Top News
6537 prikaza

Potez očajnika: U Vladu ulaze Bandićevi ljudi?

Andrej Plenković i Milan Bandić
Goran Stanzl (PIXSELL)
Izvori iz vrha HDZ-a tvrde da će otići Gabrijela Žalac, Marko Pavić i Goran Marić

Premijer ide u širu rekonstrukciju Vlade, a idući tjedan, uz novog ministra uprave Ivana Malenicu, mogla bi biti poznata imena od četiri do pet novih ministara. Iako se nagađalo da bi Sabor idući tjedan mogao potvrditi nove ministre, službene potvrde za to nema.

- Ne bih do kraja bio u to siguran. Pretpostavljam da će idućih desetak dana sve biti riješeno. O statusu svakog pojedinog ministra odlučuje premijer - rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Dobro upućeni kažu da bi odstupnicu mogli dobiti ministrica Gabrijela Žalac te ministri u vladi Marko Pavić i Goran Marić. Odlaskom Žalac i Pavića premijer ne riskira problem s većinom u Saboru, jer navedeni dvojac nema zastupničke mandate niti otvara prostor jačanju nezadovoljstva desne struje HDZ-a. Ima i onih koji ne isključuju mogućnost da se premijer na suradnji zahvali ministrima Tomislavu Tolušiću i Milanu Kujundžiću.

Milan Bandić Rupa bez dna Top News Vraga Bandić dela: Ovo su njegovi fantomski projekti

- Širom rekonstrukcijom Vlade premijer bi pokazao hrabrost i odlučnost, a time bi se otvorio i put za ponovni rast rejtinga stranke u javnosti, koji je u posljednje vrijeme u padu - kaže sugovornik.

I dok premijer oteže sa službenom objavom tko odlazi, a tko dolazi u Vladu otvoren je put nagađanjima. Sugovornik iz HDZ-a navodi kako se priča da bi, kao najveće iznenađenje, u Vladi trebala biti stranka Milana Bandića.

Priča se da bi Milana Kujundžića trebao naslijediti bivši ministar zdravstva i SDP-ovac Siniša Varga, koji se kao neovisni zastupnik priklonio Bandiću. A iz drugog izvora doznaje se da je ta informacija spin.

Na sjednici saborskoga Kluba HDZ-a jučer je premijer dobio jednoglasnu potporu za Ivana Malenicu kao novog ministra uprave. Sugovornik kaže da je Malenica kompromis.

Andrej Plenković i Gabrijela Žalac Upomoć tata! Top News "Plenki je Gabin politički otac, ona u njemu vidi Boga"

- Trebao je biti Darko Nekić, bivši gradonačelnik Senja i državni tajnik u Ministarstvu uprave, ali za njega nije bio Gordan Jandroković. Glavni tajnik HDZ-a gurao je Nediljka Dujića, čelnika HDZ-a Šibensko-kninske županije, ali njega nije htio Plenković - kaže sugovornik iz vrha stranke.

Malenica dobro rješenje

- Mladi Malenica je dobro rješenje za Plenkovića jer je neiskusan, pa će biti odan i moći će ga kontrolirati. Za Plenkovića je dobro da nije prošao Dujić, koji je u izvrsnim prijateljskim odnosima s Jandrokovićem, jer bi tako glavni tajnik stranke malo pomalo počeo umrežavati stranku svojim kadrovima - kaže sugovornik, koji smatra da je premijer odabirom Malenice dobro odlučio.

Ivan Malenica | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Kad je riječ o vanjskim poslovima, nakon što predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić rekao da nema nikakvih afiniteta osim posla koji trenutačno radi, ponovno se počelo pričati da bi nasljednica Marije Pejčinović Burić, koja odlazi za glavnu tajnicu Vijeća Europe, mogla postati državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić, koja je na glasu kao izvrstan kadar i radnik.

Kako za pola godine preuzimamo predsjedanje Europskom unijom, sugovornicima je logično da ministarstvo preuzme netko iz kuće tko već ionako mjesecima intenzivno radi na tome.

Andrej Plenković, Milan Bandić i Marija Pejčinović Burić Nepobjedivi Andrej Top News Bandić je htio Plenkiju nabiti istu kajlu kao Karamarku

Kao moguća nasljednica Pejčinović Burić ranije se spominjala Sanja Putica, koja aktiviranjem zastupničkog mandata Lovre Kuščevića odlazi iz Sabora. Upućeni kažu da ona neće biti ministrica, ali svako će se naći mjesto za nju na poslovima vezanim uz predsjedanje Unijom. Putica je voditeljica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, koje je također lobiralo za Pejčinović Burić.

Na saborskim hodnicima jučer se komentirao i potez premijera koji je novog ministra uprave predstavio na Markovu trgu, a ne u zgradi Vlade, kao što je to do sada bila praksa.

- Ovo je na neki način simbolično davanje izjava na cesti. Možda se za godinu dana nađu, simbolično rečeno, na cesti. To ćemo vidjeti - rekao je Arsen Bauk (SDP).

Iako među vladajućima ima onih koji premijerov postupak ne smatraju baš dobrim, u obranu Andreja Plenkovića stao je Željko Reiner (HDZ).

- Je li iza njega trebao biti pano Vlade ili je to bilo ispred Vlade, mislim da je potpuno nevažno - izjavio je Reiner.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 10:33 16.Srpanj 2019.

    ŽETONČIĆI ULAZE U VLADU??? TO NIJE PLENKI DOBRO.

  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 07:44 16.Srpanj 2019.

    to bi bio pun pogodak za plenkija koji je totalni promašaj jednog premijera u povijesti ,još mu samo trebaju milančetovi ljudi onda će tek biti prljavštine i hanzigadrp.....

  • Penzić 16:44 15.Srpanj 2019.

    To je puni pogodak. Bandićeve ljude za ministre a Mikija za šefa USKOKA.