Top News
9524 prikaza

Podrum terora: Dok je bičuju prijete joj silovanjem

Ukinuta zabrana vožnje ženama u Saudijskoj Arabiji
Gehad Hamdy/DPA/PIXSELL
Brat zatočene aktivistkinje za prava žena javnim je apelom prozvao kraljevstvo radi kršenja temeljnih ljudskih prava

Brat u zatvoru zatočene saudijske aktivistkinje Loujain Alhathloul progovorio je o tome kakvu vrstu nasilja njegova sestra u zatvoru prolazi na svakodnevnoj bazi.

U članku koji je napisao za CNN Walid Alhathloul kaže da mu je Loujain rekla kako ju "redovito bičuju, tuku, "prže" strujom i seksualno zlostavljaju u podrumu kojeg ona naziva "palačom terora". 

Objasnio je kako Loujain utrpaju u prtljažnik, te izbace u podrumu palače koja se nalazi kraj zatvora koji je nekada bio hotel. Onda kreće tortura.

Alhathloul je uhićena u svibnju 2018. skupa s još deset aktivistkinja u Saudijskoj Arabiji. Njezina obitelj, drugi aktivisti i Human Rights Watch kažu kako žene proteklih mjesec dana prolaze seksualno i fizičko nasilje.

Navode i kako je nekadašnji savjetnik prijestolonasljednika Mohammed bin Salmana, Saud al-Qahtani, bio prisutan tijekom barem jedne sesije ispitivanja.

Mohammad bin Salman Despot Top News Zatvori i likvidacije: Mračna strana najmoćnijeg princa

Navodno je ženama prijetio silovanjem, ubojstvom i bacanjem tijela u kanalizaciju, kaže Human Rights Watch. Qahtani je, treba napomenuti, impliciran i u ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u istanbulskom konzulatu. 

Nekadašnji šef komunikacija palače maknut je s te pozicije nakon što je službeni Rijad njemu i još nekolicini visokorangiranih "uvalio" krivnju za Khashoggijevo stradavanje. Pokušaji da se dođe do Qahtanija, piše CNN, nisu urodili plodom.

"Kada god bi Loujain roditeljima pričala o mučenjima, ruke bi joj se tresle i plakala bi. Bojim se da će bol s njom ostati do kraja života", piše Walid Alhathloul.

Loujain Alhathloul | Author: Wikipedia Wikipedia
"Moja malena sestrica kaže da ju bičuju, tuku, i maltretiraju svaki dan. Ponekada je po noći bude muškarci u maskama koji urlaju nezamislive prijetnje", kaže Walid.

Tvrdi i kako je jedan od maltretatora pokušao Loujain natjerati da se ožene, a ukoliko kaže ne prijetio joj je silovanjem. Ponudili su joj, navodno, i da je puste te da ode u inozemstvo vraćati Saudijke koje su uspjele pobjeći iz države. Kada ih je glatko odbila, mučenje se pogoršalo.

Saudijci još nisu reagirali na članak.

Ilhan Omar, američka članica Kongresa Konzervativci Top News Saudijci poveli rat protiv američkih političarki

Očajni se brat onda obratio i pjevačici Mariah Carey koja će nastupati na ekonomskom događanju u čast kralja Abdullaha.

"Sada kada znate priču moje sestre, hoćete li sa pozornice pozvati na njezino oslobađanje. Hoće li naš glas doprijeti do bilo koga", napisao je.

"Njezin je nastup bijedan pokušaj da se svijet uvjeri da zemlja postaje tolerantnija prema ženama, dok one koje se za ta prava bore skapavaju iza rešetaka", napisao je Walid Alhathloul i objasnio čemu je njegova sestra, koju naziva heroinom, posvetila život - problem muškog starateljstva, pravo na vožnju automobila i obiteljsko nasilje nad ženama.

Drugi aktivisti nagovaraju američku pjevačicu da otkaže koncert radi flagrantnih kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Egipatsko-američka novinarka Mona Eltahawy je tvitala: "Draga Mariah Carey, čujem da ćeš nastupati u Saudijskoj Arabiji. Jesi li svjesna da su aktivistkinje bačene u zatvor u svibnju 2018., a da još uvijek nisu podignute optužnice?".

Osim Loujain Alhathloul, privedene su i poznate aktivistkinje za ženska prava Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan, Nouf Abdelaziz, Samar Badawi i Hatoon al-Fassi.

Optužuje ih se da su "uspostavile sumnjive kontakte sa stranim subjektima".

Rijad je na prvotne navode organizacije Human Rights Watch rekao da nema govora o mučenju i zlostavljanju u zatvoru.

Protest protiv Mohammeda bin Salmana zbog ubojstva Jamala Khashoggija Pakao Life Nevidljivi čovjek u ćeliji u Saudijskoj Arabiji

"Kraljevstvo Saudijske Arabije ne dozvoljava, ne promiče i ne podržava korištenje metoda mučenja ili zlostavljanja. Svatko, bila to žena ili muškarac, proći će kroz standardni sudski proces. Kada će biti zadržani radi ispitivanja, to neće uključivati mučenje bilo koje vrste", rekao je glasnogovornik palače za CNN u studenom.

Loujainin san je bilo otvoriti "sigurnu kuću" gdje bi dolazile žene žrtve nasilja, i uspjela je i pokrenuti taj proces. Kuća bi se zvala "Aminah" ili "sigurna", to je jedan od razloga zašto je odvedena u zatvor.

"Loujain bi trebala biti uzor princu koji tvrdi da želi temeljne promjene u načinu funkcioniranja zemlje. Ona zamišlja Saudijsku Arabiju kao zemlju gdje žene imaju prava i žive bez straha. Ona nije izdajica, ona je patriot", napisao je očajni brat koji je u međuvremenu stavljen na popis nepoželjnih u državi, te se ne može vratiti iz Kanade, gdje je studirao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • martinska2 21:09 31.Siječanj 2019.

    Te fanatike zbrisat sa planeta daim se nezna ni traga.