Top News
1081 prikaza

Prava bitka oporbe s HDZ-om bit će ona za referendum

1/2
Patrik Macek/PIXSELL
HDZ predlaže da za referendumsku promjenu zakona treba 25 posto glasova svih birača, a znaju da je to nemoguće i guši građanske inicijative, kaže oporba

Pravo žene na izbor temeljno je ljudsko pravo, za koje će se SDP boriti tako da bude zaštićeno, a može biti zaštićeno jedino da ‘crno na bijelo’ bude upisano u Ustav, izjavio je u srijedu SDP-ov šef Peđa Grbin najavljujući iz Sabora kako će njegova stranka pokrenuti prikupljanje potpisa među zastupnicima za pokretanje inicijative da se pravo na pobačaj vrati u Ustav.

Dramatičan razvoj događaja u SAD-u vezan za ovo pitanje, kao i slučaj Mirele Čavajde, u Hrvatskoj su opet temu zakonskog prava na pobačaj doveli u središte pozornosti javnosti. Pitanje je hoće li se i ovaj put postići išta kvalitetnije od nabacivanja uvreda i besplodnih rasprava na temu ženskih reproduktivnih prava i zdravstvene zaštite. Ipak, pravo na pobačaj jedna je od glavnih tema međustranačkih sastanaka u Saboru koji se ovaj tjedan vode o ustavnim promjenama te o izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

HDZ je i dalje čvrsto ukopan na svojim pozicijama, čak do te mjere da ne želi u Ustavu ukinuti ni ljetnu i zimsku stanku u radu Sabora, kako predlaže Most. Barem je tako bilo navedeno u prijedlogu koji je HDZ dostavio oporbi, a za koji su Grbin, Sandra Benčić i ostali Branku Bačiću rekli da - neće ići. No kako nam kažu sudionici sastanaka, možda i najveće pitanje koje HDZ želi progurati je još veće ograničavanje referendumskih inicijativa.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Sandra Benčić Patrik Macek/PIXSELL

- Tražit ćemo i dalje da se u izmjene Ustava uvrsti pravo na pobačaj, no prijedlog za referendum je ‘NO GO’, zbog brojnih razloga. Primjerice, zbog načina na koji je definirana izlazna kvota na referendume, a to je 33 posto za Ustav te 25 posto za zakone, ali od ukupnog broja birača. Ako se zna da u Hrvatskoj imamo više birača nego stanovnika, jasno je što to znači za bilo koju referendumsku inicijativu. Bit će lakše prikupiti glasove za neko pitanje nego dobiti dovoljan broj građana da uopće izađu na referendum - upozorava Sandra Benčić, zastupnica Možemo! i predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Na tu se situaciju nadovezala i vruća rasprava o izmjenama zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) i o Državnoodvjetničkom vijeću (DOV). Hrvatska je jedina država u EU čiji suci svakih pet godina moraju proći kroz sigurnosnu provjeru SOA-e, a novim izmjenama pokušat će se uvesti i stegovni postupak za one suce koji odbiju sigurnosnu provjeru, upozorili su zastupnici. Nedemokratski obruč samo se sve više steže, ističu.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

- Plenković radi pravocrtno na centralizaciji zemlje, pa uspostavlja sustav kontrole, bilo horizontalno bilo vertikalno, na razini samouprave i ukidanja njene autonomije, što je užasno opasna situacija. I pritom imati otežanu mogućnost referenduma, to je poklopac na bilo kakve građanske i opozicijske inicijative. Kad se ustavno ili zakonski zacementira, bit će nemoguće izmijeniti takvu odluku - ističe Benčić.

No na pitanje hoće li oporba biti spremna “žrtvovati” upisivanje prava na pobačaj u Ustav da bi se donio fleksibilniji zakon o referendumu, u oporbi ipak sliježu ramenima. Jasno im je kako puštanje HDZ-u da uguši referendumske inicijative otvara put neograničenoj vladavini Plenkovića, no pobačaj je iznimno vruće pitanje o kojem neće biti dogovora. Jedan od očekivanih scenarija je da dogovora neće ni biti, barem ne prije jeseni, te ćemo i dalje primjenjivati stara, loša zakonska rješenja, ali i dalje bolja od ponuđenih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.