Znanost
898 prikaza

Trump nije mentalno bolestan, on je samo neugodan

Donald Trump
Michael Vadon/ CC BY-SA 4.0
Ugledni psihijatar obrušio se na američke stručnjake koji govore da Trump ima maligni narcizam

Izvješća koja upućuju na to da aktualni američki predsjednik Donald Trump ima narcistički poremećaj ličnosti ili čak maligni narcizam, netočna su i dovode javnost u zabludu, smatra jedan od vodećih svjetskih psihijatara, profesor emeritus na sveučilištu Duke, dr. Allen Frances.

"Većina dosadašnjih dijagnoza koje bih ocijenio amaterskima pogrešno predsjedniku Trumpu pripisuje narcistički poremećaj ličnosti. S obzirom na to da sam ja jedan od autora obilježja i kriterija kojima se definira taj poremećaj, mogu reći da ih predsjednik Trump ne ispunjava", napisao je Frances u pismu New York Timesu, a prenosi HINA.

Donald Trump u Bijeloj kući Čudne odluke Top News Bijela kuća zabrinuta: Trump nije mentalno zdrav

Dosta slične stavove izrekla je geštalt psihoterapeutkinja Irena Jurjević u velikom razgovoru za Express prije tjedan dana. "Pojam 'maligni narcizam' nije bez razloga odabran u javnom izražavanju američkih psihologa. Radi se o izrazu koji kao dijagnostički termin nije uključen u standardnu klasifikaciju mentalnih poremećaja Američkog psihijatrijskog udruženja (DSM - 5), pa prema tome nije niti službena definicija nečije mentalne bolesti, čime štiti od moguće odgovornosti sve one koji ju izriču", rekla je ova ugledna psihoterapeutkinja za Express.

Irena Jurjević | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

Stručnjakinja za područje psihologije decidirano je rekla da postoje velike razlike između određenih pojmova kojima tako slobodno se razbacuju neki američki psiholozi. "Bitno je naglasiti razliku između psihološkog problema, psiholoških crta ličnosti te mentalnog poremećaja ličnosti. Potonji zahtjeva angažman nadležnih institucija i njegovo izricanje je izrazito obvezujuće za koji ga izriču. Da bismo razumjeli tematiku, mogu vam približiti način na koji se radi dijagnostika u psihoterapiji.

Irena Jurjević Irena Jurjević Top News "Psiholozi s razlogom govore da Trump ima 'maligni narcizam'

Ovisno o stupnjevima oštećenja, određuje se radili se o određenim crtama ličnosti ili pak o poremećaju osobnosti. Većina ljudi ima određene crte ličnosti koje se u pojedinim opisima mogu vezati uz narcizam, borderline, zavisnost ili neki drugi psihološki opis, no to su pojedinci koji su u načelu funkcionalni za sebe i svoju okolinu i koji zahtijevaju umjerene terapijske korekcije da bi se u društvenom okružju osjećali što ugodnije i još funkcionalnije", rekla nam je Jurjević.

Ostatak velikog intervjua možete pročitati OVDJE.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.