Top News
4743 prikaza

Pobačaji: Žene će tjerati da rađaju deformiranu djecu

Početkom korizme započele molitve ispred bolnica protiv abortusa
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Godišnje od loše izvedenih pobačaja umre više od 30.000 žena, a restrikcije, pokazuju statistike, samo pogoršavaju stvari

Prema službenim brojevima samo 1.055 žena legalno je otišlo na pobačaj u Poljskoj, dok je "na crno" to obavilo preko 150.000 žena, kaže Krystyna Kacpura, šefica FEDERA-e, udruge za žene i planiranje obitelji. Ne zna se koliko je žena ostalo neplodno, ili umrlo radi nesigurnih pobačaja.

Svi u Poljskoj, piše Foreign Policy, znaju nekog tko je pobacio usprkos tome što Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi. Dozvoljen je samo ako je ugrožen život majke, abnormalnost fetusa ili ako je trudnoća rezultat incesta ili silovanja. No, čak i u tim slučajevima teško je naći liječnika koji je voljan obaviti pobačaj, većina ih se poziva na priziv savjesti. Onda žene ili prelaze granicu, ili to rade na crno.

U Europi od Poljske strože zakone imaju samo Sjeverna Irska i Malta gdje je pobačaj, de facto, u potpunosti zabranjen. Donedavno je i Republika Irska bila dio tog kluba, ali je prošlogodišnji referendum postigao to da se država pridružila zemljama koje od 1994. liberaliziraju zakone. Poljska je, čini se, odlučna da ide u suprotnom smjeru.

Prosvjedi u Varšavi Ovako stvari stoje Top News Katolička Poljska je floskula, to je raskoljena zemlja

Pristup sigurnom i legalnom pobačaju krucijalan je za žensko zdravlje, i njihovo je pravo. Godišnje od loše izvedenih pobačaja umre više od 30.000 žena, a restrikcije, pokazuju statistike, samo pogoršavaju stvari. U državama gdje je pobačaj ilegalan/teško je do njega doći, u prosjeku je 37 pobačaja na 1.000 žena, a u državama gdje je legalan 34 na 1.000 žena. Dakle zabranama se pobačaji ne iskorjenjuju.

U Irskoj je 2016. napravljeno 25 legalnih abortusa, ali je zato 3.265 žena otputovalo u Englesku potražiti tu uslugu. Na Karibima i u Latinskoj Americi, gdje je pobačaj mahom potpuno zabranjen, najviša je i rata pobačaja - 44 žena na 1.000, piše Foreign Policy.

Nakon sloma komunizma 1989. nova je vlada htjela potpunu zabranu abortusa, koji je u Poljskoj bio legalan od 1956., kao protuuslugu Crkvi koja je uvijek bila glasna protiv komunista i podržavala opoziciju. Prosvjedi su krenuli pa je 1993. napravljen zakon koji bi trebao biti "kompromis", to je isti zakon koji je na snazi danas.

No, ankete pokazuju da se 60 posto Poljaka ne slaže sa zakonom jer ukida i ograničava ženska prava na tjelesnu autonomiju.

Referendum o pravu na pobačaj u Irskoj 67,30% Top News Irci ukinuli zabranu pobačaja - Markićki usprkos

U zemlji gdje se 86 posto građana deklarira kao vjernici Crkva je oduvijek imala golemi utjecaj. Od kraja komunizma, Crkva i država su neodvojive.

"Političari znaju da ako nešto žele, trebaju potporu Crkve", kaže Kacpura. Godine 2015. je većinu u Parlamentu dobila ultrakonzervativna stranka PiS, koja potiče nacionalističku i anti-pobačaj retoriku. Već godinu dana kasnije pokušali su progurati zakon koji bi žene koje obave pobačaj bacao u zatvor skupa s liječnicima koji naprave zahvat. Istraživali bi se čak i sumnjivi pobačaji.

Narod je bjesnio. Tisuće žena, ali i muškaraca izašli su na ulice diljem Poljske. Bili su to najveći prosvjedi u povijesti zemlje, i političari su od tog zakona morali, barem na neko vrijeme, odustati. Sada pokušavaju opet.

Rade na "stop pobačaju" zakonu čiji su autori žestoko konzervativne grupacije. Oni žele da se žene prisili i da rađaju djecu s teškim fetalnim malformacijama. No, statistika pokazuje da se tome protivi 75 posto građana države, a 69 posto ih ne bi imalo problema sa zakonom koji dopušta pobačaj do 12. tjedna trudnoće.

Žena u bolnici - ilustracija pobačaja Ilegalno i opasno Life Strahuju da će se žene vratiti pobačajima žičanom vješalicom

Marta Kotwas, doktorandica na University College London i aktivistkinja za ženska prava nije optimistična, tvrdi kako ovaj puta niti prosvjedi neće pomoći da PiS ne izgura zakon.

Dodatno ta stranka je i "pilulu za dan poslije" počela nazivati "abortus pilulom" te ju je ograničila na način da vam sada treba recept kako bi se pilule dočepali (a da bi se dobio recept treba vremena). Kotwas se boji kako mlađe generacije, naučene na ovakav način života i nesvjesne prava koja im se sustavno umanjuju, neće izaći na ulice kada to bude najpotrebnije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 14:18 10.Siječanj 2019.

    naslov članka: - "Žene će tjerati da rađaju deformiranu djecu"--------------------------------------------------- citat iz članka: -"Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi. Dozvoljen je samo ako je ugrožen život majke, abnormalnost fetusa ili ako je trudnoća rezultat incesta ili silovanja."