Top News
4429 prikaza

Presuda Sanaderu za Planinsku: Kriv je, ali ne ide u zatvor!

Ivo Sanader
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Bivši premijer i čelni čovjek HDZ-a proglašen je krivim četiri godine nakon početka suđenja

Bivši premijer Ivo Sanader i suoptuženici u slučaju Planinska danas su proglašeni krivima na zagrebačkom Županijskom sudu nakon četiri godine od početka suđenja. Izricanje presude je u tijeku, a mogao bi dobiti do 10 godina zatvora.

Sanader je dobio 4,5 godine i ne ide u zatvor.

Riječ je o predmetu Planinska gdje se bivšeg premijera tereti da je od stranačkog kolege Stjepana Fiolića primio 17 milijuna kuna " provizije" za što je zloporabio položaj i ovlasti i sredio da Ministarstvo regionalnog razvitka kupi nekretninu od bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Fiolića, koji ga je poticao na zloporabu položaja,  po napuhanoj cijeni čime je državni proračun oštetio za 15 milijuna kuna. 

Nisam nikada primio 17 milijuna kuna u kutiji za hrenovke kao što tvrdi Fiolić? Uostalom gdje je taj novac? Tko ga je vidio?  Fiolić nikada nije bio u mojoj kući u Kozarčevoj što pokazuju podaci policijskog osiguranja. Petar Čobanković i Stjepan Fiolić me terete jer ih je Uskok ucijenio. Nadalje, nisam ja potpisao odluku Vlade o kupnji zgrade u Planinskoj - branio se Sanader  upirući prstom u bivšu potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor koja je na 67. sjednici Vlade 2. travnja 2009. stavila točku o kupnji zgrade na glasovanje nakon čega je jednoglasno prihvaćena.

- Ne znam koji su bili njeni motivi da to uvrsti u dnevni red, ali je činjenica da ju je uvrstila bez rasprave na užem kabinetu i baš onda kad mene nije bilo na sjednici. Je li htjela učiniti uslugu Čobankoviću zbog njegova prijateljstava s Fiolićem? Je li imala neke druge motive. Ne želim o tome spekulirati branio se Sanader. Kako su glavni svjedoci protiv njega bili Čobanković i Fiolić obrana se koncentrirala na  vjerodostojnost njihovih iskaza. Čobanković je tvrdio da mu je Sanader naložio da ni u kojem slučaju Hrvatske šume ne smiju biti direktan kupac zgrade od Mesnica Fiolić, nego da na neko leasing društvo kupi zgradu u Planinskoj i onda ga proda Hrvatskim šumama.

Također mu je rekao da strogo vodi računa o proceduri i da sve bude prema zakonu. 

Prodajom nekretnine nisam dobio nikakav novac. Rekao je Čobanković koji se tijekom svjedočenja Čobanković služio bilješkama. Obrana je tvrdila da mu je Uskok pripremio pitanja i odgovore te da je za to Čobanković na kraju osuđen na guljenje krumpira. 
Što se tiče Fiolića, Sanaderova obrana tvrdila je da su mu zaprijetili da će mu obitelj završiti u zatvoru ako ne tereti Sanadera a to su argumentirali i prijedlog tužitelja da se Fiolić kazni s godinom dana zatvora i da se ta kazna zamijeni radom za opće dobro. Osim Sanadera i Fiolića i njegovih tvrtki optužen je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka 2009. u procjeni uvećala vrijednost Fiolićeve zgrade.
Suđenje je više puta prekidana zbog Sanaderovih zdravstvenih problema.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.