Top News
2751 prikaza

Plenki se riješio Hase, ali ostatak ekipe isti je kao i kod Karamarka

Zlatko Hasanbegović i Andrej Plenković
Borna Filic (PIXSELL)
Ako ništa drugo, Tomislav Karamarko je makar držao društvo na oprezu. Plenkovićeva ekipa se provlači maskirana u janjećoj koži

Tvrdili su da će sve biti drugačije bez Tomislava Karamarka. Dapače, hvalili su se kako su bolji od njega. Riješili su se njegova ekstremističkog balasta, i to do najmanjih ostataka. 

Pozivali su se na reforme, štoviše, tjednima su pregovarali o sedam ključnih uvjeta za koaliciju. A što smo na kraju dobili? Već sto i prvi dan mandata dobili smo izmišljenu, nikad najavljenu i potpuno izlišnu raspravu o uvođenju obveznog vojnog roka. 

Ono što je bilo predmet sprdnje u kampanji Kolinde Grabar Kitarović, sad je predstavljeno kao okosnica Vladina mandata. Već sto i neki dan mandata dobili smo isforsiranu, ideologiziranu i populističku inicijativu Mosta za otvaranjem jugoslavenskih dosjea. 

Andrej Plenković Zbog ploče Top News Plenkovićev način kako ništa ne učiniti s ustaškim naslijeđem

Inicijativu o kojoj nije bilo spomena u pregovorima o formiranju koalicije, koja ne spada u reforme i ne bi se dogodila da se Mostu nije počeo topiti rejting. 

To su, dakle, postale teme koje je ova vladajuća koalicija nametnula kao najvažnije u prva tri mjeseca na vlasti. Ali čak ni to nije sve.

Možda je Plenković zaradio kredit javnosti kad se odrekao Zlatka Hasanbegovića, simbola Karamarkova režima, ali je zato sto i neki dan mandata imenovao Ladislava Ilčića za savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova.

I to ne bilo kakvog savjetnika. Ilčić, osoba koja je izjavljivala da su muslimani “lijeni”, da “imaju previše djece” i stoga “ugrožavaju naš način života”, sad je postao savjetnik za ljudska prava. 

Da se ne vraćamo sad opet na onu prežvakanu aferu s Pavom Barišićem. Karamarkova vlada makar se riješila Mije Crnoje, ali Barišić je dobio podršku Vlade.

Skupa s Milijanom Brkićem na mjestu potpredsjednika Sabora. I da ne spominjemo opet činjenicu da se prošla vlada raspala zbog Karamarkova sukoba interesa oko MOL-a, ali se zato Most i HDZ previše ne uzbuđuju zbog Martine Dalić, čiji suprug je član uprave Ine. 

Tomislav Sunić na tiskovnoj konferenciji Tomislav Sunić Top News "Hrvatska nema lidera desnice, to su sve lakrdijaši"

I dok se Karamarko mrcvario pred Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa, HDZ sad prijeti njegovim raspuštanjem. A nije naodmet ni podsjetiti kako se Plenković riješio ekstremnih pravaša Čorića i Tepeša, ali nam je zato servirao Stevu “Krvave gaće” Culeja. 

Zajedno s “dvostrukom konotacijom” pozdrava “Za dom spremni” u Jasenovcu. Sve je, dakle, trebalo biti drugačije nakon što su se najprije Most, a onda i Plenković riješili Karamarka, pa zatim sklopili novi postizborni savez. Oni, međutim, i dalje gaze stazama njegove revolucije. 

Podgrijavaju se ideologizirane teme, teme koje kopaju po starim ranama i produbljuju podjele, opet se tolerira sukob interesa i plagiranje, govor mržnje i radikalizam. Opet se prodaje šuplja priča, floskule i parole. 

Ne zna se program Vlade niti se ozbiljno raspravlja o reformama. Ako ništa drugo, Tomislav Karamarko je makar držao društvo na oprezu. Plenkovićeva ekipa se provlači maskirana u janjećoj koži.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.