Top News
1752 prikaza

Policija nije zvala suca na očevid Đinđićevog ubojstva

Zoran Đinđić
REUTERS
Prvi je put nakon 16 godina sudac o tome progovorio i rekao da je sam očevid bio vrlo neobičan i protuzakonit

Bivši istražni sudac Okružnog suda u Srbiji i zamjenik dežurnog okružnog tužitelja MUP-a Srbije nisu bili pozvani na očevid nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, 12. ožujka 2003. godine.

Oni su samoinicijativno otišli na mjesto zločina i to nakon što su vijest o atentatu čuli na televiziji. Ovu skandaloznu činjenicu za ALO je potvrdio upravo Čolić, koji je na očevid stigao sat vremena nakon ubojstva. Prvi je put nakon 16 godina o tom progovorio i rekao kako je sam očevid bio vrlo neobičan i protuzakonit.

''Činjenica da dežurnog istražni suca i dežurnog zamjenika javnog tužitelja, MUP Srbije nije obavijestio i nije pozvao na očevid, je protivan Zakonu o kaznenom postupku, i meni, tadašnjem dežurnom sucu, bila je jako neobična. Ali o razlozima njihovog takvog postupanja ne znam ništa i ne želim nagađati“, rekao je ekskluzivno za ALO sudac Čolić.

Da u uredu nisu imali televizor, ne bi ni saznali da je premijer teško ranjen

''Koliko se sjećam mi smo negdje oko 12:45 na televiziji vidjeli vijest i prve snimke iz dvorišta Vlade u Nemanjinoj ulici. Saznali smo da je netko pucao na premijera Đinđića i pripadnike njegove službe sigurnosti i da su oni ranjeni. Naravno da smo tužitelj i ja očekivali poziv iz MUP-a i poziv na očevid, što je po tadašnjem Zakonu bio obavezan postupak za takve događaje. Vrijeme je prolazilo, a poziva iz dežurne službe nije bilo. Počeli smo se spremati nakon pola sata od vijesti na televiziji. Kako poziv i dalje nije stizao, odlučili smo krenuti sami i napraviti očevid. Htjeli smo se prošetati do tamo, jer je zgrada suda samo nekoliko stotina metara dalje od Vlade Srbije'', priča Čolić.

Milorad Ulemek Novi dokazi Top News Legija traži novo suđenje: Nisam ubio Đinđića!

Kako naglašava oko 13:20 zamjenica tužitelja razgovarala je sa okružnim javnim tužiteljem Radom Terzićem, i obavijestila ga da će sami otići na očevid, bez pratnje policije, koja ih do tada još nije obavijestila.

''Tužitelj Terzić je rekao da on sa svojim službenim automobilom ide u Vladu Srbije i predložio da zamjenica tužitelja i ja idemo s njim, što smo naravno, i prihvatili. Tijekom vožnje, zamjenica Jasmina je pitala Terzića da li će i on poduzeti neke službene radnje na očevidu, na što je imao pravo. On joj je odgovorio da sve službene radnje obavi sama sa mnom, kao dežurni službeni tužitelj. Ponovio je i da na očevidu neće sudjelovati'', naglašava Čolić.

Vrlo su brzo stigli do ulaza dvorišta Vlade, izašli iz automobila, a vozač se odmah odvezao.

''Ispred su stajala dvojica, naoružanih u civilu, za koje nisam znao koja je njihova uloga. Tužitelj Terzić im je pristupio i rekao kako ide u Vladu, a oni su ga bez ikakvog ispitivanja i zadržavanja propustili pa se on pridružio nekim ministrima koji su već bili u dvorištu i zajedno su ušli u Vladu. Tužitelj i ja smo nekoliko minuta poslije toga prišli ulazu u dvorište, a jedan od te dvojice naoružanih civila nas je pitao tko smo i kuda idemo, i rekao nam da je dvorište zatvoreno, da ne smijemo ući. Predstavili smo se tko smo i što smo, i rekli da smo došli obaviti očevid. Pogledao je naše službene iskaznice i rekao nam kako se mora konzultirati. Pitao sam ga tko je on i kojoj službi pripada, no nije mi odgovorio'', kaže.

Zoran Đinđić Brojne teorije Top News Misterij ubojstva ključnog svjedoka atentata na Đinđića

''Odmaknuo se od nas i s nekim razgovarao dvije, tri minute. Zatim je došao do nas, rekao da možemo ući i obaviti očevid. Došli smo do sredine dvorišta i ispred ulaza u Vladu, ulaza za koji smo saznali da je to broj 5, vidio sam Branislava Mrvića, inspektora dežurne službe MUP-a Beograd, i jednog od kim tehničara te službe, koji je izuzimao neke tragove ispred vrata. Inspektor je s njim razgovarao. Prišli smo im i pitao sam ga zašto nas dežurna službe MUP-a Beograd nije obavijestila i zašto nas nisu zvali na uviđaj. Rekao mi je da je odmah poslan na mjesto događaja i da je očekivao da će nas nazvati netko drugi iz njegove službe'', naglašava Čolić.

Bez nas nije moglo

''Rekao sam mu da nas nitko nije zvao, i da smo došli sami jer je to naša službena dužnost jer smatramo da se očevid bez nas ne može obaviti. Inspektor se s tim složio, pa smo počeli s očevidom, svatko u okviru svoje nadležnosti'', kaže sudac Čolić.

Imali su sve naše brojeve telefona

Naglašava kako je na dan ubojstva premijera s njim u Palači pravde bila dežurna zamjenica okružnog javnog tužitelja Jasmina Vasić i da je dežurna služba MUP-a Beograd imala raspored dežurnog suca i tužitelja i sve njihove brojeve telefona. Cijelog tog jutra, do 7:30, normalno su i komunicirali, sve do atentata na premijera.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.