Top News
1167 prikaza

Putinov prijatelj u Bijeloj kući: Znaju se još od doba Jeljcina

Tillerson i Putin na potpisivanju suradnje Rosnefta i ExxonMobila
SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Još uvijek aktualni šef najveće naftne kompanije na svijetu i službeno je nominiran za američkog državnog tajnika

Vladimir Putin strateški je pobjednik američkih predsjedničkih izbora nakon što je Rex Tillerson dobio nominaciju za novog državnog tajnika SAD-a. Pred američkim Senatom bit će velika i teška odluka o potvrdi novog šefa američke diplomacije, piše britanski Guardian.

Iako je Barack Obama najavio istragu ruskih aktivnosti tijekom predsjedničke kampanje, još uvijek nije potpuno jasno jesu li ruski hakeri imali utjecaja na ishod američkih izbora. Ono što je već sada jasno je da Tillerson i ostali kandidati za kabinet Donalda Trumpa predstavljaju veliku pobjedu ruskih interesa.

Tillerson je godinama bio šef najveće naftne kompanije ExxonMobil i potpuno je različit od svih ostalih pretendenata na važnu poziciju američkog državnog tajnika. Dok je John Bolton bio jedan od najgorljivijih zagovornika sankcija Rusiji, Tillerson je poznat po odličnim odnosima s Rusijom i Putinom.

Odlikovan medaljom prijateljstva

Ruski predsjednik čak mu je dodijelio i medalju prijateljstva nakon dogovora o eksploataciji nafte ispod Arktika s ruskom naftnom kompanijom OAO Rosneft 2013. godine. Wall Street Journal opisao je prijateljstvo Vladimira Putina i Tillersona pišući: "Poznanici kažu da rijetko koji američki građanin je bliži Putinu od Tillersona. Poznaju se još iz vremena dok je Tillerson radio u Rusiji dok je Boris Jeljcin bio na vlasti".

Dobre odnose Tillerson održava i sa šefom Rosnefta, Igorom Sečinim, bivšim Putinovim prevoditeljem iz vremena dok je aktualni ruski predsjednik bio gradonačelnik Sankt Peterburga. Sečina ponekad opisuju kao drugog najmoćnijeg čovjeka Rusije, odmah iza Putina. Sečin je rekao da mu je najveći san putovati motociklom američkim cestama u Tillersonovu društvu.

Nakon što su 2014. godine uvedene sankcije Rusiji, dogovor ExxonMobila i Rosnefta je zaustavljen. Otad je ExxonMobil s Tillersonom na čelu, govorio da su ih sankcije koštale barem milijardu dolara. Tillerson čitavo vrijeme govori da bi sankcije trebalo ukinuti, a ako dođe do njihovog ukidanja, vjerojatno će i zajednički projekti istraživanja nafte na Arktiku biti nastavljeni.

Stotine milijuna dolara u dionicama

Vrlo vjerojatno će doći i do rasta cijene dionica ExxonMobila što bi svakako išlo na ruku Tillersonu budući je on do sad skupio više od 200 milijuna dolara vrijedne dionice te naftne kompanije. Iako je lako moguće da će se riješiti svih tih dionica, ali teško je otarasiti se dojma da će na njegovo diplomatsko djelovanje utjecati činjenica da je svoj čitav radni vijek proveo u jednoj kompaniji. Kako je napomenuo CNBC-jev novinar Steve Kopack, Tillerson nije radio nigdje osim u Exxonu otkako je započeo kao inženjer davne 1975. godine.

Iako ima brojne kritičare, mnogi će mu priznati da je godinama bio na čelu svojevrsne države. ExxonMobil ekonomski je snažniji od mnogih država, imaju vlastiti odjel za vanjsku politiku i vlastite snage sigurnosti. U nekim stvarima jako liče i Putinovoj Rusiji.

"Pisanje o Exxonu bilo je teže nego pisanje o Bin Ladenovima. Bilo je teže i od mojih reportaža o CIA-i", rekao je Steve Coll, autor knjige o Exxonu "Private Empire".

Pred Tillersonom je teško ispitivanje pred američkim Senatom. Republikanska stranka ima tanku većinu u Senatu i bilo bi dovoljno da trojica republikanaca glasaju protiv njega da izgubi mjesto šefa diplomacije. Da mu čak ni republikanci ne vjeruju previše potvrdio je John McCain, nekadašnji kandidat za predsjednika SAD. On je rekao: "Očito je da sam zabrinut zbog njegovih odnosa s Putinom, ali imat ćemo saslušanja i tek nakon toga ćemo glasati".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.