Top News
7519 prikaza

Plenković je trpio HDZ Požege - sve do šamara ženi

Plenković s kolegama iz HDZ-a
Ivica Galović (PIXSELL)
Najveća hrvatska stranka našla se u teškoj situaciji koju će teško riješiti

Da nije bilo tragičnog slučaja obiteljskog nasilja HDZ-ova požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, HDZ i Andrej Plenković bi vjerojatno još dugo tolerirali čir koji je rastao u tom dijelu Slavonije. HDZ-ov zastupnik Franjo Lucić vrijedi kao neokrunjeni kralj županije bez čijeg znanja se ništa ne događa, a poslovanje njegovih tvrtki i šteta na koju su se žalili dobavljači i oni koji žele poslovati s gradskim i županijskim ustanovama bi samo ostala javna tajna. Pad je počeo kad je ljetos i Lucićeva moć načeta kad je otkriveno da je nudio mito novinaru Dragi Hedlu da ne piše o poslovanju njegovih tvrtki, ali daleko da je ugašena. Požeško-slavonska županija je zaista zasebni entitet u kojem su HDZ-ovci starog kova, oni koji redovito donose glasove i zato im se godinama gleda kroz prste. Lucić i Tomašević su dio iste klike koja vlada županijom, određuje tko će biti na listama za Sabor, miču one koje im se usprotive unutar stranke.

- Zato je nakon Tomaševićeva slučaja nasilja nad suprugom odmah reagirano i raspušten je ogranak u roku 24 sata – kaže nam sugovornik iz HDZ-a koji priznaje da je cijela organizacija problematična.

Andrej Plenković Jezivo jednostavno Top News Švicarci Plenkiju: Desničari ti miniraju novac iz EU

No ostaje pitanje hoće li se Andrej Plenković imati snage obračunati s ekipom koja je teren u stranci gradila puno prije nego što je on i sanjao da će biti predsjedik stranke. Najveći problem je sam Alojzije Tomašević koji se uz pomoć Lucića rukama i nogama bori da ostane župan. Stranka ga ne može smijeniti niti na koji način. Ovaj tjedan je imenovani povjerenik HDZ-a za Požeško-slavonsku županiju Željko Glavić organizirao sastanak sa svim članovima povjerenstva, načelnicima i gradonačelnicima te su dali potporu Plenkovićevoj poruci da Tomašević više ne bi trebao biti župan. 

- Moramo još pričekati i hoće li biti optužnica, a onda bi Tomaševiću trebalo objasniti da je vrijeme da ide ‘u zasluženu mirovinu’. Isto vrijedi i za Lucića koji će ostati saborski zastupnik, zadržat će dio utjecaja, ali ne može više obavljati funkcije u županijskom HDZ-u – kaže nam sugovornik o želji središnjice.

U središnjici HDZ-a su svjesni da raščišćavanje neće ići lako. HDZ u županiji drži u vlasti skoro sve gradove i općine. Plenković je već prolazio slične stvari. Jedva su uspjeli odgovoriti Božidara Kalmetu da se pod pritiskom optužnica za kriminal makne iz Zadra. U Ličko-senjskoj županiji Darko Milinović je još vladar iako nije u milosti novom vodstvu. U Vukovarsko-srijemskoj županiji Plenković je suočen s ozbiljnom pobunom u Vukovaru upravo zbog župana Bože Galića, koji je također dio staroga kadra te je premrežio svojim utjecajem istok Hrvatske. Samo s Kalmetom se je HDZ uspio donekle obračunati, u ostalim navedenima je sve po starom. Vjerojatno bi tako ostalo i u požeškoj Zlatnoj dolini da nije bilo Tomaševićeva ispada. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:52 14.Listopad 2017.

    gadi mi se hdz