Top News
1984 prikaza

HDZ je prije tri godine tražio ratifikaciju Istanbulske

Kolinda Grabar Kitarović podržava Istanbulsku konvenciju
1/2
Screenshot
Na internetskom portalu HDZ-a i danas su tri video-klipa i tekst kojim s pravom napadaju tadašnju ministricu Opačić zbog nepotpisivanja Istanbulske konvencije

U ponedjeljak su HDZ-ovci zasjedali pet sati i svađali se oko prihvaćanja Istanbulske konvencije. No prije tri godine govorili su ovako: 

"Nasilje nad ženama, nažalost, prisutno je u svim društvenim slojevima i skupinama. Ni Hrvatska nije u tome iznimka - svakih 15 minuta jedna je žena zlostavljana! Bilo da govorimo o psihičkim, fizičkim ili pak spolnim oblicima zlostavljanja! U zadnjih 10 godina u Hrvatskoj su nasilni partneri ili članovi obitelji ubili više od 300 žena. Ta nam zastrašujuća brojka treba otvoriti i uši i oči kako bismo čuli glas zlostavljanih žena i vidjeli njihova lica!"

Bilo je to u studenom 2014. godine kad su bili oporba i kad su s punim pravom prozivali Milanku Opačić - tadašnju ministricu socijalne politike i mladih, da hitno pripremi Istanbulsku konvenciju za ratifikaciju u Saboru. 

HDZ podržava potpisivanje Istanbulske konvencije | Author: Screenshot Screenshot

HDZ se već tad počeo pripremati za nadolazeće izbore i kao jedan od gorućih problema pedantno su uvidjeli - jest problem nasilja u obitelji koji su povezali s problemom demografske obnove: 

- Jedan od oblika nasilja nad ženama o kojem se manje govori - u odnosu na psihičko i fizičko - jest sve češće ekonomsko nasilje! Žene su manje plaćene za isti posao koje obavljaju kao i muškarci. Pojedini poslodavci zlostavljaju majke - ili žene koje će to tek postati. Mnoge se zaposlenice ne usuđuju zasnovati vlastite obitelji upravo zbog tog oblika zlostavljanja. 

Priznali su tad HDZ-ovci da je na globalnoj razini čak 35 posto žena izloženo nekom obliku nasilja, pa su rekli: 

- ... dakle - svaka treća žena. U društvu je o spomenutim problemima potrebno mnogo više govoriti - ne samo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama - te naglašavati postojanje mehanizama kojima se nasilje nad ženama može spriječiti. A jačim zalaganjem navedene se „crne“ brojke mogu izmijeniti.

Andrej Plenković Naviklima čitati Top News Plenki HDZ-ovcima: Pa, pročitajte više tu Istanbulsku konvenciju!

Gotovo je nevjerojatno da su tada govorili upravo obrnuto od onog što govore danas:

- Većina europskih država već je ratificirala, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska (još) nije učinila!? Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru!

Poručila je gromko članica Predsjedništva HDZ-a Josipe Rimac, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba Margareta Mađerić i tadašnji međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač koji se ovih dana svrstao na protivničku stranu. 

Nada Murganić Manipulacija pravima Top News Lažu i muljaju - nemaju što izbaciti iz Istanbulske konvencije

Što li je tek predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla svom suputniku Davoru Ivanu Stieru na turneji po Južnoj Americi, kad je čula da je napisao podulje pismo u kojem 'pujda' svoje stranačke kolege da se svim silama usprotive Istanbulskoj konvenciji. 

Jer ona sama je prije tri i pol godine na svom Facebook profilu napisala ovo:

Kolinda Grabar Kitarović podržava Istanbulsku konvenciju | Author: Screenshot Screenshot
25.11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kada postanem predsjednica Republike Hrvatske žestoko ću se boriti za jednakost spolova. Pozivam i na ubrzanje procesa ratifikacije Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno - istanbulske konvencije.
Pitam se zašto Hrvatska još nije među tim državama koje su ratificirale konvenciju, zašto žrtve rodno uvjetovanog nasilja nisu zaštićene prema standardima ove konvencije i još jednom pozivam sve da se doista uhvatimo ukoštac s tim problemom.

Nakon svega zaključak je: HDZ i opet - vjerodostojno!

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • nelson 11:41 14.Ožujak 2018.

  živio hdz

 • vjaceslav 08:56 14.Ožujak 2018.

  Osobitu pozornost genderisti posvećuju uspostavi nadzora nad rađanjem, koje se postiže zalaganjem za što veću dostupnost abortivnih i biomedicinskih tehnika, ali i nastojanjem da se oslabi utjecaj tradicionalnih etičkih načela iz područja seksualnosti među djecom i mladima, putem medija i ... prikaži još! kroz školske programe u koje su ugrađeni mehanizmi rodne ideologije.(o tome i govori izjava znanstvenog vijeća hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 11. prosinca 2017.)

 • vjaceslav 08:54 14.Ožujak 2018.

  CILJEVI RODNE IDEOLOGIJE - Rodna ideologija teži uspostavi socijalnih odnosa u kojem odnosi između ljudi neće biti obilježeni podjelom na "muško" i "žensko" Ovakva nastojanja izazivaju dalekosežne posljedice u odnosu na brak i obitelj; zapravo je neskrivena težnja "genderista" da ... prikaži još!" da posve razgrade tradicionalni poredak vrijednosti u području braka i obitelji, spolnosti i prokreacije.