Top News
120 prikaza

Povrijeđeno pravo na slobodu: Ivo Sanader izlazi iz Remetinca

Ivo Sanader
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Ustavni sud je donio odluku u kojoj tvrde da je Sanaderu neustavno produljen istražni zatvor, pa stoga nije bilo ni zakonskog rješenja za određivanjem jamčevine

Ivo Sanader  najkasnije 30. studenog izlazi na slobodu.

Ustavni sud usvojio je tužbu Sanaderovih odvjetnika i donio odluku u kojoj tvrde da je bivšem premijeru neustavno produljen istražni zatvor, pa stoga nije bilo ni zakonskog rješenja za određivanjem jamčevine.

"U predmetu FIMI-MEDIA Vrhovni sud ukinuo je 30. rujna 2015. nepravomoćnu prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu. Taj je kazneni sud nadležan presuditi o krivnji podnositelja ustavne tužbe IVE SANADERA za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučaju FIMI-MEDIA.

Isti dan kad je ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju FIMI-MEDIA (30. rujna 2015.) Vrhovni sud donio je i rješenje kojim je podnositelju ustavne tužbe produljio istražni zatvor pozivajući se na opasnost da će podnositelj pobjeći radi izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti.

Ova se odluka, donesena u povodu ustavne tužbe protiv tog rješenja, bavi isključivo procesnim pitanjima vezanim uz produljenje istražnog zatvora podnositelju u slučaju FIMI-MEDIA, a ne krivnjom podnositelja (meritumom) u tom predmetu.

U ovoj je odluci Ustavni sud utvrdio da razlozi koje je sud naveo u osporenom rješenju nisu dostatni i relevantni da bi opravdali bojazan od bijega podnositelja do stupnja da mu je u rujnu 2015. bilo potrebno ponovo oduzeti slobodu. 

S time je podnositelju povrijeđeno njegovo temeljno ustavno pravo na slobodu (u proceduralnom aspektu) koje mu je zajamčeno člankom 22. Ustava i člankom 5. Europske konvencije o ljudskim pravima. .

Osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. studenoga 2015. u 24.00 sata ako do tog vremena nadležni sud ne donese:

- novo rješenje o produljenju istražnog zatvora podnositelju zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode, ili 

- novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode podnositelju", stoji u objavi na stranicama Ustavnog suda.

Sanader se u Remetincu bez prestanka nalazi od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.