Top News
10721 prikaza

Preminuo student koji je u komi vraćen iz Sj. Koreje

Otto Warmbier
1/4
REUTERS
Pretpostavlja se da je godinu dana bio u komi, ali razlog njegovog stanja vjerojatno se nikada neće doznati

Američki student Otto Warmbier, koji je bio u zatvoru u Sjevernoj Koreji 17 mjeseci prije nego se vratio u SAD u komi prije manje od tjedan dana, umro je u bolnici u Cincinnatiju, rekla je njegova obitelj u ponedjeljak u priopćenju.

"Nažalost, strašno zlostavljanje koje je naš sin doživio od sjevernokorejaca osiguralo je da nije bio moguć nikakav drugi rezultat od ovog tužnog kojega smo danas iskusili", rekla je obitelj u priopćenju nakon Warmbierove smrti u 2.20 sati po lokalnom vremenu (20.20 po srednjoeuropskom vremenu) u Medicinskom centru sveučilišta u Cincinnatiju.

Otto Warmbier, mladi Amerikanac pušten iz Sj. Koreje u stanju kome nakon godine i pol Opet bizarno Top News Amerikanca pustili, ali je godinu dana u komi

Obitelj je rekla kako je Warmbier (22) pao u komu u ožujku 2016. kratko nakon što je osuđen na 15 godina prisilnog rada u Sjevernoj Koreji.

Uhićen je, prema sjevernokorejskim medijima, u pokušaju da ukrade poster ili predmet s propagandnim sloganom.

Sjeverna Koreja je oslobodila Warmbiera prošli tjedan rekavši kako ga se oslobađa "iz humanitarnih razloga".

Otto Warmbier | Author: REUTERS REUTERS
Otto je bio student sveučilišta u Virginiji, a uhićen je u Sjevernoj Koreji prošlog siječnja, nakon što se prijavio za kratko putovanje u Sjevernu Koreju u sklopu posjete Pekingu s turističkom agencijom Young Pioneer Tours.

Prilikom povratka u Peking Otto Warmbier je uhićen na aerodromu. Zaustavila ga je policija i dala mu znak da krene za njima. Kako su naveli turisti koji su bili s njim u grupi, Warmbier nije izgledao kao da se nečeg boji, a svi su mislili da je riječ o rutinskoj provjeri. Prema njihovim riječima, na aerodromu u Pjongjangu je uobičajeno da se izuzme jedna osoba i detaljno pregleda i ispita.

Međutim, grupa nakon toga više nije vidjela Warmbiera, a sljedeći put kada ga je vidio cijeli svijet bio je video pušten sa suđenja u Sjevernoj Koreji u veljači 2016. Warmbier je u videu vidno potresen i u šoku, a snimljen je u sudnici kako moli za milost.

Iako nitko nikada nije vidio dokaze da je Warmbier ukrao nekakav propagandni materijal, u videu on priznaje da ga je ukrao i obraća se sudu s molbom da mu oproste. Umjesto oprosta, Warmbier je dobio kaznu od 15 godina teškog rada u jednom od ozloglašenih sjevernokorejskih radnih logora.

Od izricanja presude u veljači prošle godine do prošlog tjedna nije bilo nikakvih vijesti o Warmbieru, nije se znalo gdje je, služi li kaznu, kako je i što se događa. Nedavno je Warmbierov otac apelirao na Trumpovu administraciju da učine nešto kako bi mu vratili sina.

Donald Trump je naredio svom kabinetu da istraže cijeli slučaj i vrate Warmbiera kući. Predstavnici State Departmenta su se početkom lipnja našli s ambasadorom Sjeverne Koreje pri UN-u u New Yorku koji ih je izvijestio da je Warmbier u teškom zdravstvenom stanju.

Joseph Yun iz State Departmenta je otputovao u Sjevernu Koreju 12. lipnja s liječničkim timom. Istog jutra su ga posjetili i to je bio prvi put da se može potvrditi neka informacija o njegovom stanju i statusu. Odmah se organizirala njegova evakuacija iz Sjeverne Koreje i dan kasnije je zrakoplovom dovezen kući u Cincinnati.

Otto Warmbier u komi vraćen kući u SAD | Author: REUTERS REUTERS
"Kada su Otta vraili kući 13. lipnja nije mogao govoriti, nije reagirao ni na dodir ni na verbalnu komunikaciju i nije mogao ništa vidjeti. Obavijestili su nas da je u takvom stanju bio jako dugo. Kada se vratio vidjelo mu se na licu da mu nije dobro i da je svašta prošao. Ali, zadnjih dana je bio u miru, kao da je znao da se vratio kući", izjavila je njegova obitelj.

Sjevernokorejske vlasti su izjavile da je Otto brzo nakon izricanja presude obolio od botulizma, no liječnici u SAD-u koji su ga pregledali su rekli da nema nikakvih tragova te bolesti, ali da je imao jako velika oštećenja na mozgu. Pretpostavlja se da je dobio srčani udar, ali ne zna se kako  i što ga je izazvalo i vrlo vjerojatno obitelj nikada neće doznati što je sve Otto Warmbier prošao u nešto više od godinu dana u Sjevernoj Koreji.

Agencija koja je organizirala putovanje je nakon Warmbierove smrti objavila kako više neće voditi američke turiste u Sjevernu Koreju. Također su naveli kako su pokušali dobiti dozvolu da ga posjete i stupiti u kontakt s nekim tko ga je vidio, ali nisu uspjeli, osim što su ih sa suda uvjeravali da je Warmbier dobro.

Naime, i ranije su u Sjevernoj Koreji znali zadržati američke turiste, ali nijedan slučaj do sada nije završio ovako tragično.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mmest163 11:00 20.Lipanj 2017.

    tamo su diplomirani mučitelji i Mengele bi im zavidio