Top News
584 prikaza

Plenkovićev tim: Ovo su ljudi koje vidi kao buduće ministre

Andrej Plenković
Zarko Basic (PIXSELL)
HDZ-ov predsjednik već sada radi na popunjavanju ministarskih pozicicija

Izbori nam se tek približavaju, ali iz HDZ-a stižu informacije da su isplanirali kadrovsku križaljku osvoje li dovoljno glasova za formiranje Vlade. Neka lica bila su igri i za sastavljanje prošle Vlade, ali neka nova lica do sad nisu konkurirala za ministarske pozicije. Službene potvrde o ministarskim pozicijama trebale bi doći krajem izborne kampanje kada bi Andrej Plenković trebao predstaviti svoj tim.

Ivana Maletić | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Prema neslužbenim informacijama, jedna od sigurnih ministrica je europarlamentarka Ivana Maletić. Njoj je namijenjeno ministarstvo gospodarstva, ali ona će tek procijeniti stabilnost nove HDZ-ove vlade. Odluči li da će koalicijski partneri kočiti novu Vladu, ona će odbiti ministarsku poziciju, piše Večernji, a navodno joj je namijenjena i pozicija potpredsjednice Vlade zadužena za gospodarstvo.

Zdravko Marić | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)

Zdravko Marić, tehnički minstar financija također je jedan od sigurnih ministara. Na predstavljanju ibzornog programa u Muzeju Mimara, uz Andreja Plenkovića, bili su Marić, već spomenuta Maletić i Tomislav Ćorić, HDZ-ov ekonomski stručnjak. 

Tomislav Ćorić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Ćoriću je navodno namijenjeno mjesto ministra rada i mirovinskog sustava koje trenutačno drži Nada Šikić, poznatija po gafovima nego radu u ministarstvu. Iz HDZ-a dolaze informacije da je Ćorić iznimno sposoban stručnjak posebno dobro upoznat s mirovinskim fondovima. Najviše kandidata je za ministarstva financija i gospodarstva. Osim spomenutih Maletić i Zdravka Marića, za mjesto ministra gospodarstva kandidira i Goran Marić.

Miro Kovač | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Za mjesto ministra vanjskih i europskih poslova, također su čak tri kandidata. Davor Božinović, bivši ministar obrane i državni tajnik u MVEP, Davor Ivo Stier i Miro Kovač su kandidati za čelnu poziciju u ministarstvu vanjskih poslova. Međutim, Stier će vjerojatno odbiti tu poziciju zato što bi Europski parlament umjesto njega otišao Ivan Tepeš iz HSP AS. Međunarodni tajnik HDZ-a i aktualni ministar vanjskih poslova Miro Kovač mogao bi samo nastaviti obnašati tu dužnost.

Ministri Butković i Tolušić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Najsigurniji nastavak ministarske karijere predviđa se Zdravku Mariću, ministru prometa Olegu Butkoviću i Tomislavu Tolušiću koji je zadužen za regionalni razvoj. Butković je najavio izgradnju Pelješkog mosta, što je postala tradicija prije svakih izbora, a Tolušić je dospio u medije nakon što je otkrivena spomen ploča s njegovim imenom prilikom otvaranja ambulante 

Aktualni ministar turizma Anton Kliman nalazi se na na posljednjem mjestu u 8. izbornoj jedinici i jedina su mu nada preferencijalni glasovi. Neslužbeno se priča da bi Kliman mogao ostati na svojoj poziciji ako osvoji saborski mandat.

Zlatko Hasanbegović | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Zlatko Hasanbegović, ministar kulture i član predsjedništva HDZ-a, najvjerojatnije neće ući u sastav nove Vlade. Tu poziciju mogao bi preuzeti Andro Krstulović Opara, savjetnik Predsjednice za kulturu koji se našao na visoko drugom mjestu u 10. izbornoj jedinic i praktično je osigurao ulazak u Sabor.

Na mjesto ministra zdravstva mogao bi doći novopečeni povratnik u HDZ, amnestirani Drago Prgomet. Konkurencija mu je neuroradiologinja Dijana Zadravec iz Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Karijerni napredak mogao bi dočekati i Tugomir Majdak, trenutačni pomoćnik ministra poljoprivrede, koji bi mogao preuzeti upravljanje tim resorom.

Milijan Brkić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića neki vide na mjestu ministra unutarnjih poslova, ali problemi s poništenom diplomom zbog plagiranja diplomskog rada možda postanu nepremostiva prepreka Brkiću.

Prisilno umirovljeni general Damir Krstičević dobro kotira za poziciju ministra obrane, posebno zato što mu je ta funkcija prošle godine izmakla nakon što je Josip Buljević preuzeo ministarsku poziciju. "Ipak, ne mogu kazati kako se nisam vidio na mjestu ministra obrane. Cijeli život davao sam sve od sebe za dobrobit domovine, u ratu sam vodio elitnu Četvrtu gardijsku brigadu, poslije sam uvijek imao pred očima interese svoga naroda i Hrvatske, završio sam najviše vojne škole, imam certifikate uglednih svjetskih ustanova, znanja i volje mi ne manjka", rekao je Krstičević nakon što je saznao da neće preuzeti upravljanje oružanim snagama.

Zvonko Milas | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Mjesto ministra branitelja moglo bi dopasti Zvonka Milasa, predstojnika Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. On je i prošle godine konkurirao za tu poziciju, ali je umjesto njega postavljen Mijo Crnoja koji je postao ministar s najkraćim stažem u hrvatskoj povijest nakon otkrivanja afere Baraka i njegovog lažiranja mjesta prebivališta.

Na mjesto ministra obrazovanja mogao bi doći trenutačni šef Izbornog stožera HDZ-a Damir Jelić. Aktualni karlovački gradonačelnik svojevremeno je predvodio izborni stožer Tomislavu Karamarku na unutastranačkim izborima, ali čini se da to nije narušilo njegovu suradnju s ostatkom HDZ-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.