Top News
1067 prikaza

"Premijer sada nema alate za upravljanje"

Kolaž Jordanić i Plenković
PIXSELL
Koliko je lako ili teško hvatati porezne prijestupnike, najbolje znaju u Državnom inspektoratu

Branko Jordanić, nekadašnji dugogodišnji glavni državni inspektor, oštro je kritizirao trenutačno stanje na njegovom bivšem radnom mjestu. U razgovoru za Večernji list kazao je da Hrvatska ima mnoštvo problema u borbi s poreznom utajom te da je još dalek put do učinkovitog hvatanja najgorih prijestupni

Da ste danas na čelu inspektorata, biste li zatvarali lokale jer nisu izdali račun? 

Lokal u kojemu sjedimo jutros je krenuo s minusom od 5 tisuća kuna, kad se uzme cijena prostora, energije, troškovi zaposlenih, svi vidljivi i nevidljivi troškovi, a trenutačno imaju četiri prodana čaja i kave, ne vidim koja bi bila svrha zatvaranja. Ali mi prema svemu polazimo od pogrešnih percepcija. Danima slušamo laži o uspješnom turizmu, a u godini dana ostvarimo više noćenja u bolnicama nego u turizmu. Odete u Tursku i padnete na glavu od cijena i kvalitete usluge, Filipini se sastoje od 7700 otoka, a mi se hvalimo brojem naših otoka. Nismo ni najljepši, ni najrazvedeniji, nemamo kvalitete, naš turizam se svodi na zimmer frei. U svemu polazimo od pogrešnih postavki, spominjemo čari suhomesnatih proizvoda i nudimo ih Dancima koji su izumili Frikadelle ili Nijemcima i Austrijancima koji imaju odlične kobasice. Osim zimske salame, mi nemamo ništa drugo, govorimo o kulenima, ja sam ih prvi pokušao zaštititi, ali gdje su nam kuleni? Repromaterijal za kulen ili pršut ne može biti iz Poljske, kvaliteta kulena je u domaćoj proizvodnji, domaćoj hranidbi, a mi očekujemo da će sol, vjetar i začini učiniti svoje. Mi se stalno čudimo nečemu, kao čovjek koji su čudi kako je mašina oprala košulju koju je prethodno dva puta nosio. Tako polazimo od pogrešnih pretpostavki i kad su posrijedi lokali i lov na neizdane račune.

Što predlažete? 

Dobro je što se Hrvatska turistima nudi u cjelini, briše se razlika između kontinentalne i jadranske regije. Nemamo mi 5000 kilometara od jedne do druge granice pa da se izdvajaju pojedine regije, već nam je od jedne do druge granice malone 20 kilometara. Smatram da bismo trebali imati carinsku uniju na prostoru na kojemu smo nekad živjeli, kroz carinsku uniju dobili bismo dovoljno proizvoda koji se mogu nuditi na nama prilagodljivom tržištu. Kao mlad inspektor bio sam prisutan na nizu kolegija na nivou Vlade o suzbijanju sive ekonomije, prema kojoj se nikad nismo odredili. Kad se donese odluka da nema šverca, profesionalac to odradi za čas posla, ali ako nemaš političke zaštite, sve staje. Sjećam se, u jednom trenu jedan ozbiljan proizvođač kave napravio je frku jer mu je šverc uništavao tržište, ja sam se toga prihvatio i otkrio da ih radnici potkradaju i prodaju ukradenu kavu na placu.

Lako je otkriti radnike, siva ekonomija uvijek je bila socijalni amortizer i vlast ju je tolerirala zbog mira u kući! 

Kako ćete imati zdravu ekonomiju ako i danas golem broj ljudi radi u nekom obliku rada na crno. Siva ekonomija će se tolerirati dok ja vama ne skinem kaput i odjenem ga jer mi je zima. Hrvatska bi se trebala organizirati u pet regija, slično kao što je svojevremeno djelovao Državni inspektorat. Mi smo bili podijeljeni u pet regija i stvari su savršeno funkcionirale, tadašnja potpredsjednica Vlade Ljerka Mintas Hodak pripremila je zakon, mogu reći da je ona bila majka državnog inspektorata. Formirani smo pod Tuđmanovim autoritetom jer je inspektorat bio glavni alat predsjednika Vlade za vođenje ekonomske politike, za upravljanje zemljom. Vlada danas nema alata za upravljanje. Pogledajte, imali smo pet afera u petnaest dana koje ruše temelje države, bolje da su raspisali natječaj za rasprodaju Hrvatske i ponudili je na upravljanje najboljem okupatoru. U četiri dana čuli smo četiri ozbiljne verzije kojima se pokušava opravdati kupnja aviona. Čiju mi to taštinu hranimo? Avioni koje kupujemo ne stignu se ni okrenuti iznad Hrvatske, to je kao da kupujete Ferrari od 600 konja za ceste na kojima je ograničenje 50 kilometara na sat!

Pročitajte više na: Čovjek koji je 20 godina bio državni inspektor: Zatvaraju zbog par kuna, a za velike krađe nema kontrola

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.