Top News
672 prikaza

Predsjednica pokrovitelj radikalnoj vjerskoj udruzi

Kolinda Grabar Kitarović
U udruzi je drugi čovjek biskup Pozaić. Sama K. G. Kitarović kritizirala ga je zbog "proustaškog provociranja"

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) od 16. do 18. rujna organizira "1. hrvatski kongres forenzične ginekologije i perinatologije", a visoki pokrovitelji su kardinal Josip Bozanić i – predsjednica Republike Kolinda Gabar Kitarović. HKLD je udruga medicinskih radnika koja svako toliko trpi žestoke kritike i struke i sekularne javnosti kad pokušava utjecati na unošenje isključivih vjerskih svjetonazora u zakone Hrvatske ili ih čak zastupati u struci.

Početkom 2012. HKLD je žestoko napao tadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića zbog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, tvrdeći da je "svako začeto dijete osoba i dar Božji, nije predmet koji netko može posjedovati, niti s njim raspolagati". Povod za HKLD-ovu intervenciju bilo je dopuštanje zamrzavanja embrija, odnosno ukidanje mjere prethodne HDZ-ove vlade koja je parovima koji žele djecu uskratila tri godine korištenja takve metode liječenja neplodnosti. Špekuliralo se da će HKLD krenuti i u pokušaj zakonske zabrane abortusa.

HKLD je u nekoliko navrata tvrdila i to da je "pilula za dan poslije" abortivno sredstvo, zbog čega je niz medicinskih stručnjaka reagirao ustvrdivši da je riječ o znanstveno sasvim neutemeljenoj tvrdnji, neistini. Ginekolozi i drugi medicinski stručnjaci već više od 10 godina s HKLD-om vode pravi rat zbog "nekritičkih i stručno neutemeljenih napada na metode medicinski potpomognute oplodnje". Neki njeni članovi su, pozivajući se na svoju medicinsku struku, pozivali i na nekorištenje kondoma. HKLD je hijerarhijski tako ustrojena da je druga po rangu funkcija "duhovnog savjetnika", koju trenutno obnaša pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić.

Među brojnim skandalima koji se vuku za Pozaićem su, primjerice, onaj koji je došao sve do njemačkog Die Zeita i austrijskog Kosma koji su prošle godine objavili da su on i biskup Vlado Košić potpisali peticiju za referendum o ustaškom pozdravu. Krajem 2014. Mirelu Holy je Pozaić nazvao "zelenom darkericom", a njenu tadašnju stranku ORaH optužio da "promovira kulturu smrti". U siječnju 2013. demokratski izabranu vlast u Republici Hrvatskoj nazvao je "nacističkom" i pozvao na "novu Oluju", nakon čega se veći dio društvene, civilne i političke scene obrušio na Crkvu zbog pozivanja na puč.

Povod za takvu reakciju Pozaića bio je – uvođenje zdravstvenog odgoja u škole. Što se HKLD-a tiče, stranica udruge obiluje vjerskim sadržajima, te tek sporadično sadržajima koji se bave medicinom, ali samo u pitanjima reprodukcije i ginekologije, te u pravilu s pozicije vjerskih nazora. Zašto je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pristala pružiti visoko pokroviteljstvo takvoj udruzi, ostaje nejasno, posebno ako se zna da je nakon proustaškog incidenta Pozaića i sama rekla da je to apsolutno neprihvatljivo i "na rubu provokacije". Na stranici Ureda predsjednice tijekom dana održavanja kongresa HKLD-a nema naznačenih nikakvih predsjedničinih aktivnosti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zgubidan30 10:14 16.Rujan 2016.

    Čuj radikalnoj? samo za komuniste i ateiste to je radikalno,svatko malo pametan zna da vjera u Boga može izljčiti bolesnika,to je naučno dokazano tisuće puta,.