Top News
1794 prikaza

"Pljunuli su u lice žrtvama ovom presudom Šešelju"

Vojislav Šešelj pali hrvatsku zastavu
Screenshot Youtube
Notorni provokator proglašen je krivim, ali slaba je to utjeha obiteljima žrtava

Ivan Lukić Zolja, danas umirovljeni pukovnik HV-a vidno je razočaran presudom samozvanom četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju.

"Nisam iskreno niti očekivao nešto drugo od onih koji su ga sudili. Mislim da je još jedan dokaz pljuvanju u lice žrtvama, i to sa svake strane. Ne poštujem Šešelja jer je jedan kokošar, šarlatan koji nije borac nego samo lajavac i huškač. Uzalud nam trud svirači, pravde nema ili je u natruhama. Sud je odavno izgubio smisao, osuđen je jedan Praljak koji je možda najmanje kriv, a nije osuđen general koji je 15 sela spalio. Što se Šešelja tiče mi logoraši znamo koliko smo propatili u logorima radi ove ideologije. Tko će mojoj sestri objasniti tko joj je sinove ubio, a dotle će se preko Dunava slaviti", kazao je Lukić u razgovoru za Express. Popularni Zolja jedan od branitelja Vukovara te bivši logoraš zloglasne Srijemske Mitrovice.

Istovremeno je Šešelj putem Twittera slavodobitno komentirao presudu. Napisao je: "Srbija je vječna dok su joj djeca vjerna" uz sliku Velike Srbije unutar granica koje je on zagovarao tijekom Domovinskog rata Karlovac-Virovitica-Karlobag.

 

Podsjetimo, Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) odbacio je žalbu haškog tužiteljstva na prvostupanjsku presudu protiv Vojislava Šešelja što znači da vođa srpskih radikala ostaje na slobodi. 

Proglasili su Šešelja krivim po točkama 1, 10 i 11 optužnice za poticanje progona, deportacije i druge zločine protiv čovječnosti, posebno u Hrtkovcima, i osuđen je na deset godina zatvora, no njegova je kazna odrađena tijekom pritvora, te odbija žalbu otpužbe u svim drugim točkama.

"Sve to će biti i poruka za budućnost da takvo ponašanje nije kažnjivo i da i drugi mogu sve to raditi. Nažalost, pokazuje se svako malo da međunarodna zajednica cijeni samo silu i da poštuje samo silu. Ispada da moraš biti bahat, bezobrazan, pokazivati silu kada god to možeš i gdjegod to možeš kako bi te međunarodna zajednica cijenila i poštovala. Neshvatljivo mi je sve to, ali je tako", kazao je za al-Jazeeru Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

I godine koje je proveo u haškom pritvoru, ponašanje u haškoj sudnici, ali i sve poruke koje je slao nakon povratka iz Haaga Rehak označava kao "jedno veliko izrugivanje sudu, pravdi, ali i žrtvama".

"Već godinama jednostavno ignorira i omalovažava sud. Pravo je pitanje zašto mu se to dozvoljava. Kada bih ja tako nešto napravio i ponašao se na takav način, doživotno bi me zatvorili, a Šešelja oslobode", dodao je Rehak.

Srpski novinar i urednik Tomislav Marković smatra da je presuda kojom je Vojislav Šešelj na Haškom sudu oslobođen zapravo "skandalozna i predstavlja jedan od apsurdnijih sudskih dokumenata". 

"Na primjer, nekažnjivo je pozivati na protjerivanje Hrvata iz Srbije, jer to nije ratno huškanje, već 'iskazivanje alternativnog političkog programa'. Nekažnjivo je propagirati da se neka teritorija 'očisti od ustaša' ili da se 'četnici osvete balijama', jer to nije nagovaranje na etničko čišćenje, već 'podizanje morala vojnika'. Nekažnjivo je i masovno protjerivanje nesrpskog stanovništva, jer sud kaže da je tu riječ zapravo o humanitarnoj akciji, a transport autobusima je humanitarna pomoć civilima koji su bježali iz ratom zahvaćenih područja", nabraja Marković.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • RADMILAtRIFUNOVIC 19:36 11.Travanj 2018.

    u srbiji nista novo

  • nelson 17:35 11.Travanj 2018.

    sad je ozdravio