Top News
2433 prikaza

Počinje veliki rat Yakuza - najgorih japanskih kriminalaca

War
Lions Gate Films
Ove godine najveća skupina yakuza, tj. organiziranih kriminalaca u Japanu, slavi 100. godišnjicu postojanja, no ujedno se i dijeli na dva dijela koja bi uskoro mogla krenuti jedan na drugi, s krvavim posljedicama

Ova godina trebala je biti slavljenička za najveću japansku organiziranu kriminalnu organizaciju, Yamaguchi-gumi - yakuza skupinu koja je bila iznad svih. No dok obilježava 100 godina poslovanja, unutarnja previranja mogla bi podijeliti grupu na dva dijela, a ono što je još gore jest činjenica da bi sve skupa moglo završiti velikom paljbom i sukobima između svije skupine, kakvi nisu viđeni već nekoliko desetljeća.

Japanska policija je u stanju pune pripravnosti. Prošlog tjedna sjedište Yamaguchi-gumija u Kobeu opkolio je niz skupocjenih automobila, koji su prevozili najviše članove skupine, odjevene u najfinija odijela, na brze, hitne sastanke.

Shinobu Tsukasa  | Author: Wikipedia Wikipedia

Naime, očekuje se da će se Yamaguchi-gumi skupina razdvojiti na dva dijela, pri čemu bi jedan ostao vjeran trenutačnom 73-godišnjem poglavaru Kenichiju Shinodi, poznatijem kao Shinobu Tsukasa, dok bi drugi krenuli stopama njegovih suparnika, koji se prvenstveno nalaze u zapadnom Japanu, a koji se suprotstavljaju njemu i njemu bliskoj frakciji - Kodo-kaiju.

Japanske skupine koje se bave organiziranim kriminalom zovu se 'yakuza', tj. 'gubitnici' ili 'gokudo', te se razlikuju od mafija kakve poznajemo na zapadu. Njih se tretira kao neku vrstu kontrolirane tvari; opasne, ali prihvaćene unutar određenih parametara.

Tako u Japanu postoji 21 skupina organiziranog kriminala, kojima regulira japanska vlada, te se yakuzae ne smatraju odmetnicima. Dapače, mnogi od njih plaćaju poreze i prijavljuju prihode. 

Postoje i fanzini o yakuzama, a ako odete na stranice državne policijske agencije, možete naći popis svih glavnih yakuza grupa, njihovih sjedišta i grbova.

Sve skupine strukturirane su kao pseudo-obitelji kod kojih niži članovi prisežu na vjernost svojim surogat očevima, oyabunu, i njegovoj braći.

Organizirani bolje nego mnoge države

Yamaguchi-gumi je najveća i najmoćnija skupina, te je krajem 2014. godine imala više od 23.000 članova i suradnika, a bila je i povezana s više od 40 posto bandi u Japanu.

Čak i Inagawa-kai, druga po redu skupina, zbog krvne veze između svojeg predsjednika i starijih članova Jamaguchi-gumi skupine, djeluje pod 'čizmom' Jamaguchi-gumija.

A Yamaguchi-gumi nije samo najveća organizirana kriminalna skupina u Japanu, nego je i poznata japanska korporacija, koju je prije točno 100 godina osnovao ribar Harukichi Yamaguchi. Danas su uključeni u brojne poslove, od kojih su neki pošteni, a drugi ne, iako se u većini slučajeva prema konkureniciji odnose s krajnjim predrasudama. 

Yamaguchi-gumi | Author: Instagram Instagram

Oni su naoružani do zuba i podijeljeni u više od 30 frakcija, od kojih neke broje i po 1.000 članova, dok ih druge imaju manje od sto. Vlasnici su revizorskih tvrtki, na čelu su nekoliko stotina vodećih poslova, kao i mreža i baza podataka.

Oni kontroliraju japansku zabavljačku industriju i tijekom godina njihovi su se ljudi ubacili u nekolicinu značajnih IT operacija, s tim da su uhićeni samo 2007. godine, kad je član Kodo-kai frakcije preuzeo veliku stranicu s osobnim podacima 3.2 milijuna ljudi.

Grupa posjeduje lanac privatnih detektivskih agencija i prati svoje neprijatelje (ali i prijatelje), bolje nego bila koja obavještajna skupina u Japanu.

Yamaguchi-gumi također ima svoje ruke u japanskoj politici, jer je ministar obrazovanja i znanosti primio više donacija i političku podršku od Yamaguchi-gumijevih suradnika i tvrtki, a premijer Shinzo Abe se fotografirao s desnom rukom predsjednika skupine.

Ako doživite mirovinu, bit će vam bolje čak i nego hrvatskim političarima. Naime, riječ je o vrlo velikodušnom planu i programu. 2013. godine, posljednji bonus i otpremnina iznosili su 50 milijuna jena, tj. oko pola milijuna dolara, što nije nimalo loše. 

Plan za umirovljenje počeo je prije nekoliko desetljeća, kad se Yamaguchi-gumi podijelio u dvije skupine, pa je današnji Yamaguchi počeo nuditi mirovine kako bi privukao ljude natrag. I uspjeli su u tome.

No možda će trebati smisliti nešto još bolje kako bi se suočili s onim što ih sad čeka. 

Budućnost ne djeluje privlačno

Naime, trenutačni vođa organizacije, Shinobu Tsukasa, potječe iz Kodo-kai frakcije, koja ima između 2.000 i 4.000 članova. On je zauzeo svoju sadašnju poziciju 2005. godine, a između dvije skupine je došlo do raskola iz više razloga. Jedan od njih je taj što Yamaken-gumi prihvaća niže, odbačene članove društva, dok Kodo-kai prvenstveno čini mješavina korejsko-japanskih pripadnika.

Yamaguchi-gumi | Author: Instagram Instagram

Yamaken-gumi skupina je također prva koja se odvojila od Yamaguchi-gumi grupe, nakon čega je počela uvjeravati druge frakcije da je slijede. Čelnici Yamaguchi-gumija su na to odgovorili na način da su se odvojili od Yamaken-gumija i pojačali veze s drugim cijenjenim skupinama podzemlja, poput Takumi-gumija.

Uz to, u Yamaguchi-gumiju je počeo rasti broj nezadovoljnika vladavinom Shinobua Tsukase, pa mnogi strahuju kako će se razvijati cijela situacija.

Ovo ne bi bilo prvi put da dolazi do diobe skupine, a upravo zbog toga što su u  povijesti vidjeli što se sve može dogoditi, mnogi strahuju od budućnosti. Naime najpoznatija dioba bila je 1984. godine, kad se pobunila Ichiwa-kai frakcija, koju je pratilo skoro pola Yamaguchi-gumija.

Tijekom sljedećih pet godina trajali su oružani sukobi diljem Japana, što je rezultiralo sa 30 smrtnih slučajeva. Bacali su bombe, zabijali kamione u kući i pucalo se na ulicama (što je posebno nevjerojatno u Japanu, gdje je jako stroga politika držanja oružja, te je prošle godine, među 120 milijuna građana, bilo manje od deset slučajeva ubojstava u oružanim sukobima).

U listopadu 2008. godine, nekad moćni kriminalac, Tadamasa Goto, izbačen je iz Yamaguchi-gumija zbog neposluha, nedolaska na sastanke i dogovora s FBI-jem kojem je, u zamjenu za vizu za SAD (gdje je trebao na transplantaciju jetre), trebao otkriti tajne svoje organizacije.

Vlasti i osobe iz života podzemlja spekuliraju da je moguće da će u novoj podjeli skupine svoje prste imati i Goto, koji je pobjegao u Kambodžu, a koji bi se mogao vratiti i pokušati povratiti moć. No ovaj put, nitko nije siguran da će se sukob još jednom moći riješiti mirnim putem, bez ijednog ispaljenog metka. 

Kao što je policijski izvor iz Hypgo Prefecture rekao za Daily Beast: "Posljednje veliko odvajanje Yamaguchi-gumija rezultiralo je petogodišnjim nasiljem, pa smo mi spremni, za slučaj da se reprizira povijest. A čini se vrlo izglednim da bi to mogao biti slučaj".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.