Top News
17814 prikaza

Plenkovićeva vlada dokazuje da puca po šavovima

Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Ima li HDZ uopće koherentnu gospodarsku politiku? Jedni su liberali, drugi su konzervativci i etatisti

Ova Vlada trebala nam je ponuditi stabilnost. “Zajedno s partnerima”, obećao je premijer Andrej Plenković u svojem obraćanju Hrvatskom saboru prije dva tjedna, “radit ćemo na uspostavi stabilne platforme koja će jamčiti stabilnost”. 

I što se onda dogodi? Hrvatski sabor izglasa Gorana Marića za ministra bez portfelja, onda Marić prije prve sjednice Vlade zaprijeti ostavkom, pa mu onda Plenković šest dana nakon izglasavanja Vlade dodijeli Ministarstvo državne imovine.

Ministar financija Zdravko Marić daje izjavu za medije Porezna reforma Top News Poskupljuju kruh i mlijeko, ali poduzetnicima jeftiniji automobili

Obećavao je stabilnost, a već u prvom tjednu Vlada je doživjela rekonstrukciju. O čemu su razmišljali u HDZ-u mjesecima? O čemu su se dogovarali tjednima? 

Kako su to formirali Vladu, slagali resore i ministarstva, ako već nakon šest dana sve pada u vodu i Plenković mora u zadnji trenutak uguravati čovjeka u Vladu, a onda mu još i izmišljati ministarstvo? 

Ako je to ta najavljivana stabilnost, onda više ne moramo strahovati od nestabilnosti. 

No bitno je da se premijer Plenković drži kao da je sve to normalno, da je sve to uobičajena procedura, a Vlada je postojana kao njegova frizura.

Dalje se ide kao da se ništa nije dogodilo. Kao da je Vlada od prvog dana to imala u planu. 

Osnivati ad hoc još jedno ministarstvo, kao da već nisu dovoljno potrošili novca s preustrojem ostalih, s mijenjanjem ploča, naziva, reklamnih olovaka... 

To je ta obećavana racionalnost. Međutim, ova parada s Ministarstvom državne imovine otvara puno važnije pitanje. Plenković je u prvom nacrtu u Vladu postavio zagovornike iste ili slične ekonomske doktrine: Martinu Dalić, Zdravka Marića i Tomislava Ćorića

To je sugeriralo jasan ekonomski smjer i koherentnu politiku. A onda je ugurao Marića koji bi svemu tome trebao biti protuteža.

Goran Marić na neformalnom sastanku ministara i premijera Goran Marić Top News Kod Kosor nije uspio, ali Plenki mu je osigurao fotelju

Trebao bi, tako kažu, spasiti državnu imovinu od privatizacije i rasprodaje za koju se zalaže liberalka Dalić. To je možda legitimno od Marića, ali otvara pitanje za koji se od ta dva koncepta zalaže HDZ.

Ovo, na prvi pogled, izgleda kao da HDZ spašava državu od samoga sebe. I ako je to doista tako, ako Marić treba držati na oku Dalić i ostale ekonomske ministre, onda to ne jamči neku veliku stabilnost u Vladi. 

Dapače, to je plodno tlo za buduće prijepore, sukobe i trvenja. Premijer Plenković najavio je da će on osobno koordinirati gospodarsku politiku Vlade. 

Ali koja bi to politika uopće bila? Ona UFO instituta? Politika Martine Dalić? Politika Gorana Marića? Ima li HDZ uopće koherentnu gospodarsku politiku? Jedni su liberali, drugi su konzervativci i etatisti.

Ta kombinacija možda obećava kreativnost, ali ne i stabilnost. Naročito ako će Goran Marić, ohrabren ovim ustupkom premijera, ucjenjivati ostavkom kad god se poželi izboriti za nešto u Vladi.

Osim ako ga u tome ne preduhitri Martina Dalić koja je već protestno napuštala HDZ i Sabor. Valjda je i to dio šireg plana Vlade.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • slavisa123 08:49 03.Studeni 2016.

    Nade su bile prevelike, no za konstatirati je ovo: imali smo zlo, izgleda da nam je došlo još veće zlo. Zašto smo kao nacija prokleti, i zašto stalno moramo birati izdajnike !

  • robyn 10:42 02.Studeni 2016.

    Najbolja je Maletićka. Za vrijeme Milanovića pametovala je o gospodarstvu, te bi ona ovo, te treba ono...i kad dobije priliku da napravi nešto kao ministarka,ona se lijepo zahvali i ode nazad u Bruxelles.