Top News
192 prikaza

Predviđanje stručnjaka: ISIL će za godinu dana biti još jači

Rat u Siriji
DPA/PIXSELL
Bez obzira koliko bi većina voljela da Islamska država bude tek trenutačna tvorevina s odbrojenim danima, nekolicina stručnjaka predviđa da joj je tek krenulo

ISIS je u nekoliko godina porastao od male grupe pobunjenika do jedne od najuspješnijih i najopasnijih terorističkih organizacija koje su ikad oformljene. Godinu dana nakon progašenja svojeg teritorija kalifatom, kontrolira široko područje Sirije i Iraka, dobiva nove saveznike gotovo svakog mjeseca i inspirira terorističke napade diljem svijeta. 

Nekoliko stručnjaka za Srednji istok predviđa gdje bi se Islamska država mogla nalaziti za godinu dana:

Razmišljat će globalno

Direktor njemačkoj Instituta o radikalizaciji i deradikalizaciji, Daniel Koehler, smatra da će se ISIS transformirati u globalnu mrežu nalik Al Qaedi. Unutar džihadističke ideologije, prebacit će se s obližnjih neprijatelja (Sirije i Iraka) na daleke (SAD i Europu), te će promijeniti taktike u međunarodnom terorizmu. 

ISIS neće moći trajno zadržati svoj teritorij, a financije im neće biti dostatne za vladajuće strukture, te već imaju problem s gladi i bolestima.

Mnogi dijelovi populacije pod njihovom okupacijom pate, iako ih dio sunita i dalje smatra boljim vladarima od, primjerice, iračke vlasti. Ali i to će se brzo promijeniti, budući da ISIS neće moći skrbiti za njih. 

Kurdske i iračke snage i dalje će se boriti s njima, a koncentrirat će se na Siriju kako bi tamo bili učinkovitiji. Stoga Koehler smatra da ISIS može dugotrajno preživjeti jedno ako se fokusira na globalne terorističke mreže.

Velike virtualne snage

Farah Pandith, bivša posebna predstavnica muslimanske zajednice u Ministarstvu vanjskih poslova, smatra da, ako razmišljamo o sljedećem lipnju, sve ovisi o vladavini državnih ali i drugih učesnika. Oni bi mogli ostaviti isti fizički trag, ali nju više brine onaj virtualni.

Naime virtualne snage bit će aktivne i za godinu dana, jer se neće tek tako izgubiti sadržaj kojeg su ISIS i druge slične skupine ostavile millennialsima, kako bi mogli na miru proučiti ideologiju koja je inspirirala već tolike prije njih.

"Već danas vidimo da je ISIS funkcionirajuća država u kojoj se plaća porez, provode zakoni i cvate trgovina. Naravno, sve to čini putem brutalnosti i straha, no tako će nastaviti raditi", kaže Pandith.

Proširit će se na jugoistočnu Aziju

Charlie Winter je analitičar koji radi s protuterorističkim think tankom Quilliam. On smatra da daljni razvoj situacije ovisi prije svega o vojnim utjecajima, ali drži i da je vrlo izvjesno da će se ISIS sve više kretati u međunarodnom smjeru. 

Winter navodi da samo pogledamo Čečeniju, koja im je izgleda postala saveznik, te dodaje da je bilo puno jednostavnije razumjeti ISIS u ovo vrijeme prije godinu dana, kad je bio fokusiran na Siriju i Irak. No sad kad se proširio preko Afrike i Bliskog istoka, može se očekivati širenje i diljem jugoistočne Azije - možda Indonezije i Filipina.

Bez obzira što se događalo u Siriji i Iraku, ISIS treba djelovati kao da se širi, pa će nastaviti ići tim smjerom. Na taj način djeluje moćno i privlačno, te neustrašivo u očima međunarodne zajednice.

Održat će veličinu i snagu

Hassan Hassan, suautor knjige 'Isis: Inside the Army of Terror', smatra da će ISIS ostati u stanju u kojem je danas barem još sljedećih godinu dana. Ovisno o tome kakvom će se pokazati strateška borba protiv njih sljedećih nekoliko mjeseci, moguće je da će se povući s nekih terirtorija, posebno onih koji su na granici s lokalnim stanovništvom kao što su Kurdi i šijiti u Iraku.

Ali Hassan napominje i da moramo biti spremni na to da postoje velike šanse da će se prošiti na nekim drugim područjima, posebno u središnjoj i južnoj Siriji. 

"Do kraja godine, grupacija će vjerojatno zadržati svoju veličinu i snagu, no ne u trenutačnom obliku", zaključio je Hassan.

Mala je šansa da će imploditrati poput Al Qaede

Dr. Natasha Underhill, stručnjakinja za terorizam na Bliskom istoku, sa Nottingham Trent Sveučilšta, te autorica 'Countering Global Terrorism and Insurgencyja', kaže da organizacije poput ISIS-a imaju tendenciju postati previše ekstremne i brutalne, čak i za one koje smatraju njihov cilj opravdanim. "To se u prošlosti dogodilo Iraku, kad je vijeće 'Buđenja' skoro uništilo Al Qaedu".

Razlika između tada i danas je doduše činjenica da nema američkih postrojbi u blizini koje bi pružile potporu nekom takvom pobunjeničkom skupu, a ni sama iračka vlada nije dovoljno stabilna da sama uzrokuje takav preokret.

"U ovih godinu dana, ISIS je postao sve jači i jači te dobiva domaću i međunarodnu podršku na način da se konstantno povećava broj boraca koji su i više nego spremni dati život za 'pravi razlog'. Ako grupa ne učini neku veliku grešku, na način da pogura populaciju na koju cilja predaleko sa svojim taktikama i strogom interpretacijom šerijtskog prava, mislim da bi mogli dobro stajati u ljeto 2016.", smatra Underhill.

Nemojte gledati tek jednu godinu unaprijed

Joseph Willits, bivši sirijski učitelj i dužnosnik Vijeća za arapsko-britansko razumijevanje, misli da se u kratkom roku ISIS može nastaviti širiti po domeni Al Qaede u Afganistanu, Pakistanu i Jemenu. "Oni će tražiti načine na koje se mogu širiti, povlačeći za sobom druge skupine, te nastavljajući svoj nezaustavljiv rast."

No bilo bi loše gledati na ISIS-ove uspjehe tek kratkoročno, kaže Willits, koji smatra da zapad čini upravo to. Istodobno, ISIS je ambiciozna tvorevina čiji je cilj iskorijeniti granice Iraka i Sirije, između ostalih, te se dugoročno proširiti na puno veći teritorij, prenosi Independent. 

"Kao što možemo vidjeti iz njihovih pokušaja novačenja - pozivaju borce iz cijelog svijeta za buduće sukobe, traže liječnike, inženjere, kompjuterske programere, te uspostavljaju državne službe poput zdravstvene skrbi - njihove ambicije usmjerene su puno dalje od granice Iraka i Sirije, te gledaju 20 godina unaprijed", smatra Willits.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.