Top News
4371 prikaza

Poskupljuju kruh i mlijeko, ali poduzetnicima jeftiniji automobili

Ministar financija Zdravko Marić daje izjavu za medije
Patrik Macek (PIXSELL)
Velika najavljena porezna reforma veća sada nailazi na otpor među vladajućima

Koliko će točno svaka vrsta cigarete poskupjeti još ne žele otkrivati i prvo žele obaviti sastanak s proizvođačima duhana.
No, prema objavljenom nacrtu o novim trošarinama, usklađenje ne bi trebalo biti preveliko jer je ostalo još malo prostora za usklađivanje sa cijenama u EU.

Hrvatska je potpisala da će uskladiti minimalno oporezivanje po dva parametra i da minimalna trošarina mora biti 60 posto od cijena cigareta. Sada je na oko 58 cijene ta minimalna trošarina. Postoji i drugi parametar, da minimalno na 1000 cigareta, trošarina mora biti 90 eura, sada je oko 85 eura.

Bivši ministar financija Slavko Linić kaže da cigarete u konačnici ne bi trebale previše poskupjeti do kraja 2017. godine.

- Zavisno od vrste, trebalo bi biti dvije ili tri kune po kutiji – procjenjuje Linić za 24sata

Konačni izračun i koliko će biti u prvom, koliko u drugom valu poskupljenja, treba odrediti Ministarstvo financija. Najjeftinije cigarete koje su sada 17-18 kuna, trebale bi ići gore dvije kune. Iako je u skupljim cigaretama veći udio trošarine, pa bi isti postotak poskupljenja, značio i znatno skuplje cigarete, Linić objašnjava da bi i one trebale ići gore samo dvije-tri kune jer su njih već od ranije jače oporezivale i već su usklađene trošarine.

Prosječna cijena onih cigareta koje se najviše kupuju je 24-25 kuna, što bi značilo cijene do maksimalno 28 kuna za njih. Inače, s novim poskupljenjem, kada se na trošarinu pridoda i PDV, više od 80 posto cijene koju platite za kutiju će ići u proračun.

Teško do reforme

Sudeći po raspoloženju u Mostu, porezna reforma teško će stupiti na snagu 1. siječnja 2017., kako planiraju u HDZ-u, premda je premijer Andrej Plenković u Mostaru izjavio da su je načelno usuglasili s partnerima. Iako mostovci ne dvoje o nužnosti njezina provođenja, drže da prijedlog koji je iznio ministar Zdravko Marić treba doraditi kako bi postigao najbolje učinke.

Primjedbe koje će uputiti ne žele iznositi u javnost prije no što ih predstave HDZ-u, ali ne kriju da su zamjerke brojne.

"Naši stručnjaci analiziraju predložene mjere, nakon čega ćemo primjedbe službeno iznijeti HDZ-u. Kao saborski zastupnik, mogu reći da me zanimaju učinci koje će reforma imati na najnerazvijenije lokalne samouprave u RH, hoće li se poticati poduzetništvo i poljoprivreda u zaostalim krajevima Like, Gorskog kotara, Slavonije i Dalmacije i sprječavati iseljavanje, što smo obećavali. Smatram da se porez na dobit u tim krajevima mora smanjiti kako bismo poticali poduzetnike da pokreću tvrtke u tim područjima", kaže Miro Bulj za Večernji.

Božo Petrov Reforme Top News Ništa od Božinog obećanja: Ministrima plaće veće za 1000 kuna

"Nije mi prihvatljivo ono što čitam, a to je da se najniže plaće i mirovine uopće neće povećati, a one najveće najviše će rasti. Nije mi drago da sirotinja ne dobije ništa. Neprihvatljivo mi je da se povećaju plaće saborskim zastupnicima i dužnosnicima u vremenu dok hrvatski umirovljenici kopaju po kontejnerima. Mi moramo iz tog povećanja biti izuzeti", kaže Bulj.

Razlika nerazvijenih i razvijenih

Smeta mu i što se najavljuje da će porasti cijene školskim udžbenicima, čime će razlika između nerazvijenih krajeva i Zagreba, gdje udžbenike kupuje Grad, biti još veća.

Ipak, ističe kako se ne može reći da je predložena reforma loša i kao pozitivan primjer navodi rasterećenje poljoprivrednika na repromaterijal, ali kaže da treba pronaći model da ne dođe do poskupljenja osnovnih namirnica poput kruha, šećera i mlijeka. Skloniji je većem oporezivanju cigareta, alkohola i luksuza.

Andrej Plenković Pobuna Top News Desnica zove Markićku da ruši Andreja Plenkovića

"Sve treba detaljno analizirati i vidjeti tko će najviše profitirati, a tko će platiti cijenu reforme. To nikako ne smiju biti najsiromašnije obitelji. Sirotinju treba rasteretiti, povećati najniža primanja i tako pokrenuti potrošnju", priča Bulj.

Sintetički dohodak

Ministar financija najavio je da porezna reforma uključuje i sintetički dohodak, što znači da će se građanima koji zarađuju i drugi dohodak mimo svoje plaće, taj iznos pribrajati plaći i onda će se zajednički tretirati kao dohodak.

U taj sintetički dohodak ulazit će i honorari sportaša i glazbenika koji su uglavnom prijavljivali niske dohotke, a porezna je njihovu glavnu zaradu tretirala kao drugi dohodak, u kojem se nakon odbitka i priznatih troškova koje su sami prijavljivali ostatak oporezivao stopom od 25 posto, prenosi Poslovni.hr. Sintetički dohodak zahvatit će i bonuse menadžera, pa tako i bankara, te drugi dohodak, primjerice, liječnika i profesora. 

Andrej Plenković Nova vlada Top News Ovo su ljudi koji će biti u Vladi Andreja Plenkovića

Plan je da se na drugi dohodak plaćaju doprinosi za mirovinsko i zdravstveno od deset, odnosno sedam i pol posto, znači oni su prepolovljeni, no dosad u brojnim slučajevima na drugi dohodak ti doprinosi nisu ni plaćani. No, kad je porez na dohodak u pitanju, porezne škare jače će zahvatiti sve one koji godišnje, uključujući i plaću i druga primanja, zarađuju iznad 250 tisuća kuna. Naime, do tog iznosa porezno opterećenje se predloženim promjenama smanjuje, ali iznad tog iznosa sada će porezom na dohodak biti obuhvaćeni i oni koji su izbjegavali tu stopu zahvaljujući drugom dohotku.

Autokuće trljaju ruke

Poduzetnici, ali i cjelokupan automobilski sektor pozdravlja namjeru nove Vlade, koja je u sklopu porezne reforme kao jedan od ciljeva navela i vraćanje mogućnosti odbitka pretporeza za poduzetnike za troškove nabave automobila za osobni prijevoz i povezanih ostalih zavisnih troškova u iznosu od 50%. Tvrtkama i obrtnicima tako će ostati znatna sredstva od službenih vozila koja sada plaćaju državi, ali ipak manja nego što je to bilo do prije četiri godine, kada su mogli odbiti 70% pretporeza na aute.

Božo Petrov i Andrej Plenković Krše proceduru Top News Hitni zakoni HDZ-a i Mosta padaju na Ustavnom sudu?

Odbitak pretporeza za putnička vozila za pravne osobe ukinula je 2012. Vlada Zorana Milanovića, a namjera je bila izjednačiti porezno opterećenje za osobna putnička vozila kod običnog puka i poduzetnika, koji se zaista činio nepravednim jer je običan građanin i za najjeftinije vozilo morao platiti cjelokupan PDV za nabavu, servisiranje i gorivo za auto, dok su poduzetnici kupovali automobile, neki čak i više vrlo skupocjenih automobila, odbijajući 70% PDV-a za nabavu i sve troškove vezane uz uporabu automobila, javlja Večernji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.