Top News
309 prikaza

'Policajci' SDP-a i HDZ-a kreću u lov na birače

Milijan Brkić i Ranko Ostojić
PIXSELL
Red, rad i disciplina članstva, gotovo vojnički ustroj, ono je što obojica traže na terenu

Dva bivša policajca (jedan je, doduše, i aktualni ministar unutarnjih poslova), jedan iz SDP-a, drugi iz HDZ-a, odlučit će o ishodu predstojećih parlamentarnih izbora. Obojica su od svojih šefova dobili isti zadatak - mobilizirati članstvo i simpatizere.

Metode - gotovo identične. Red, rad i disciplina članstva, gotovo vojnički ustroj, ono je što obojica traže na terenu. Krajnji cilj - pobjeda na izborima. 

Ranko Ostojić i Zoran Milanović | Author: Zeljko Mrsic (PIXSELL) Zeljko Mrsic (PIXSELL)

Glavni operativac SDP-a, koji će pokušati svoju stranku dovesti do pobjede jest sadašnji bivši ravnatelj policije, a danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić (koji, usput rečeno, s pravom reagira svaki put kad ga nazivaju ministrom policije).

Ne bi trebala čuditi glasina da su Ostojića, u dijelu SDPa, prozvali “Vasom Brkićem Drugim”. Ovaj nadimak, lako je za pretpostaviti, neće Ranku Ostojiću biti mio. 

No uspije li čvrstom rukom i strogom stranačkom stegom SDP dovesti do cilja, odnosno pobjede na izborima, tada bi sigurno postao sinonim za glavnog SDP-ova operativca, čovjeka koji je dignuo teren, baš kako je to učinio HDZ-ov Brkić već nekoliko puta tijekom prošlih godina. 

Naime, u HDZ-u ne skrivaju kako su do pobjeda na proteklim izborima došli zahvaljujući sustavu stranke koji je Brkić doveo do savršenstva.

U tom sustavu postavljena je jasna piramida zaduženja, točno se zna tko kome odgovara i tko će, ako rezultat ne bude zadovoljavajući na kraju, “platiti”. 

Stoga, HDZ na ovim izborima svoje provjerene metode neće mijenjati, ali ovog puta za suparnika dobivaju stranku koja je i sama razradila piramidu. 

I koja ovoga puta neće bježati od dvojbenih metoda “nazivanja članstva i simpatizera na dan izbora” te postavljanja svojih promatrača na svakom biračkome mjestu.

Svaki će tabor dignuti svoju vojsku na noge, a s obzirom na to da SDP nema ni približno toliko članova kao HDZ, oni su morali pribjeći proširenju već viđene HDZ-ove formule za pobjedu.

Uspjeli smo dobrim dijelom rekonstruirati skrivene taktike obiju stranaka, ali došli smo i do brojki glasova na koje stranke računaju! SDP je tako izračunao da im je potrebna 831.000 glasova, a u HDZ-u “pucaju” na milijun i 200 tisuća! 

Te brojke, odnosno konačan rezultat, uvelike ovise o izlaznosti, pa detaljne projekcije stranke još ne otkrivaju.

"Imamo tajnu jednadžbu, istina je. Postavili smo je, ubacili parametre i došli do 831.000 glasova za pobjedu. Mogu otkriti da je u jednadžbu ušao broj glasova dobivenih na parlamentarnim izborima 2011., zatim broj glasova dobivenih u prvom i drugom krugu nedavnih predsjedničkih izbora te moguća izlaznost o broju biračkih mjesta", otkriva za Express izvor iz vrha SDP-a, koji upozorava da se ovo odnosi na cijelu Kukuriku koaliciju. 

Milijan Brkić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

No plan je da svaka stranka u koaliciji sama motivira članstvo i simpatizere. Ta brojka, tvrdi, nije ni najmanje pretenciozno postavljena, nego je realna. Ranko Ostojić sa svojim timom radi na velikom projektu stranke kako bi taj rezultat na kraju bio i ostvaren. 

U oporbenom ga HDZ-u (kao i u dijelu njegove stranke), kaže nam izvor iz SDP-a, podcjenjuju, ali zaboravljaju da je on po svojem habitusu dobar organizator, čovjek koji ima mozak za ovakve operacije, čovjek koji je baš poput Brkića bio ravnatelj policije i vodio taj sustav nekoliko godina.

Iako ni Ostojić, kao ni Brkić, nisu pekli ni ispekli policijski zanat (Brkić je u policijski sustav ušao iz rata, odnosno iz specijalnih postrojbi MUP-a, a Ostojić - također branitelj - došao je u splitsku Policijsku upravu s mjesta gradskog načelnika), obojica misle da im je policijska značka dala ponešto iskustva za vođenje velikih logističkih operacija.

Ranko Ostojić, reći će neki u šali, može se pohvaliti i iskustvom vođe izviđača iz splitskog odreda “Duško Mrduljaš”, današnjeg “Meje”. Postrojavanje vojske, nekad izviđača, poslije policije, a danas članstva i simpatizera za njega, dakle, nije nikakva novost.

Ostojićev zadatak čini se znatno težim od Brkićeva. SDP ima tek 40.000 članova, dok HDZ broji 210.406 članova. No u vladajućoj stranci “pucaju” i na simpatizere. I to je, zapravo, ključna formula za uspjeh.

Simpatizeri su ti koji mogu, naravno uz članstvo, dovesti stranku do pobjede. A njih je “detektirao i locirao” upravo Ranko Ostojić.

"On sve radi dubinski. Ključ je u bazama ljudi", otkriva nam izvor iz vrha SDP-a.

Naime, SDP već neko vrijeme sustavno radi na popunjavanju baze simpatizera stranke, a isti zadatak imaju i koalicijski partneri HNS, HSU, a možda i uskoro IDS, ako se odluči opet ući u postojeću koaliciju.

Ostojić je, kažu nam u SDPu, došao do ideje da stranka za svako biračko mjesto (njih 6500) napravi svoju bazu simpatizera. Pojednostavljeno rečeno, uzele su se tri ulice u jednom gradu koje pripadaju određenom biračkome mjestu i tu su se anketama otkrivali potencijalni glasači. 

No to nije dovoljno. S njima se nakon detektiranja mora raditi, a za to su zaduženi članovi koji pripadaju tom biračkome mjestu.

"Ranko Ostojić tim članovima daje jasne zadatke, koje onda provjerava na tjednoj razini. Oni dobivaju i mjesečne zadatke, tj. prolazna vremena. Baza simpatizera precizno se unosi u aplikacije, pa i u one na pametnim mobitelima", pojašnjava nam sugovornik iz SDP-a.

Sad su, za razliku od prijašnjih godina, u projekt pobjede na izborima uključeni o oni najniže rangirani članovi o kojima će itekako ovisiti rezultat.

Grafit s oznakama SDP-a i HDZ-a | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Piramida upravljanja u SDP-u sad je postavljena na sličan način kao i u HDZ-u. Najniži su koordinatori biračkih mjesta kojima je, kao što je gore rečeno, zadatak komunicirati s članovima i simpatizerima. 

Oni odgovaraju pak koordinatorima općinske, gradske organizacije, a oni, pak, koordinatorima područja koji rezultate polažu koordinatoru sektora, ovi koordinatorima izbornih jedinica, te je na kraju, odnosno na vrhu, šef koordinatora Ranko Ostojić. Rokovi i zadaci su, također, vrlo jasni.

Koordinatori tako već do kraja ovoga mjeseca moraju imati jasno stanje na terenu, odnosno identificirati 40 posto potencijalnih i 20 posto sigurnih birača. 

Do početka kolovoza moraju identificirati 80 posto potencijalnih i 40 posto sigurnih birača, a do 1. rujna preostale. Sve to na kraju izlažu stranačkom vodstvu i šefu stranke Zoranu Milanoviću.

Ići će, najavljuju u SDP-u, i kampanja od vrata do vrata, a volonteri će u tome snositi najveći obol. Tu je i call centar koji vodi Dan Špicer, a koriste se već naveliko i društvene mreže (očito je Facebook stranica Lidera Opozicije koji krizitira oporbeni HDZ jedna od njih).

Što se tiče partnera HNS-a, njima je dan cilj da 40.000 članova, koliko im je ostalo od odlaska Radimira Čačića, pomnože s brojkom četiri i tu je još 160 tisuća glasova.

HSU-ov zadatak je dobiti glasove umirovljenika, a njih je 1,223.553. SDP računa i na Laburiste, pa i na IDS koji se, kako sad stvari stoje, još nećka oko iznošenja jasne strategije za izbore i planova oko eventualnog koaliranja, prije ili poslije izbora.

"Sustav koji smo koristili 2000. godine je bio najbolji i njega sad modificiramo", rekao je sugovornik blizak Ranku Ostojiću koji je, pak, uvjeren u pobjedu.

Jer s terena, kažu, već dobivaju odlične rezultate. Koordinatori već sad “javljaju da je broj simpatizera velik, a on bi, kako vrijeme ide, mogao još porasti jer će, kako kažu, gospodarski oporavak biti još vidljiviji”.

Izborna pobjeda SDP-u je ultimativna zadaća. Baš kao i oporbenom HDZ-u koji svoju taktiku skriva od konkurencije. No čini se bezuspješno jer SDP-ova taktika dobrano podsjeća na njihovu. A čini se da obje stranke dobivaju i slične rezultate s terena.

"HDZ-ov stroj se pokrenuo. Izborni stožer krenuo je punom parom", kaže HDZovac blizak glavnom tajniku stranke i glavnom operativcu Milijanu Brkiću.

Vojska članova već je, kažu, na nogama, spremna ako sutra budu izbori osigurati stranci pobjedu. Teren, hvale se, doslovno gori. 

Izborni stožer HDZ-a | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Članovi, ali i simpatizeri jedva čekaju izborni dan. I dok će u SDP-u tek na ovim izborima vidjeti je li nova metoda mobilizacije uspješna, u HDZ-u znaju da je njihova provjerena. - Brkićevo discipliniranje članstva je velikim dijelom zaslužno za pobjede - ponavlja izvor iz vrha HDZ-a.

No što je to posebno bivši policajac Brkić uveo u inače dobro posloženu HDZ-ovu vojsku članova? 

Izvor iz vrha HDZ-a kaže kako je tu riječ o ustrojenoj mreži na terenu koja u svakom trenutku zna je li član izašao i koga je sve od obitelji doveo na glasačko mjesto. 

Na izborni dan naveliko se telefonira i motivira članstvo da izađe, a ono što je do sada bilo nepoznato javnosti jest da članovi te stranke moraju do 11 sati ujutro na izborni dan izaći glasovati kako bi HDZ-u tijekom dana bilo lakše upravljati glasovima.

Ako, pak, netko od članova prespava i ne iziđe do 11 sati, njega se zove i motivira da požuri zaokružiti HDZ.

"U svakom trenutku znamo tko je od naših članova izašao na izbore. To ponajprije zahvaljujemo našim promatračima, koji su iskusni članovi i vizualno znaju sve glasače svojeg biračkog mjesta. Ti promatrači su nama izuzetno vrijedni na dan izbora. Oni nadgledaju glasovanje, zatim tko je došao do koliko sati, onda gledaju na koju hrpu se stavljaju glasovi nakon kraja izbora... Zapravo, na svojim leđima nose velik teret i hvala im svima što to tako odgovorno i dobro rade", kaže izvor iz vrha Hrvatske demokratske zajednice.

Dodaje kako promatrači dvoranu u kojoj se glasuje neće napustiti ni na trenutak ako ne dođe zamjena. Oni su pravi vojnici, koji taj dan pojedu tek sendvič i popiju vodu.

U HDZ-u, otkrivaju Expressu, svaki član stranke kontrolira deset simpatizera. Oni imaju zadatak i cijelu obitelj dovesti na glasovanje pa su tako često organizirani i prijevozi za nemoćne ili one koji ne mogu sami doći do svojeg biračkog mjesta.

Piramida u najvećoj oporbenoj stranci postavljena je na način da svaki član odgovara temeljnom ogranku, ovaj odgovara šefu gradskog ili općinskog ogranka koji, pak, odgovara šefu županijskog ogranka. 

Predsjednik županijskog račune polaže koordinatoru jedinice, odnosno Predsjedništvu stranke, koje ima moć raspustiti županijski ogranak ako rezultati na izborima nisu dobri. 

Govoreći još o predsjedničkim izborima, na kojima je pobijedila Kolinda Grabar Kitarović, Milijan Brkić spominjao je brojku od milijun i 100 tisuća glasova za pobjedu. 

Milijan Brkić | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

"Do nje je došao pomnoživši 220 tisuća članova s brojem pet, koliko je svaki član trebao osigurati dodatnih glasova, bilo od obitelji ili od prijatelja", kaže nam izvor iz vrha HDZ-a.

Ovoga puta i HDZ-ovci idu na “lociranje” simpatizera. No za sada još ne pričaju o izradi baze simpatizera, na čemu radi SDP. 

Njima to, kažu, i nije toliko potrebno jer imaju znatno više članova koji su već dovoljno organizirani. Ipak, na ovim izborima svaki će glas biti ključan pa se zato ništa ne smije prepustiti slučaju.

"Brojka od milijun i 200 tisuća glasova nam je potrebna za uvjerljivu pobjedu i za sastavljanje Vlade na čelu s budućim premijerom Tomislavom Karamarkom", kažu u HDZ-u, kojima su izuzetno bitne i klauzure stranke na kojima motiviraju ljude.

Kažu da ih SDP kopira u tome jer je vidljivo da Zoran Milanović svakog vikenda gostuje na nekom od stranačkih skupova.

"Nama javljaju da na njihovim skupovima bude svega pedesetak ljudi", naslađuju se u HDZ-u, istodobno govoreći kako na njihovim skupovima dođe i do nekoliko tisuća ljudi.

U SDP-u se s ovom tvrdnjom sigurno ne bi složili jer ističu da broj simpatizera te stranke raste. Kako su jedni i drugi odlučili dobiti predstojeće izbore, rat za pobjedu je već počeo.

Glavni akteri ovdje nisu samo Milanović i Karamarko, nego i oni iz sjene, Ostojić i Brkić. Vojska obiju stranaka već je spremna za dan izbora.

Njihove metode, s ustrojem i aktivistima koji nalikuju na špijunske stranačke odrede (ili, ne daj Bože poljudskih aluzija, na neke paravojne postrojbe), izazvat će brojne kontroverze, a pitanje je hoće li na kraju uopće biti uspješne.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.