Top News
5245 prikaza

Podvalili su njenu golu fotku da je ušutkaju

Alexandria Ocasio-Cortez
DPA/PIXSELL
Klasični rat koji zadrti ženomrsci i desničari vode protiv žena u politici, je da objavljuju njihove lažne ili prave golišave fotografije

Golišave fotografije američke mlade i atraktivne Alexandrie Ocasio-Cortes, zastupnice izabrane u New York Districtu na posljednjim izborima u studenom, već danima kruže društvenim mrežama. Primjer je to, što bi rekli - 'by the book' zlostavljanja kakvim se 
ženomrsci služe vrlo često kad žele poniziti i uništiti neku žensku osobu. A ovaj put, nakon Hillary Clinton, na meti se našla žestoka kritičarka Donalda Trumpa i zbog toga je odmah uslijedio odgovor desničara putem interneta.

Fotografija, snimljena u kadi koja prikazuje obojene nokte na nogama i - u odrazu slavine nešto što izgleda kao gole grudi, nije fotografija Ocasio-Cortez. Fotografija, lažno opisana kao feed na Instagramu, bila je, kako je otkrio web portal Motherboard, objavljena još prije mjesec dana i to na Redditu, a objavio ju je fetišist opsjednut fotografijama ženskih stopala. Naravno, fotografiju su odmah zlorabili Trumpovi pristaše i napisali da je riječ o Alexandriji Ocasio-Cortez iako ženski prsti na fotografiji nemaju nikakve sličnosti s onima kongresnice, piše Washington Post.

No, nekoliko dana nakon raskrinkavanja, ova podvala postala je pravi clickbait za publiku koja je silno željela da to bude istina. 

"Ovo je fotografija koju su neki opisali kao goli selfi Alexandrie Ocasio-Cortez" naslov koji je objavio Daily Caller i objavio tweet-ove o kongresnici. Sam članak  u Daily Calleru zapravo je bio prilično rutinska obrada lažne fotografije i način na koji je razotkrivena i tko ju je doista objavio. Ali naslov nedvosmisleno poručuje nešto sasvim suprotno: Kliknite ovdje da vidite vjerojatno golu Ocasio-Cortez.

"Naslov sam ispravio i ažurirao rano ujutro, čim sam ga vidio. Očito je da je urednik pogrešno procijenio", rekao je Geoffrey Ingersoll, glavni urednik Daily Callera. Nisam imao pojma da su društvenim mrežama cirkulirali i screen caps, sve dok to nije objavila Ocasio-Cortez.” Tekst sada ima sasvim drugačiji naslov i ispravku, a izvorni tweet je izbrisan.

Oliver North KREATOR IRAN-KONTRE Top News Lažljivac i falsifikator staje na čelo moćne organizacije

Ukradeni ili izmišljeni aktovi često puta se koriste kako bi utišali žrtvu. Kad su glumicu Leslie Jones uznemiravali, šokirali i hakirali napadači koji nisu voljeli kako je reagirala na mrzitelje obnovljene ženske verzije "Ghostbustersa". Poruka napadača je bila upućena svim obojenim ženama i glasila je - ako želiš imati društveni utjecaj ili se braniti protiv rasističkih napada, kao što je to učinila Leslie Jones, sve to može se dogoditi i tebi. 

Ocasio-Cortez je odgovorila na napade tako da je postala još glasnija: 

Protrumpovski internet sve bolje koristi ovu platformu da bi se obračunao s neprijateljima, raznim lažnim porukama, memovima, fotografijama i optužbama. Ta je strategija djelovala protiv, recimo, starijih političara i mnogih glavnih medija, koji su imali prilično mnogo problema jer su bili upleteni u bitku u kojoj pobjeđuju oni koji su brži i koji igraju igru u kojoj se pravila stalno mijenjaju munjevitom brzinom.  

Alexandria Ocasio-Cortez | Author: REUTERS REUTERS
No, Ocasio-Cortez je jednako dobra igračica kao i njezini protivnici,kaže Charlie Warzel iz BuzzFeeda. "Ona je rođena na Internetu", napisao je ovaj tjedan, "i instinktivno se nosi s ovakvim modernim političkim informacijskim ratom."

Umjesto da ignorira naslov Daily Callera, 29-godišnja zastupnica odlučila je to proširiti svojim brojnim i predanim sljedbenicima kao primjer kako republikanci igraju prljave igre. Upravo je to jedna od omiljenih taktika Interneta: tražiti od cijele političke protivničke stranke za ovu laž punu odgovornost i da to još kruži među bazom."

Nije ovo prvi put da su republikanci pokušali ukaljati ugled Ocasio-Cortez i osramotiti ju baš kad je pokušavala prikupiti glasove. Ranije ovog mjeseca, anonimni Twitteraš pokušao ju je ismijati tako da je objavio prastari video na kojem se vidi kako pleše na koledžu. Simpatičnu mladalačku zabavu pokušali su zlorabiti i izvrgnuti ruglu. Nadovezao s tekst u 'Gateway Punditu' u kojem su obećali objaviti 'ekskluzivne' detalje iz njezinog djetinjstva, koje su također bila dostupne i na njezinoj web stranici kad je ušla u kampanju.  

Ipak, ni ta prljava rabota nije im pošla za rukom. Ocasio-Cortez i njezini pristaše pretvorili su plesni video u mem, zbog kojeg su Internet protivnici ispali budale željne pažnje. 

Ispostavlja se da je fotografija koju su neki opisivali kao goli selfi Ocasio-Cortez, a kako je to najavio tabloid Daily Caller, zapravo su fotografija Sydney Leathers, bivše ljubavnice javno osramoćenog demokratskog kongresmena Anthonyja Weinera, napisao je Vice. 

Donald Trump i Alexandria Ocasio-Cortez Alexandria Top News Preko noći je postala najveća Trumpova prijetnja

The Daily Caller promijenio je odmah naslov svoje priče u "Umjesto Alexandrie Ocasio-Cortez, na lažnim golišavim fotografijama koje su proširili zli internetski trolovi, je zapravo ljubavnica Anthonyja Weinera"

Ocasio-Cortez je u međuvremenu prešala na tweetanje o politici najavivši da je angažirala bivšeg direktora koji je predvodio projekt o politici prema marihuani. 

"#LegalizeIt" i traži pravdu za zajednice koje je uništio rat protiv droga", napisala je. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.