Top News
575 prikaza

Politička kriza - slovački premijer ponudio ostavku

Robert Fico
REUTERS
Ficova vlada je pod velikim pritiskom da raspiše prijevremene izbore nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka

Slovački premijer Robert Fico ponudio je u srijedu ostavku uz uvjet da njegova stranka imenuje novog premijera čime bi se izbjegli prijevremeni izbori, što je pokušaj vladajuće koalicije da ublaži krizu izazvanu ubojstvom novinara. 

Fico se borio da održi svoju trostranačku vladu koja je, između ostalog i masovnim prosvjedima, pod pritiskom da raspiše prijevremene izbore nakon ubojstva krajem veljače 27-godišnjeg istaživačkog novinara Jana Kuciaka koji je pisao o sprezi talijanske mafije i slovačkih poslovnih krugova.

"Posjetio sam danas predsjednika, zajedno s koalicijskim partnerima i predložio da podnesem ostavku kao premijer kako bismo riješili političku krizu", rekao je Fico na konferenciji za novinare održanoj uz dva čelnika iz vladajuće koalicije, prenosi agencija Reuters.

Predsjednik Andrej Kiska pozvao je još početkom ožujka vladu da se "radikalno rekonstruira" ili raspiše prijevremene izbore kako bi se u zemlji vratilo povjerenje u vladu, no 53-godišnji Fico to je tada odbio. 

"Ako predsjednik prihvati, spreman sam podnijeti ostavku sutra", rekao je Fico koji želi da njegova stranka SMER izabere novog premijera.

Kada je početkom ožujka odbacio Kiskine sugestije Fico mu je poručio da to nisu njegove ovlasti i čak ga optužio da se stavlja na stranu oporbe. Pritisnut masovnim prosvjedima, ostavkama ministara i dužnosnika u vladi, a u utorak i oporbenim zahtjevom da mu se izglasa nepovjerenja, jer bi jedino to omogućilo objektivnu istragu ubojstva, premijer je ponudio ostavku u zamjenu za odustajanje od izbora. 

Zemlji "prijeti kaos ako oporba preuzme vlast", rekao je Fico, kako prenosi agencija AFP i dodaje da bi kandidat za premijera trebao biti Peter Pellegrini (42), sadašnji potpredsjednik vlade.

Kuciak, koji je ubijen zajedno sa svojom djevojkom Martinom Kušnirovom, posebno je pratio korupcijske afere, među kojima je ona o mogućoj povezanosti poslovne zajednice s Ficovom socijaldemokratskom strankom.

Transparency International (TI) nedavno je Slovačku svrstao na 7. mjesto najkorumpiranijih država u Europskoj uniji.

Nitko još nije optužen za ubojstvo Kuciaka i njegove djevojke.

Prvi je ostavku podnio ministar kulture, a prije dva dana i ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak. Ostavke su podnijeli i glavna savjetnica premijera te državni tajnik u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Najmanja stranka članica vladine koalicije Most-Hid (desni centar, blizak mađarskoj manjini) traži prijevremene izbore, a sklona im je i druga mala članica koalicije, Slovačka nacionalna stranka (SNS, nacionalistička desnica).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.