Top News
3424 prikaza

Potpuni mrak: Susjedi u školama predaju fašizam

Školski sat
Thinkstock
Guranje određene ideologije kreće od najmlađih i proteže se sve do fakulteta, a neki su studiji i ukinuti

Prolistate li kroz mađarski udžbenik povijesti za srednjoškolce biti će vam posve jasno kojih su stavova političari na vlasti, te da se ne libe svoje stavove nametati djeci.

U sekciji imena "multikulturalizam" poglavlje se otvara fotografijom izbjeglica koji kampiraju na stanici u Budimpešti. 

"Naša je vrijednost to što je Mađarska homogena zemlja", piše kraj toga uz sliku premijera Viktora Orbana. 

Upravo je njegova vlada i odobrila te udžbenike. Oni su dio "reforme" školstva koja šokira mnoge učitelje, profesore i izdavače.

Kritičari kažu da je to samo još jedan u nizu oruđa kojim Orban želi zemlju oblikovati prema svom kršćanskom, nacionalističkom kalupu. Orban je ukinuo i one akademske programe koji se ne slažu s njegovim konzervativnim vrijednostima, pa je jedno sveučilište moralo otići iz zemlje.

Kritike stižu usred ere prosvjeda protiv Orbanove politike, prvog pravog izlaska Mađara na ulice otkada je Orban na vlasti, to znači od 2010. godine kada je njegov Fidesz osvojio većinu.

Viktor Orban ORBANOVO MASLO Top News Fašizam u Mađarskoj: Pomaganje izbjeglicama je kazneno djelo

Na prošlim je izborima obećao radikalnu obrazovnu reformu, a to je i napravio. 

Nekada su općine nadgledale javno obrazovanje, no to je proteklih godina preuzela država - što uključuje tiskanje i opskrbu novim udžbenicima kako bi se, kaže glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs, "popunile neke rupe i uveo novi kurikulum".

Školske knjige sada kreira posebni centar za Edukaciju i razvoj (OFI), a doprinose brojni stručnjaci, kaže Ildiko Repárszky, profesor povijesti i autor ranijih verzija.

Reforma je prisilila i Sorosev fakultet - Central European University - da se preseli u Beč. Milijarder i filantrop je Orbanov veliki neprijatelj.

Neki su odgajatelji rekli kako se Orbanova politika očituje na djeci i prije no što stupe u škole.

"Ovo što recimo piše o multikulturalizmu i kako smo mi homogeni u smislu kulture, načina razmišljanja i vjere ne govore baš ništa o tome zašto postoje problemi migracija, niti je cilj djecu nešto naučiti", kaže šef udruženja profesora povijesti Laszlo Miklosi.

Orban kroz udžbenike pokazuje i svoj stav prema EU, pa je u udžbeniku tako ilustracija koja pokazuje Njemačku kao veliku krmaču koja hrani praščiće Grčku, Španjolsku, Belgiju i Portugal, dok Mađarska stoji sa strane na livadi i sama jede travu.

U poglavlju "smanjenje populacije i migracije" je slika mladića i djevojke, a ispod piše kako je "značajno narasao broj mladih koji misle da je najbolje živjeti u Mađarskoj".

Tu su uključene i statistike poput "67 posto mladih ljudi budućnost može zamisliti samo u ovoj zemlji" i "svaka četvrta mlada osoba živi u braku ili stalnoj vezi i 68 posto onih koji to ne čine, bi to htjeli". Ne navode se izvori tih statistika.

Viktor Orban | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

"Tu je ideja pojačati patriotske osjećaje mladih u Mađarskoj, te poticati na ženidbu i osnivanje obitelji, i pokuša im se dati do znanja da iseljavanje ne bi trebala biti opcija", kaže Miklosi.

Uvjeren je kako je Orbanova anti-migrantska retorika uspjela već utjecati na najmlađe generacije.

"Riječ "migrant" je sada psovka za mnoge ljude, posebno za djecu. Ako profesor kaže riječi poput "Židov", "Rom" ili "Slovak" učenici se hihoću i podbadaju jedno drugo i profesor se mora posebno potruditi da se o tim temama razgovara neutralno", kaže Miklosi.

S time se, piše CNN, slaže i profesorica engleskog jezika Juli Karoly, koji kaže da su riječi "Soros" i "migrant" definitivno postale uvrede i psovke.

No, ona tvdi kako to sve kreće od kuće. 

"Ako roditelji padaju na propagandu, onda će i djeca slijediti, posebno najmlađi", kaže.

U malom selu 30 minuta vožnje od Budimpešte, izdavač András Romankovics u svom kućnom uredu ima nakrcane police udžbenicima, sortirane po desetljećima.

Viktor Orban Veliki skandal Top News Špijunirali Soroseve udruge i snimke slali Orbanu

On i supruga počeli su tiskati udžbenike 1978. i tijekom godina je napravljeno više od 10 milijuna udžbenika.

Licence mađarskih udžbenika moraju se obnavljati svakih pet godina. Romankovics je jedan od pet neovisnih izdavača koji tuže vladu nakon što im licence nisu produžene.

Na sudu će biti 123 različitih slučajeva i suđenja jer je 123 različitih udžbenika. Oko 20 knjiga je u međuvremenu dobilo pravo na ponovni tisak i korištenje, dok su licence "državnim udžbenicima" odmah produžene.

"Ako nema diverziteta, patiti će obrazovanje naše djece", kaže Romankovics. 

Orban je, u međuvremenu, ukinuo i studije koji mu ne pašu, i to ne samo Sorosev CEU već i "gender studies" (rodni studiji) na fakultetu Eötvös Loránd (ELTE).

"Orban želi napraviti jaku ali jednostavnu ideologiju temeljenu na nacionalnom ponosu i vrlo jednostavnim i simplificiranim kršćanskim vrijednostima i želi eliminirati sve i svakoga tko se u to ne uklapa", kaže profesorica Eva Fodor koja je predavala na CEU.

"Te smo programe (rodne ideologije) maknuli jer se s time ne možete zaposliti, malo je upisa i nema veze s našim stavovima da postoje dva roda i spola - muškarci i žene, i tu nema neke zasebne discipline", kaže Kovacs.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Karamudimir 17:47 05.Veljača 2019.

    Kao mi ne propagiramo fašizam! Prvi pisac- Mile Budak!? Jebate patak i mi prigovaramo Mađarima i Srbima!