Top News
2084 prikaza

Trumpu usprkos: Zastupnica prisegnula na Kur'an

Ilhan Omar polaže zakletvu u Kongresu na Kur'an
1/9
Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
Nazivaju je "Trumpovom noćnom morom", iako muslimanka, bori se za sve seksualne manjine, S. Arabija je mrzi

Američki Kongres u četvrtak i ulazak novih članova nakon nedavnih međuizbora obilježio je ulazak najmlađe članice do sada Alexandrie Ocasio-Cortez, još i više preuzimanje dužnosti prvih dviju muslimanki u Kongresu. Od njih dvije, pak, najveću pozornost privukla je 37-godišnja nova kongreskinja Ilhan Omar, nekoć izbjeglica iz Somalije, koja je prva u Kongres na dužnost stupila s hidžabom, odnosno maramom na glavi.

Ilhan Omar, američka članica Kongresa Konzervativci Top News Saudijci poveli rat protiv američkih političarki

"Nitko ne stavlja maramu na moju glavu nego ja. To je moj izbor, štiti ga Prvi amandman Ustava SAD-a. To nije prva zabrana na kojoj ću raditi da je srušim", inzistirala je i uspjela.

Riječ je bila o zabrani uobičajenih pokrivala za glavu u parlamentu, poput bejzbol kapa, šešira, kaubojskih šešira. Sada je u tom pravilu zbog nje učinjena iznimka tako da je pokrivalo za glavu dopušteno ako je riječ o nečemu od vjerskog značaja.

Zanimljivo je i to da je Daily Mail, prenoseći vijest o Ilhan Omar i njenoj zakletvi na Kur'an pred predsjednicom Kongresa Nancy Pelosi, naveo da je Hrvatska jedna od samo šest članica EU-a koje ni u kojem obliku nisu niti zabranile niti raspravljale o prijedlogu o zabrani hidžaba ili bilo kakvog sličnog pokrivala za glavu povezivog s islamom u bilo kojem obliku.

Ilhan Omar | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Prema izvještaju fundacije Otvoreno društvo, ostale članice EU-a iz tog društva su Cipar, Grčka, Poljska, Portugal i Rumunjska. Ilhan Abdullahi Omar rođena je 1981. u glavnom gradu Somalije, u Mogadishuu.

Imala je samo dvije godine kad joj je umrla majka, da bi je 1991., kad je imala samo 10 godina, zadesila i druga tragedija u životu; obitelj je morala u izbjeglištvo u Keniju zato što je u Somaliji izbio građanski rat koji je eskalirao do totalne anarhije, sve do ekstremnog islamističkog terorizma, piraterije, umiranja od gladi, pokolja i bezvlašća.

Vizu za odlazak u SAD obitelj je uspjela isposlovati četiri godine poslije, 1995., vjerojatno u prvom redu zato što su joj otac, koji je do početka rata radio kao nastavnik, i djed, koji je bio direktor somalske Pomorske agencije za transport, bili dovoljno obrazovani za probiti se kroz potrebnu proceduru. U Minneapolisu su svi skupa započeli nov život. Otac joj je isprva radio kao vozač taksija, potom kao poštar, a ona, kao najmlađa od sedmero braće i sestara, krenula se školovati.

Alexandria Ocasio-Cortez Ocasio-Cortez Top News Nekad siromašna konobarica, a sad osvaja Ameriku

Imala je 25 godina kada je na Sveučilištu Minnesota počela raditi kao stručnjakinja za prehranu. Njen prvi doticaj s visokom politikom bila je kampanja za Kari Dziedzic, koja je 2012. bila kandidatkinja za reizbor u Senat države Minnesote. Čini se da se pokazala dobrom, jer ju je godinu poslije u svojoj kampanji angažirao i Andrew Johnson kao kandidat za Gradsko vijeće Minneapolisa. I Dziedzic i Johnson članovi su Demokratske stranke farmera i radnika Minnesote, male lokalne sestrinske stranke Demokratskoj stranci.

Johnson je također bio izabran, uzeo ju je za višu političku savjetnicu i sve je bilo kao iz snova dok je u veljači 2014., u uzavreloj političkoj atmosferi oko nekih pitanja, pet osoba nije presrelo na ulici i pretuklo je. Unatoč tome, Ilhan Omar 2016. se kandidirala i ušla u donji dom državnog parlamenta Minnesote. S te pozicije krajem 2018. izabrana je u Kongres u kojem je sada stupila na dužnost.

Majka je troje djece, razvedena prvo nakon dugog neformaliziranog života s partnerom, potom nakon razvoda od drugog, ovaj put formaliziranog braka, koji je raskinula 2017., da bi danas živjela u izvanbračnoj obiteljskoj zajednici s onim prvim suprugom. To je potpuni kontraargument za bilo kakve optužbe o konzervativnosti. Usto, jedno od njenih političkih obećanja kojih se drži jest i ono da će se boriti za prava seksualnih manjina, redom "LGBTQIA+", liberalno da ne može šire.

Ilhan Omar | Author: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL

Pripadnica je najnovije generacije progresivnih političara, lijeva američka medijska i politička scena voli je nazivati "progresivnom zvijezdom u usponu", jer se bori za ciljeve poput zdravstvenog osiguranja za sve (Medicare), za zajamčeni minimalac od 15 dolara po satu, za osiguranje besplatnog studiranja u skladu s imovinskim cenzusom i slično. Donalda Trumpa uporno javno napada kao "rasista", kao glavnog krivca za rast islamofobije u SAD-u i tome slično.

Zabilježeno je, o čemu je pisao i Express, i to da se baš ona našla među američkim političarima na koje su udarili moćne konzervativne skupine iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zbog svega toga, nitko se nije iznenadio kad su okupljeni na dan polaganja zakletve u Kongresu, svjedočili vrlo srdačnom i podužem druženju Ilhan Omar i Alexandrie Ocasio-Cortez, mlade ljevičarske zvijezde iz New Yorka.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 14:18 07.Siječanj 2019.

    i što tebe u svemu tome veseli, sergeju? vjerojatnost da ćemo se i mi, u i ne tako dalekoj budućnosti, zaklinjati na kur'an?

  • vjaceslav 12:41 05.Siječanj 2019.

    vidim na fotografiji da su mlada muslimanka, ilhan omar, i vremešna katolkinja, nancy pelosi, zajedno prisegnule na kur'an i to me raduje jer sada trump nema nikakve šanse.