Top News
1082 prikaza

Orbanova tajna mreža za napad na Europu

Viktor Orban
REUTERS
Neortodoksni savez dio je raširenog trenda nacionalističkih vlada koje pokušavaju uništiti pluralitet medija

Mađarski premijer Viktor Orban kreirao je veliku medijsku silu pod svojom 'političkom čizmom', te tako zasjeo na prvu liniju napada liberalnih režima u istočnoj Europi koji su su htjeli proširiti svoj utjecaj nad medijima.

Deset kompanija čiji su vlasnici Orbanovi poslovni i politički saveznici objavili su ovog tjedna kako su donirali svoje medijske kanale, uključujući informativne kanale, radio stanice, tabloide, novine i tjednike, neprofitnim organizacijama koje vode pro vladini urednici. Ovaj neortodoksni savez zapravo naglašava rašireni trend nacionalističkih vlada koje pokušavaju uništiti pluralitet medija u EU i kolidiraju sa dužnosnicima u Poljskoj koji su u sukobu sa američkom ambasadom u Varšavi zbog kritika kako stavljaju politički pritisak na privatne nakladnike.

Orban je bio na prvoj liniji, iskorištavajući snažni propagandni stroj koji mu pomogao u pobjedi na izborima ove godine. 

"Postoji nevjerojatna centralizacija kada je riječ o medijima. Travanjski izbori, kada je Orban, bez obzira na manji broj migranata u Mađarskoj, provodio kampanju protiv njih, pokazali su kako propaganda može postići bilo što", rekla je Agnes Urban, analitičarka iz Merteka

I Poljskoj i Mađarskoj prijete sankcije EU zbog "jasnog rizika" vladavini prava i utjecaja na ostale temeljne vrijednosti, kao što je poštivanje medijske slobode. 

Viktor Orban Diktator iz Pešte Top News Europu uništava salonska ljevica, a ne radikalna desnica

Po podacima Reportera bez granica, Mađarska se u 2018. godini nalazi na 73 mjestu, na kojeg je pala sa 23. na kojem je bila 2010. godine. Bilo je to netom prije dolaska Orbana na vlast i gradnje "netrpeljive zemlje" napravljene po ruskom i turskom modelu. Poljska u kojoj je stranka zakona i pravde došla na vlast 2015. godine obećala je kako će "Varšavu pretvoriti u Budimpeštu", i ubrzo je sa 18 mjesta pala na 58 mjesto, po medijskim slobodama. 

I dok Poljska razmišlja o poticaju nacionalnog vlasništva u medijskoj industriji Mađarska je daleko napredovala tim putem, uz Orbana koji upravlja širokim pro vladinim medijskim carstvom, nakon što su njegovi saveznici iskoristiti imovinu proteklih osam godina. Urban kaže kako bi transakcija mogla pomoći u smanjivanju troškova i upravljanja nad najvećim medijskim carstvom u Mađarskoj. No nije jasno kako će se taj profit distribuirati. 

Na tragu je to godina kada je Orban kanalizirao državne medije kako bi postali pro državni i daleko od kritičnih, i tako ih zaprav ostavio u financijsku poziciju koja ih je učinila metama za akviziciju njegovih saveznika. Oni su tada pretvoreni u glasnik vlasti ili ugašeni, kao što je bio slučaj sa Nepszabadsag, najraširenijim opozicijskim novinama, koje je Meszaros zatvorio 2016. godine.

Beskućnik Radikalna mjera Life Beskućnici na udaru: Zakonom zabranjuju život na ulici

Ostale vlade također se nose sa nizom kritika i optužbi o utjecaju na medije. U Češkoj je tako najveći mediji dio poslovnog carstva milijardera premijera Andreja Babiša. Na metu kritika došao je prošle godine nakon izvještaja da je navodno razgovarao sa novinarima drugih medija o objavi tekstova koji bi potencijalno mogli ugroziti njegove konkurente. Babiš je opetovano odbijao kritike da se miješa u medije a svoje je udjele vlasništva pospremio u zakonski opravdane zaklade. 

Poljska je nedavno obnovila svoj poziv za "re-polonizacijom" medija, dok je Stanislaw Karczewski rekao za Rzeczpospolita daily kako strano vlasništvo "nije zdravo". 

Početkom ovog tjedna vladajući su kritizirali američku ambasadoricu u Varšavi, Georgette Mosbacher, zbog njezine podrške Discovery Inc.’s TVN SA kanalu. Mreža je optužila vladu zbog zastrašivanja novinara nakon što su sigurnosni agenti ušli kod jednog u stan. Izaslanik je je prozvao kabinet premijera Mateusz Morawieckija da prestane s napadima na nezavisne medije. 

"Nadam se da će se članovi vaše vlade suzdržati od napada i progona neovisnih novinara koji artikuliraju javni interes i osnažuju naše društvo", napisao je  Mosbacher.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.