Top News
6153 prikaza

Pogledajte kako se Vujčić proveo za 900.000 kuna

Boris Vujčić
1/10
DPA/PIXSELL
Šef hrvatske centralne banke putovao je diljem svijeta, a često je znao i spajati putovanja pa bi u istom odlasku u inozemstvo posjetio po nekoliko država i gradova

Da postoji osoba guvernera Hrvatske narodne banke (HNB), većina građana Hrvatske zna samo zbog njegovog potpisa na novčanicama tiskanima u njegovom mandatu. Aktualnog guvernera, Borisa Vujčića, njegov imenjak i tadašnji ministar financija Boris Lalovac jednom prilikom otvoreno je prozvao: "One ne zna kako ljudi žive u Hrvatskoj. Više od 300 dana boravi izvan zemlje". 

Službeni podaci HNB-a dokazuju da guverner doista voli putovati, a često ga put odvede i izvan granica Hrvatske. Prema podacima ustupljenima 24sata, za smještaj i putovanja guvernera Vujčića potrošeno je više od 820.000 kuna. U te dvije godine boravio je na 77 svjetskih destinacija. Ukupno je izvan Hrvatske u dvije godine boravio oko 240 dana: 130 dana u 2016. i 110 dana u 2015. godini.

Primjerice, lani od 14 do 23. travnja obišao je MMF u Washnigtonu, sudjelovao s ministrom financija na prodaji obveznica u Bostonu i New Yorku, pa zatim otišao u Amsterdam. HNB je platio to guvernerovo putovanje više od 46.000 kuna Osim troškova smještaja i putovanja, guverneru je isplaćivana i dnevnica koje su različite za svaku zemlju pa je moguće tek okvirno izračunati neke brojke.

Kolaž Vujčićevih računa | Author: 24sata/PIXSELL 24sata/PIXSELL

Službeni podaci objavljeni na stranicama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, za pet dana putovanja kroz Basel, Pariz i Kitzbuhel plaćeno mu je po 79 eura za svaki dan puta ili ukupno 395. eura. Uzme li se u obzir da je realno za očekivati da je guverneru prosječno isplaćena dnevnica od 50 eura, brojke kažu da je samo na račun dnevnica dobio oko 45.000 kuna godišnje.

Time se ukupni trošak putovanja guvernera Vujčića penje na iznad 900.000 kuna samo u posljednje dvije godine. Iako su traženi podaci samo za posljednje dvije godine, upućeni kažu da guverner otprilike jednako vremena provede u inozemstvu svake godine. 

Vujčić je i ranije bio najplaćeniji državni dužnosnik, a sad mu je plaća porasla na iznos između 37 i 38 tisuća kuna. Uz to, može računati na barem 40 do 50 tisuća od predavanja godišnje te još barem 45 tisuća kuna od dnevnica. I uz sve to zaista može vidjeti svijeta.

Boris Vujčić | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Sam guverner Vujčić je nedavno izjavio da u usporedbi s ostalim središnjim bankama oni troše ispodprosječeno. Vujčić se, inače, čuvao na putovanjima sukoba interesa. Kad su smještaj ili prijevoz po raznim konferencijama plaćali organizatori, uglavnom je bila riječ o institucijama poput nacionalnih banaka koje su ga pozvale, Međunarodnog monetarnog fonda, sveučilišta...

"To je normalno za guvernere. Čak 80 posto tih putovanja je obvezno po mojoj funkciji i ona se ponavljaju iz godine u godinu. Otprilike 20 posto putovanja su ona na koja sam pozvan i pristao sam doći. Vjerujte, prihvaćam tek četvrtinu poziva koje dobijem", kaže Vujčić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.