Top News
129 prikaza

84 zastupnika traži nove izbore, vjerojatno u rujnu

Na Pantovčaku je HDZ pokušao dokazati da ima većinu, no to je palo u vodu. Izbori vjerojatno u rujnu

Predsjednik Sabora Željko Reiner bio je prisiljen pod teretom argumenata prekinuti oko 11 sati današnju saborsku sjednicu na zahtjev opozicije. Upitno je koliko se u Saboru još uopće nekoga može zvati opozicijom ili parlamentarnom većinom, jer danas SDP-ovu inicijativu za raspuštanjem parlamenta namjerava podržati i 12 Mostovih zastupnika, doznaje 24sata.

Uz Ivana Vilibora Sinčića, dvoje zastupnika Hridi, petero zastupnika manjina, Radimira Čačića i sve one koji su takve i slične inicijative podržavali i ranije sa svih strana, neovisno tko je sve u kojem trenutku u Saboru predlagao u vlastito ime raspuštanje parlamenta, trenutno je broj zastupnika koji traže raspuštanje porastao na čak 84.

Vlastite inicijative za raspuštanje pokrenuli su i Drago Prgomet i Sinčić i Laburisti... Prema informacijama Expressa, već i prijepodne predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je do znanja da je registrirala ogromnu većinu zastupnika koji traže nove izbore.

Ona je, naime, danas od ranog jutra počela primati saborske zastupnike i klubove zastupnika kako bi se vidjelo postoji li mogućnost za stvaranje nove saborske većine neophodne za davanje novom mandataru za premijera mandat za sastavljanje vlade, što je izvorno jedino HDZ-ova zamisao.

Ovime HDZ-ovi planovi padaju u vodu nakon što je HDZ oborio premijera kojega je podržavao Most, koji je pak prethodno natjerao Tomislava Karamarka na odstupanje s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, a sve zbog prijave Povjerenstvu za utvrđivanje sukoba interesa koju je protiv njega podnio SDP.

U ime SDP-a danas u 12.40 na Pantovčak ide i Zoran Milanović. U međuvremenu su medijima ogromnu skupljenu većinu već potvrdili HNS-ov Goran Beus Richenbergh, SDP-ov Peđa Grbin, Prgomet je potvrdio vlastiti zahtjev Hridi, Nansi Tireli to je jučer učinila u ime Laburista. Više manje, nitko ne očekuje da bi Željko Reiner kao predsjednik Sabora pokušao odugovlačiti s raspuštanjem Sabora.

To bi se, naime, uz ovakvu većinu moglo tumačiti i kao puzajući državni udar. Nakon raspuštanja Sabora predsjednica ima zakonski rok za raspisivanje izbora od 30 ili 60 dana. SDP i HNS traže da se odluka o raspuštanju Sabora donese već danas, a da na snagu stupi 15. srpnja. To bi značilo da bi izbori mogli biti 4. ili 11. rujna, unatoč tome što je Milanović zagovaro izbore već u srpnju, no terminu u rujnu sklon je i Most.

U svakom slučaju, na potezu je predsjednica Republike na kojoj je da sada i službeno obznani svima već poznato stanje s brojem zastupnika koji zastupaju ovaj ili onaj rasplet događaja u Saboru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.