'

Čini se da će Istanbulska polako ali sigurno biti skinuta s dnevnog reda. Kad bude glasovanje u Saboru u travnju, ona uopće više neće biti u fokusu. Naravno, izvanstranački protivnici ratifikacije, poput udruga U ime obitelji i Vigilare, pokušat će jahati na toj temi, ali tema je već dosegnula svoj vrhunac. Kako su protivnici u HDZ-u umireni, tako će na toj temi biti i manje “talasanja”. Poznato je da Plenković jako drži do stabilnosti i svakog zastupnika, ali je procijenio da na Istanbulskoj neće izgubiti niti Hrvoja Zekanovića, zastupnika Hrasta.

Zekanović je rekao da će odlučiti tek nakon što vidi kako će se u Saboru ponašati SDP, što će biti u izjavi uz konvenciju i još niz izgovora kako ne bi morao reći hoće li napustiti koaliciju. Šef Hrasta Ladislav Ilčić neće izgubiti svoje privilegije, pa tako i ako Zekanović bude protiv Istanbulske to ne znači odlazak iz koalicije. Kao što smo rekli, zastupnika ima dovoljno jer se SDP na toj temi, umjesto da poentira, uspio podijeliti.

Bernardićeva najava da neće podržati konvenciju zbog interpretativne izjave dočekana je s podsmijehom u HDZ-u. „Pa oni su sami sebe raskolili. Ako ne podrže konvenciju jer ćemo napisati da u njoj nema rodne ideologije, onda ispada da njima zaista uopće nije stalo do zaštite žena nego do toga da uvedu rodnu ideologiju!“, rekla nam je osoba iz vrha HDZ-a nakon što je SDP izašao s tim stavom. Daleko je od toga da su unutarstranačke bitke gotove s Istanbulskom.

Istanbulska konvencija | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Na glasovanju će biti i oporbeni prijedlog za smjenu Martine Dalić. Paradoksalno, prije nego što je otvorena priča s ratifikacijom Istanbulske, unutar HDZ-a je bilo izuzetno puno glasova da ona mora otići. Čak su i neki zastupnici najavljivali da je neće podržati. Sad više nitko o njoj ne želi ni pričati. Izgleda da su svi svjesni kako se ne isplati na njoj ući u još jedan sukob sa šefom, uz sukob zbog Istanbulske.

Glasovanje o Dalić tako će vjerojatno proći glatko, ali za razliku od Istanbulske, ona će i dalje ostati kamen spoticanja. Na ruku joj ide i što se, izgleda, nagodba s Agrokorom odvija u dobrom pravcu. Tako da će i ona politički preživjeti skoro glasovanje o opozivu. Plenkoviću ostaje gasiti i pobunu u Ličko-senjskoj županiji, gdje je ušao u otvoreni rat s Darkom Milinovićem.

Vrh HDZ-a već se praktički pozdravio sa svojim istaknutim članom, ali još trebaju osigurati “mirnu tranziciju”. A Milinović ne planira baciti koplje u trnje. “Poludio” je kad mu je povjerenik kojeg je poslao vrh stranke samo tri dana prije kandidatura, raspustio cijelu gospićku organizaciju. „Vrše neviđenu represiju jer znaju da bi bili poraženi na izborima“, rekao je za 24sata Milinović, čijem je čovjeku Petru Radoševiću onemogućena kandidatura. Pravi test će biti izbori za županijskog čelnika HDZ-a.

Milinović se planira kandidirati, a Plenković i njegov krug ne žele ga. U konačnici, nije neizgledno da Milinović napusti HDZ, sa sobom povuče većinu članova i tako ostavi HDZ bez jedne od najjačih glasačkih utvrda. Smijeniti ga ne mogu s mjesta župana, pa bi se tako ponovio slučaj s Alojzom Tomaševićem u Požeško-slavonskoj županiji. Unutarstranačke bitke i gafovi ministara tako su obilježili prva tri mjeseca Plenkovićeve vlade u ovoj godini.

Božidar Kalmeta i Darko Milinović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

U godini za koju je obećao da će biti reformska, sve je blokirano zbog tih sukoba i Agrokora. Ako zaista umiri unutarstranačku oporbu, Plenković i njegovi ministri sljedećih devet mjeseci moraju se prihvatiti posla.Ali niti imaju snage niti želje za rušenjem Vlade. Jasno je to artikulirao najvažniji među protivnicima, Milijan Brkić. „Prije godinu i pol smo napravili glupost i daj Bože da je to zadnji put da smo rušili svoju Vladu“, izjavio je Brkić i time zaustavio sva nagađanja o bilo kakvim pučevima.

„Ali to ne znači da su svi Plenkovićevi protivnici zaboravili na koji način je progurao konvenciju. Nije ni HNS ni SDSS natjerao Plenkovića na ratifikaciju. To je njegov svjetonazor i svjesno je išao u to u godini bez izbora. Članstvo se našlo u rascjepu između autoriteta šefa i autoriteta Crkve, a mnogi, iako ne odobravaju njegov potez, neće sad javno istupati niti bilo što poduzimati. Ako gospodarstvo nastavi rasti, ne bude potresa s Agrokorom, neće biti nikakvih rušenja iako mu ove poteze neće zaboraviti jer je konvenciju iznio baš na snagu predsjednika stranke. Plenković sam sigurno neće na izbore najesen, koliko god tim prijetio članstvu, jer bi tad izgubio HNS, koji mu je ključni partner, a sam bi ispao licemjer jer je toliko zazivao stabilnost", objašnjava nam sugovornik iz HDZ-a.

Velika zamjerka Plenkoviću je što je na ovom pitanju pokazao autokratske odlike, kažu nam. I to na način da ne dopusti protivnicima konvencije u Saboru, kojih ima desetak, da glasuju po svojoj savjesti, odnosno da se ne primijeni stranačka stega.

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj Pregled tjedna Top News Biser godine - 'Žene ne bi trebale cinkati muževe nasilnike!'

„Dopuštajući glasovanje po savjesti, dao bi i satisfakciju onima koji su protiv i ublažio nezadovoljstvo, ali zasad o tome nema odluke. Tako da će zastupnici poput Brkića morati taj dan jednostavno izostati s glasovanja. Puno više demokratičnosti pokazao bi dopuštajući glasovanje po savjesti“, smatra jedan od HDZ-ovaca koji podržavaju Istanbulsku, ali shvaća i kolege koji su protiv i ne želi nove podjele u stranci. Zanimljiva su još dva tumačenja cijelog ovog unutarstranačkog sukoba zbog konvencije.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.