Top News
33228 prikaza

Posljednja velika prevara Ivice Todorića

Ivica Todorić
Vantagenews.com/PIXSELL
Novinar Boris Rašeta piše o otkriću tjednika Express

Ivica Todorić ima mozak Matana Špaladrina, junaka Raosovih Prosjaka i sinova, čovjeka koji je čak i židova Šaloma nasanjkao uvalivši mu kao jamstvo za kredit kuću ("bile dvore Matanove") koju je na vrijeme prepisao svojoj ženi Nuši pa je hipoteku učinio bezvrijednom. 

Povijest Matanovih muljaža ipak nije ništa prema Todoriću, koji je grosist, on radi na veliko. Ono što je  napravio Sberbanci, jednoj od najvećih novčarskih ustanova svijeta, dostojno je te epizode, pak je i nadmaša.  

U ruskoj literaturi ima nekoliko antologijskih varalica (Gogoljev Hlestakov, revizor, Iljf i Petrov Ostap Bender) ali našem se geniju malo tko od njih može približiti. 

Mnogi nasaknjani sve do poziva novinara Expressa nisu imali pojma što im je Todorić napravio! Njihova računovodstva su registrirala doznaku iz Sberbanke, potom su dobili obavijest da je novac uplaćen greškom i da ga treba odmah vratiti, što su oni i učinili i priča je time za njih bila završena. Kako to da je Gazda računao da njegova prijevara nikad neće biti otkrivena?

Vjerovatno na to nije ni pomislio. Čini se da je naumio uzeti i zadnji novac koji može prije bjega, a onda, kako bog da. Konačno, onaj londonski bjieg pred novinarima - kad ga je kolega Ivan Buča okrstio "gepardom iz Zmijavaca" - o njegovom karakteru govori više nego sva njegova skupa odijela. 

Naslovnica Express | Author: express express
Taj je bijeg otkrio karakter koji stalno živi u neprijateljskom okružju, u džungli, i za njega nikad ne vrijedi lovostaj. 

Taj je uvijek spreman na sve. Kad bi o poslovanju s Todorićem progovorili svi s kojima je poslovao zadnjih 30 godina, čuli bismo raznih svjedočenja koja bi nas sve odvela prema istom zaključku - pa tko je tom karakteru odlučio povjeriti lavovske dijelove nacionalne imovine?

Bilo kako bilo, svu je tu imovinu, ili skoro svu, sad dobila ruska banka, a o tome koliko su Rusi zadovoljni predostrožnošću Maksima Poletaeva, dovoljno govori i činjenica da je s mjesta drugog čovjeka banke "unaprijeđen" za savjetnika Sbera u restrukturiranju Agrokora; u neka gora ruska vremena poslali bi ga da vodi cementaru u Kirgistanu. Sad će se morati iskupiti za to što ga je Todorić nasanjkao, a to neće biti lak zadatak

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • stariribar68 18:23 21.Lipanj 2018.

    Što godaaaaa! Pa Kerumčina je otišo u aorist..!još se mota ona Fani oko njega,dok ga ne iscijedi do "Judinih kuda." pjevala je i Brena....Oj Šeki Šeki...doves ću te Šeki,do prosjačkog štapa"...živi bili,pa doživjeli..

  • stariribar68 18:17 21.Lipanj 2018.

    Kako god vi uzeli mišljenje i stav,ovaj probisvijet,u rangu Ostapa Bendera SE NAUŽIVAO usvom životu,od posluga do"ptičjeg mlijeka". Aaaaaa sad mu pušite za vrat....po želji. emeritus.

  • 1vod3sat107 15:30 20.Lipanj 2018.

    Lopov, ali nije jedini koji tako radi. Još uvije je puno lokalnih "poduzetnika" koji slično rade. Pretaču iz jedne firme u drugu, pa predstečaj, pa stečaj, a potraživanja ( pored prevarenih dobavljača) ima i vlasnik firme i njegova rodbina (kao npr. Kerum)....