Top News Izbori u Americi
16424 prikaza

Pravnik s Harvarda: "Trump neće postati predsjednik"

Donald Trump izgleda zabrinuto
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Elektorski koledž odlučuje o američkom predsjedniku, a procjenjuje se da do 30 elektora ne želi glasati za Trumpa

Čak trideset republikanskih elektora, ljudi koji na kraju krajeva odlučuju o novom američkom predsjedniku, možda je spremno glasati protiv Donalda Trumpa kako bi spriječili njegovo predsjedništvo.

Larry Lessig, harvardski profesor prava, ispričao je za američke medije kako on daje pravnu pomoć elektorima kako bi mogli glasati prema vlastitoj savjesti. Točnije, kako bi mogli glasati za nekoga drugog osim za Trumpa, piše britanski Independent.

Velika većina saveznih država ima zakone koji kažu da elektori moraju glasati za kandidata koji je dobio najviše glasova u toj državi, ali Lessig tvrdi da postoji presedan koji bi mogao pomoći elektorima. Naime, on kaže da su elektori savezni zaposlenici i da imaju pravo birati za koga će glasati.

Jedan potvrđeni

Do sad je samo jedan republikanski elektor, Chris Suprun iz Teksasa, rekao da neće glasati za Trumpa na dan održavanja elektorskog skupa 19. prosinca. Međutim, Lessig tvrdi da postoji znatno veći broj nezadovoljnika. Gledat ćemo vrlo zanimljiv elektorski skup dosegne li taj broj magičnih 37 nezadovoljnih elektora zato što tada Trump neće imati 270 potrebnih glasova za pobjedu.

"Vjerujemo da postoji najmanje 20 nezadovoljnih elektora, ali neki mi kažu da je taj broj i veći, da ih ima tridesetak", ispričao ja Lessig.

Hillary Clinton osvojila je gotovo tri milijuna glasova više od Trumpa, ali u SAD-u broj elektorskih glasova odlučuje o predsjedniku i tu je Trump uvjerljivo u prednosti. Lessig uvjerava ljude da elektorski sustav nije uspostavljen samo kako bi potvrdio rezultate izbora već da imaju etičnu i moralnu obavezu osigurati da najsposobniji kandidat pobijedi.

"Elektorski sustav napravljen je upravo za ovakve izbore", kaže Lessig.

Situacija bez presedana

Nikada u dva stoljeća američkih izbora, elektori nisu glasali protiv kandidata koji je osvojio najviše njihovih glasova i svi su skeptični da bi mogli sada prvi put uraditi takvo nešto. Sam Lessig nije pružio nikakve dokaze da dvadesetak elektora želi glasati protiv Trumpa, a republikanska stranka kaže da su otkrili samo jednog i to ranije spomenutog Supruna.

Čak i ako bi 37 elektora glasalo protiv Trumpa, dalek je put do sprječavanja Trumpovog predsjedništva. Američki ustav kaže da ako 270 elektora ne glasa za istog kandidata, Kongres odlučuje o pobjedniku izbora.

"Kongres bi morao dobro razmotriti razloge i tek onda donijeti odluku. Republikanci i tu imaju prednost zato što svaka država ima pravo na jedan glas, a više je republikanskih država nego demokratskih", rekao je Lessig. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.