Top News
13129 prikaza

Praljak je svoju smrt isplanirao još prije dvije godine

Slobodan Praljak
Davor Visnjic (PIXSELL)
Generalovu posljednju želju članovi njegove obitelji saznali su tek kad su otvorili njegovo zapečaćeno pismo

Slobodan Praljak, prema nekim indicijama, još je prije dvije godine iskovao plan o samoubojstvu, u slučaju da bude osuđen kao ratni zločinac. Shvatili su to članovi njegove obitelji u trenutku kad su otvorili zapečaćeno pismo koje im je poslao još prije dvije godine. Poručio im je da je unutra njegova posljednja želja, te da ga mogu otvoriti samo u slučaju njegove iznenadne smrti. 

Očito da je Praljak na ovakav scenarij bio već tada spreman. Nakon tragičnog događaja u haaškoj sudnici, generalova supruga Kaćuša Babić i njezina djeca Nikola i Nataša, koji prema Praljkovoj želji nisu išli u Haag na čitanje presude, otvorili su pismo prema uputi koju im je dao.

Prema riječima upućenih koji su u bliskim odnosima s članovima generalove obitelji, u pismu je izričito tražio da ne bude sahranjen i da ne bude sprovoda:

- Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju, prepričao je posljednju Praljkovu želju obiteljski prijatelj koji je to ispričao novinarima 24sata i kako kaže, takva je želja iznenadila i samu obitelj koja o njegovim namjerama nije znala baš ništa.

Kad je u njegov dom na Kraljevcu pristigla delegacija u kojoj je bio ministar branitelja Tomo Medved, Miroslav Tuđman i Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, s namjerom da se dogovore detalji oko pogreba, obitelj im je priopćila da nikakvog sprovoda neće biti. 

Iz Ministarstva branitelja saznaje se da bi organizacija sprovoda bila povjerena Hrvatskom generalskom zboru, a ne Vladi kako bi se izbjegla osuda međunarodne zajednice. 

Praljak je nadalje u svom pismu tražio da bude kremiran na zagrebačkom Mirogoju, nakon ispraćaja kojem mogu nazočiti samo njegova obitelj i najbliži prijatelji. 

Očito, slutio je ovakav ishod presude i pomno isplanirao svoju smrt, a odlukom da nema groba spriječio je i njegovu sakralizaciju, jer bi to mjesto mnogi proglasili svetim mjestom, piše Večernji list. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.