Top News
3604 prikaza

"Postala je pročelnica mimo zakona, pa je tako i maknuta"

Ana Lederer i Milan Bandić
Davorin Visnjic/PIXSELL
Jedna era Ane Lederer je zatvorena - Bandić ju je maknuo, a kakva je njezina kulurna ostavština komentiraju njeni protivnici i pristaše

Nešto više od sedam mjeseci nakon što je Ana Lederer postavljena na funkciju pročelnice u zagrebačkom Uredu za kulturu natječaj je poništen, a ona je potvrdila kako je dobila obavijest o razrješenju s te funkcije.

Lederer je članica predsjedništva stranke "Neovisni za Hrvatsku", uz ljude poput Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji ju je i smijenio, čistku je započeo i prije no što "Neovisni za Hrvatsku" nisu podržali prijedlog proračuna grada.

Ana Lederer i Milan Bandić | Author: Zarko Basic/PIXSELL Zarko Basic/PIXSELL

Još u prosincu Lederer je smijenjena iz vijeća Muzeja za umjetnost i obrt te Umjetničkog paviljona, a sa svojih funkcija u vijećima su uklonjeni i Esih i Hasanbegović.

"Kao pročelnica u gradskoj upravi radim svoj posao, zastupajući i provodeći odluke gradske uprave i gradonačelnika Milana Bandića. Njemu sada želim brz oporavak i ozdravljenje, a imat ćemo dovoljno vremena za razgovor o mom radu. Naravno, sve su mogućnosti otvorene", rekla je tada bivša HNK-ova intendantica za 100posto o Bandiću koji je u tom trenu bio hospitaliziran. 

Ana Lederer | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
"Dobila sam rješenje kojim se poništava natječaj od 1. lipnja (2018.) zbog nepravilnosti provođenja. To znači da od 7. siječnja više nisam pročelnica", rekla je pak nedavno Lederer za N1 o posljednjoj, najvažnijoj funkciji. Bandić ju je prozvao da je pokušala provoditi politiku "Neovisnih za Hrvatsku" iako njezinu smjenu nije htio direktno potvrditi.

"Svatko onaj tko misli provoditi svoju politiku, i politiku stranke koja ga je predložila, neće biti pročelnik. "Neovisni za Hrvatsku" nisu dobili izbore u gradu, nemaju gradonačelnika koliko ja znam, barem ne još", rekao je Bandić.

Ana Lederer rođena je 1964. u Subotici, otac Petar Šarčević bio je kazališni redatelj i dugogodišnji direktor Drame zagrebačkog HNK, a majka Marliza sopranistica. Diplomirala je komparativnu književnost te ruski jezik i književnost. Doživjela je osobnu tragediju kada je 1991. na frontu smrtno stradao njezin suprug, snimatelj Gordan Lederer.

U njezinoj je biografiji u poslovnom smislu svakako najvažnije da je od 2005. do 2013. (dva mandata) bila intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Od veljače do studenog 2016. bila je zamjenica ministra kulture RH, Zlatka Hasanbegovića.

Zlatko Hasanbegović, Ana Lederer | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Njezin je mandat kao intendantice bio premrežen skandalima. Optuživalo ju se da pretjerano troši i neprofesionalno kadrovira.

"Prema našem mišljenju u Ministarstvu kulture, analizirajući dva mandata Ane Lederer, ona u osam godina nije ni počela rješavati nijedno od gorućih pitanja samog ustroja HNK, iako je to najavila u svojim programima. Ako to nije napravila u osam godina, nema temelja na kojem bismo joj povjerili treći mandat. Problemi u HNK su vrlo jasni, to je pitanje druge scene, koja se najčešće veže uz dramu, što se financijski moglo izvesti. Zatim je tu pitanje načina zapošljavanja prvaka, posebno u baletu i njihove eventualne prekvalifikacije. Naime, činjenica je da su neki umjetnici u statusu zaposlenih, a nemaju više mogućnost umjetnički se realizirati i za njih treba naći rješenje. Treće je što HNK na žalost nije kao kazalište međunarodno pozicionirano, nije u osam godina napravljena nijedna ozbiljna koprodukcija, nije na karti značajnijih europskih festivala. Smatramo da je osam godina bilo dovoljno da se sve to realizira", rekla je 2013. tadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Zlatko Hasanbegović, Ana Lederer i Tomo Medved | Author: Edina Zuko (PIXSELL) Edina Zuko (PIXSELL)
U doba kada je Lederer bila zamjenica ministra kulture pisalo se kako je revizija u HNK otkrila nepravilnosti.

"Financijski plan kazališta nije uravnotežen, pojedine poslovne promjene nisu evidentirane na propisanim računima, kazalište je plaćalo predujmove veće od 50.000 kuna bez suglasnosti ministra financija, za 1,5 milijuna kuna dospjelih potraživanja nisu se poduzimale učinkovite mjere naplate, 27,5 posto ulaznica je podijeljeno besplatno bez utvrđenih kriterija, nabavljen je plin u vrijednosti od 689.485 kuna bez provođenja postupka javne nabave, naknade su zaposlenici dobivali i za sudjelovanje na sjednicama Kazališnog vijeća u iznosu od 366 kuna po prisutnosti na sjednici", rekli su revizori. 

Mediji su pisali kako "je intendantica Lederer u tih devet mjeseci uz plaću od oko 20.000 kuna bruto primila i još 71.490 kuna honorara. Honorare su dobivale i neke druge zaposlenice kazališta, primjerice tadašnja poslovna ravnateljica Stela Telebuh Stazić (88.216 kn), ravnatelj Opere Branko Mihanović (16.142 kn)... Njih ukupno 105 od 517 zaposlenih."

Zaključak revizije bio je da je HNK Zagreb 2013. godinu zaključio s manjkom u blagajni od 2,7 milijuna kuna.

Ana Lederer | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
"U samom startu je imenovana protuzakonito, o čemu sam ja pisala, a ona i sama priznala u intervjuu za N1 televiziju u lipnju. Tijekom svog 'probnog roka' skrivala se od javnost i dala tri intervjua. Duško Ljuština je možda brani ali što se nje i HNK tiče, sve je jasno, ostavila je kaos. I privatna revizorska kuća pročešljala je HNK i doslovno su nestali stanovi u vlasništvu kazališta. Nisu knjižene prodaje, naprosto ih nema. Isplaćivala si je megalomanske honorare. Jedino što vidim da se promijenilo otkad je ona na čelu kulture, i promijenilo na pozitivno, jest njezina boja kose", rekla nam je Nora Krstulović sa portala Teatar.hr.

Milana Vuković Runjić je bila kraća.

"To je moja kolegica iz Skupštine, koja je sada otišla u upravnu vlast, vidjet ćemo što će biti sada", rekla je.

Milana Vuković Runjić, Ana Lederer | Author: PIXSELL PIXSELL
Na njenu se karijeru osvrnuo i Zlatko Vitez, glumac i jednoć ministar kulture.

"Sam sam bio u politici godinama, i cijenim rad Ane Lederer, i kao teatrologinje i kao nekadašnje intendantice HNK u Zagrebu. Silno je kompetentna, no pripada stranci koja je sada, na neki način, napravila raskol. Ne možete glasati protiv budžeta, a o tom istom proračunu ovisiti, to je, rekli bismo, contradictio in adiecto. Želim joj sreću u karijeri, manje politike, a više umjetnosti".

Ana Lederer | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)
"Lederer je imala isključivo negativan utjecaj na kulturu, od 2005. je gazila sve pred sobom. Formalno je možda fantastične biografije, ali o kulturnoj politici ništa ne zna. Iščuđavanju tome kako je otišla nema mjesta (kao niti generalno iščuđavanju Bandićevim odlukama), jer niti natječaj s kojim je došla nije bio po zakonu. Ja sam osobno nakon raskola s Bandićem mislila i da će ranije otići. Došla je u praksu mimo zakona, tako je i završila. Pričala je nešto o suludosti hrvatske politike, a ona je njezina paradigma. Tako je 'namještena' i u HNK gdje su se radi nje mijenjali uvjeti natječaja i na kraju krajeva, i zakon. Kaže da ima prakse u kazalištu od djetinjstva jer joj je tata tamo radio. To namještanje je velika greška Bože Biškupića, na nagovor Ive Sanadera, a onda se u tu neprirodnu koaliciju dodao i Milan Bandić koji ju je, do kraja, stvorio. Sve uz podršku elite SDP-a. Nije, da se razumijemo, niti Dubravka Vrgoč na čelo HNK došla zakonito, a po meni je još štetnija za HNK od Lederer svojedobno. Ista stvar, drugo odstojanje. Vrgoč je, osim toga, uz Duška Ljuštinu i Kalinića, najodanija osoba Milanu Bandiću, a Lederer je s Hasanbegovićem skočila s 'konja na magarca'. Lederer se sada navodno vraća u Skupštinu gdje nikada nije progovorila niti jednu riječ", rekla je kazališna redateljica Snježana Banović.

Književnica Julijana Adamović rekla je pak kako su to sve ""političke igre - aktualne, u prošlosti, budućnosti, desno, lijevo".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 13:13 11.Siječanj 2019.

    ONDA JE BILA DOBRA I PO PRAVILU POSTAVLJENA, A SADA ŠTO SE DOGODILO???????????????????????