Top News
2383 prikaza

Pobuna u New Yorku: Neka Trump sam plati svoje osiguranje

Donald Trump
REUTERS
Donald Trump voli putovati, a omiljeni izleti su mu u mondeno ljetovalište na Floridi

Donald Trump "nabio" je račun od 24 milijuna dolara gradu New Yorku samo zbog osiguranja Trumpovog tornja na Manhattanu i to samo od izborne pobjede do inauguracije. Po danu je to vrtoglavih 308.000 dolara ili nešto malo više od dva milijuna kuna. Do kraja godine bi ti računi lako mogli premašiti 100 milijuna dolara. 

Nakon što je takve podatke objavio načelnik newyorške policije, ponovno su se pojavile tvrdnje da bi američke savezne vlasti trebale platiti zaštitu predsjednikove rezidencije u srcu grada gdje trenutačno žive njegova supruga i sin.

"Tražimo punu kompenzaciju svih troškova osiguravanja predsjednika Trumpa i njegove obitelji u Trump Toweru", napisala je Freddi Goldstein u razgovoru za Reuters, glasnogovornica u uredu newyorškog gradonačelnika Billa de Blasija. Šef policije James O'Neill kaže da njegovi policajci sada imaju dvostruku ulogu predsjedničkog osiguranja i istovremene zaštite građana.

"Trump Tower sada predstavlja terorističku metu što stavlja dodatan pritisak na naše ograničene protuterorističke resurse", rekao je O'Neill u pisanoj izjavi. Sada dok je Donald u Bijeloj kući, osiguravanje Melanie i malog Barrona košta oko 130.000 dolara dnevno, ali nije to jedini trošak. Newyorške vatrogasce od sad su potrošili 1,7 milijuna dolara na osiguranje predsjedničke rezidencije.

Trumpov toranj u New Yorku | Author: DARREN ORNITZ/REUTERS/PIXSELL DARREN ORNITZ/REUTERS/PIXSELL

Bitno je napomenuti da to nisu ni približno potpuni podaci o osiguravanju predsjednikove obitelji. Sam američki predsjednik tri puta je putovao u luksuzno ljetovalište Mar-a-Lago na Floridi. Procjene putovanja njegove svite dosežu 10 milijuna dolara, a to je samo za tri slobodna vikenda u prvih mjesec dana mandata. Tu se računaju troškovi američke obalne straže koja je patrolirala uz obalu, logističku podršku okruga koji su morali osigurati slobodan promet za predsjednikovu kolonu.

Tajna služba štiti i Donaldove sinove Donalda mlađeg i Erica dok oni putuju. Kad je nedavno Eric otputovao u Urugvaj, samo za hotele plaćeno je oko 100.000 dolara. Sve dok Melania i Barron ne odluče živjeti u Bijeloj kući, Donald će ih redovito posjećivati i Pentagon je došao do toga da su počeli razmišljati o najmu uredu u Trump Toweru. Najam čitavog jednog kata bi mogao lako premašiti milijun i pol dolara, piše Business Insider

Usporedbe radi, Barack Obama je imao 97 milijuna dolara putnih troškova u svojih osam godina mandata. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.