Top News
1823 prikaza

Politički otac i sin - rat Čačića i Štromara zbog milijuna

Radimir Čačić, Predrag Štromar
Jurica Galoić/PIXSELL
Zbog 30 milijuna razloga bivši šef HNS-a traži od Plenkovića da izbaci Štromara iz Vlade

Radimir Čačić, koji sa svojim Reformistima podržava Vladu u Saboru, nikako ne može provariti prvog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara. Ironija je da je Čačić vrijedio za Štromarova političkog oca dok su zajedno bili u HNS-u, a Štromar ga je i naslijedio na mjestu varaždinskog župana. A onda je ove godine Čačić porazio na izborima Štromara, ali HNS se preokretom na nacionalnoj razini i koalicijom s HDZ-om opet vratio u igru, a Štromar postao HNS-ov potpredsjednik i ministar graditeljstva.

Čačić je ovaj tjedan zatražio odlazak Štromara od premijera Andreja Plenkovića. U otvorenom pismu optužuje Štromara da namjerno blokira isplatu 30 milijuna kuna iz proračuna za Varaždinsku županiju. Radi se o dugu za prošlu i ovu godinu koje država treba platiti za 30-ak škola i pomoćnih objekata koji su građeni za prijašnjeg Čačićeva mandata. Zahtijeva od Plenkovića da se osigura redovita godišnja isplata koja nije bila upitna do HDZ-ovih vlada.

Predrag Štromar i Andrej Plenković Rafalna paljba Top News "Štromar ni šupu nije sagradio, a ministar je graditeljstva"

Čačića je pogodilo što su mu ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i Štromar odgodili sastanak u zadnji tren. "Dogovor mene, Plenkovića i Gordana Jandrokovića je da se to regulira i novac isplati. Zdravko Marić je osigurao novac u proračunu, a Štromar sad po tome petlja skupa sa svojom ministricom Divjak. Izmišlja da je potrebna neka promjena zakona", oštar je bio Čačić koji je bivšem stranačkom kolegi poručio "da prestane liječiti komplekse i da radi za Varaždin".

Odgovor koji smo dobili od Štromarova ministarstva bio je jednako žestok. "Čačiću je očito povrijeđen ego jer se ministrica i ministar nisu htjeli sastati s njim kad je on htio. On mora galamiti iako zna da nije u pravu", kažu nam u ministarstvu. Objašnjavaju da ni Čačić kao župan nije regulirao zakonsku isplatu novca. Sve je prolazilo na osnovu internih sporazuma. Na osnovu posebnog sporazuma je bivši, SDP-ov ministar Željko Jovanović plaćao 15 milijuna kuna godišnje dok je Čačić bio u vladi.

HDZ-ovi ministri obrazovanja Predrag Šustar i Pavo Barišić to su prestali raditi jer nemaju nikakvu zakonsku osnovu, a nisu htjeli nastaviti Jovanovićev sporazum, objašnjavaju. "Izmjene zakona uskoro idu i onda će se sve regulirati. Dug će biti plaćen, kao i buduće rate. Sve to zna i Čačić jer je i s njim to dogovoreno", kažu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.