Top News
1827 prikaza

Plenković diše na škrge - leti li još netko iz Vlade?

Luka Stanzl/PIXSELL
Premijer sada ima priliku za veliku rekonstrukciju Vlade i mogao bi ući u izbornu godinu neopterećen aferama

Ministar uprave Lovro Kuščević dao je premijeru Andreju Plenkoviću mandat na raspolaganje. On je to prihvatio, potvrdio je premijer u obraćanju medijima u ponedjeljak. "Ministar Kuščević i ja smo razgovarali, on je dao na raspolaganje svoj mandat na mjesto ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a, prihvatio sam njegovu ostavku. On se vraća u Sabor. Procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u", poručio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice u središnjici HDZ-a.

Izgleda da bi u fotelju ministra uprave Lovre Kuščevića mogao uskočiti dosadašnji državni tajnik u ministarstvu uprave Darko Nekić. On je blizak vrhu stranke, nije opterećen aferama, a Andrej Plenković mu je već ukazao povjerenje kada ga je imenovao povjerenikom HDZ-a za Ličko-senjsku županiju nakon izbacivanja Darka Milinovića.

Karlo Ressler i Roko Blažević EU izbori Top News Plenki je potrošio Resslera kao Houdek Roka na Eurosongu

"On bi mogao biti prijelazno rješenje barem do jeseni. A onda će se odlučiti hoće li biti ministar ili će se možda ministarstvo uprave pripojiti Ministarstvu pravosuđa", kaže sugovornik 24sata.

Darko Nekić je za 24sata samo kratko rekao da ne može niti opovrgnuti niti potvrditi takve informacije u ovom trenutku.

Darko Nekić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Ja radim svoj posao i to nastavljam. Ne mogu ništa drugo komentira", rekao je.

Darko Nekić rođen je 11. listopada 1968. u Senju. Otac je troje djece. Na Filozofskom fakultetu završio je dvopredmetni studij povijesti i arheologije. Čak 11 godina obavljao je funkciju gradonačelnika Senja. Prije nekih šest godina dobio je priznanje za spašavanje 54-godišnje Marije Biondić koja je automobilom sletjela u more, 

Marija Pejčinović Burić i Kolinda Grabar Kitarović Marija Pejčinović Top News Pamtimo je po oprostu duga mužu i sumnjivim projektima

Autor je objavljenih radova u znanstvenim i stručnim publikacijama kao i osvrta i prikaza knjiga. Realizator je dviju autorskih izložbi i suautor u osam izložbenih projekata te voditelj i sudionik u arheološkim i drugim istraživanjima.

Drugo važno mjesta za popunu nastalo je nakon odabira Marije Pejčinović Burić na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Već se dugo nagađa da bi Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, mogla preuzeti MVEP. O njezinoj stručnosti sa svih strana – ali i iz svih stranaka – dolazile su samo pohvale. Zastupala je Hrvatsku u nizu postupaka na međunarodnim sudovima.

Andreja Metelko Zgombić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Tijekom 1992. bila je pomoćnica savjetnika predsjednika Republike za vanjsku politiku, a u Ministarstvo je došla 1994. Pet godina kasnije postaje načelnica Odjela za međunarodnopravne poslove, potom glavna pravna savjetnica Ministarstva, pomoćnica ministrice za europsko pravo te državna tajnica. Duboko je involvirana u pripremanje hrvatskog predsjedanja, i nju se često apostrofira kao osobu koja “drži” MVEP, piše Večernji list.

Lovro Kuščević Lova do krova Top News Otkrivamo kako je klan Kuščević preuzeo Brač

No Andreja Metelko Zgombić nije ni u jednoj stranci, dakle nije članica HDZ-a, a za predsjedanje bi trebalo pronaći nekoga tko ima izraženu političku dimenziju koju ona – opravdano – nema. Druga osoba, koja se tek počela spominjati, predstojnik je ureda premijera Zvonimir Frka Petešić. Sjajan je profesionalac, temeljit, ali sada je na jako važnoj funkciji, govore upućeni.

Treća osoba – koja je već alergična na takve spomene – ministar je unutarnjih poslova Davor Božinović.

Darko Horvat i Davor Božinović | Author: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

On, kao i Andreja Metelko Zgombić, i ranije su bili u kombinacijama koje su kolale po kuloarima da bi mogli zamijeniti ministricu M. Pejčinović Burić, koje je odbacivao i koje se naposljetku i nisu dogodile. Je li sada prilika? Za razliku od Metelko Zgombić, Božinović ima političko iskustvo i političku težinu, a verziran je i u vanjskopolitičkim pitanjima. No s druge strane, Božinović vodi iznimno važan sektor, MUP, jako su zadovoljni njegovim radom, i usred je nekoliko iznimno važnih projekata.

Lovro Kuščević milijuni Top News Vile, pašnjaci, nekretnine: Sva imovina ministra Kuščevića

Vodi ulazak u Schengen koji neće biti riješen do rujna, započeo je modernizaciju policije te u Vladi nisu skloni tomu da odstupi s te funkcije. No postoje i špekulacije i mogućnost da se na neki način objedine ova dva resora pa da Božinović, uz poziciju ministra unutarnjih poslova, postane i potpredsjednik Vlade i bude zadužen i za vanjsku i za unutarnju politiku. Usto, to bi povuklo i pitanje smanjivanja Vlade. 

Plenkovićeva Vlada | Author: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

Smanjivanje broja ministarstava premijer Andrej Plenković već je spominjao, ali kao dugoročni put i želju da se u nekoj budućoj Vladi ide tim smjerom. Krenuti sada, u zadnjoj godini mandata, u taj posao bilo bi kontraproduktivno, usporilo bi odluke, onemogućilo donošenje zakona, dovelo bi do preklapanja nadležnosti i donijelo bi više štete nego koristi, kaže sugovornik Večernjaka iz vrha Vlade.

Andrej Plenković Afere i afere Top News Plenki sve pušta: HDZ-ovci su nekad odlazili zbog barake

Osim dvoje sigurnih odlazaka, povlači se pitanje i povjerenja Zdravku Mariću, Goranu Mariću, Gabrijeli Žalac i Tomislavu Tolušiću. Svi ti ministri opterećeni su većim ili manjim aferama, ali čini se da će sve preživjeti. Ministrici Žalac fotelja se tresla tek jedno kraće vrijeme prije nego su isplivale Lovrine afere, a Tolušićev famozni roštilj više nitko ni ne spominje. Da malo parafraziramo Shakespearea, od novih afera stare padaju u zaborav.

Dok je sada prava prilika za micanje opterećenih ministara kako bi se u izbornu godinu ušlo koliko-toliko neokaljanog ugleda, Plenković vrlo vjerojatno nema dovoljno političkog kapitala za širu rekonstrukciju Vlade. 

Gabrijela Žalac i Lovro Kuščević | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Poljuljan neuspjehom na Europskim izborima, ucjenom HNS-a, padom rejtinga stranke te rastom SDP-a, Plenković diše na škrge da bi se održao na vlasti. Zašto mu je uopće trebalo toliko vremena za smjenu jednog ministra? Istini za volju, Kuščević je bio važan kotačić u Plenkovićevoj aparaturi upravljanja strankom i Vladom, ali svaki kotačić je zamjenjiv.

Tko će Kuščevića zamijeniti je gotovo irelevantno zato što do idućih izbora na može uvesti neke veće promjene u ministarstvo. Lovrina zamjena vjerojatno će tek dovršavati započete projekte i čekati rezultate izbora da bi možda krenuo u svoje projekte. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:53 14.Srpanj 2019.

    NOVI IZBORI, INAČE SJAŠI KURTA DA UZJAŠI MURTA.

  • BESTpartizan 09:40 10.Srpanj 2019.

    odlazi hns i pupovac haha dolazi bandić