Top News
1943 prikaza

Prevario je svijet da je tenisač koji se probudio iz kome

Serena Williams
1/6
REUTERS
Nevjerojatna priča dolazi iz glavne države lažnih vijesti, Makedonije, a prevareni su Serena Williams, Eleen DeGeneres, BBC...

Jedan tweet kojim je 20-godišnji Darko Grnčarov prije tri tjedna, tijekom održavanja Australian Opena, osvojio srca slavnih tenisača, donio mu je zavidnu svjetsku slavu, ulazak u svijet najvećih sportskih i televizijskih zvijezda, pa onda umalo i financijsku korist, a onda još brže reputaciju velikog prevaranta. Stoga su se inozemni novinari svojski pozabavili ovim mladim tviterašem iz Strumice. Tako posljednjih tjedana svi svjetski mediji pišu o njemu i čude se kako mu je sve to uspjelo?

Podrška Navratilovoj

Sve je počelo kad su nekoć slavna tenisačica Martina Navratilova i američka kolegica Billie Jean King, odbile igrati u  'Margaret Court' Areni. Teniski stadion u Melbourneu dobio je ime po slavnoj australskoj tenisačici,, 75-godišnjoj Margaret Court, koja je poznata po svojim homofobnim izjavama. Court je izjavila da se gay-lobi pokušava uvući u svijest djece, te da je transrodni identitet 'đavolja rabota', što je izazvalo burne reakcije teniskog svijeta.

Podrške fanova Darku Grnčarovu - lažnom tenisaču | Author: Twitter Twitter

A onda je sve eruptiralo kad se otkrilo da je američki tenisač Tennys Sandsgren preko svojeg Twittera povezan s desničarskim liderima i napisao da mu se zakrvave oči pri samom spomenu gey kluba. No, kad se već nitko iz teniskog svijeta nije usudio reagirati na Sandsgrena je reagirao mladi Makedonac. 

Napisao je da ga je Sandsgren razbjesnio i poručio mu da je 'idiot'. Dodao je da ni on nikad ne bi pristao igrati u Margaret Court Areni jer su njezini stavovi 'potpuno neprihvatljivi i gadljivi'. 

Istog trena Grnčarov je postao zvijezda društvenih mreža. Njegov stav o Margaret Court Areni privukao je pažnju radijskih novinara BBC-a koji su ga odmah tražili intervju. U tom je razgovoru Grnčarov ispričao i svoj životni put, te objasnio zašto se uključio u raspravu. Rekao je kako je i on bio vrlo perspektivni tenisač koji se upravo probudio iz kome, a da se nekoć i on pripremao za
ATP-turnire. 

Mediji su pozdravili njegov čudesni oporavak i poželjeli mu skori povratak na terene i u profesionalni tenis. 

Njegov Tweeter račun počela je slijediti i Serena Williams, James Blake  izvješća pozdravila su njegov čudesni oporavak i skorog povratka u profesionalne redove. Serena Williams slijedila ga je na Twitteru, a to je učinio i bivši tenisač James Blake koji mu je poručio da se nada kako će uskoro preko Tweetera komentirati Grnčarove velike mečeve, a počela ga je pratiti i tvrtka Adidas sa
svojim računom jer je Grnčarov u razgovoru rekao da mu je Adidas bio nudio sponzorstvo. 

- Dobrodošli u obitelj, Darko, poručili su mu iz Adidasa, a pridružio im se i proizvođač teniskih reketa 'Wilson' i rekao da će ga rado i oni sponzorirati.

Lokalna zvijezda

Ipak nije o Grnčarovu lažno. Iza njegovog imena i prezimena je stvarna osoba koja se doista nekoć bavila tenisom. Ali je isto tako sigurno da nije postizao nikakve zapažene uspjehe. 

U prosincu 2014., lokalna web stranica u Grnčarovom rodnom mjestu Strumici izvijestila je o njegovom nevjerojatnom uspjehu na juniorskom turniru u Amsterdamu. Međutim, o tom turniru nema nigdje nikakvog traga. U tekstu piše da je igrao protiv dvojice Belgijanaca -  Xandera Weisa i Jansa Clementa. No, na internetu nigdje ne postoje tenisači s takvim imenom. 

Njegov takmac u polufinalu bio je Danac Benjamin Hannestad, a danas je visoko rangirani juniora i trenutačno studira na Arizona State University. Hannestad u vrijeme odigravanja navodnog turnira uopće nije bio ni blizu Amsterdama. Njegov profil na stanicama Međunarodne teniske federacije pokazuje da se ovog tjedna natjecao na elitnim juniorskim turnirima u Floridi.

No, navodni Grnčarov uspjeh prenosio se već idućih dan na televizijama. Mladi se igrač pojavio u televizijskoj emisiji TV-Strumica, pokazujući trofej, neuvjerljivo pričajući o teniskoj karijeri.

Televizijski novinar iz Strumice, koji je intervjuirao Grnčarova, kasnije je i sam priznao da mu je priča bila dosta sumnjiva:

Izmišljeni protivnici

- Grnčarov je tvrdio da je osvojio taj juniorski turnir u Nizozemskoj i da sebe u budućnosti vidi kao profesionalnog tenisača. Makedonija je vrlo mala zemlja bez uspjeha u ovom sportu, pa sam mislio da će razgovor biti zanimljiv gledateljima. No, dok sam ga slušao, mnogo toga je u njegovoj priči nedostajalo. O tenisu je govorio vrlo uopćeno, izbjegavajući konkretne odgovore na konkretna
pitanja.

Uglavnom, šest mjeseci nakon navodnog uspjeha u Nizozemskoj, Grnčarov je 2015. nastupio na svom drugom juniorskom turniru, Podgorica Open u Crnoj Gori. Veću prvom krugu uništio ga je crnogorski tenisač Nikola Vukotić uvjerljivim rezultatom 6-0; 6-0. Bila je to tek druga pobjeda u Vukotićevoj sedmogodišnjoj karijeri. 

Mladi Crnogorac preko Facebooka je kratko komentirao Grnčarovljev talent:

- Rezultat vam sve govori o kvaliteti mog suparnika. 

Darko Grnčarov postao je Serenu Williams | Author: Twitter Twitter

Grnčarov je ipak ušao na svoj prvi profesionalni turnir dvije godine kasnije i to na nevažnom događaju kao što je ITF u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheik. Ipak, odustao je i prije meča, a to je i jedini profesionalni ITF turnir na njegovom profilu, što znači da za drugi nije poziv ni dobio.  

Unatoč neslavnom nastupu u Egiptu, makedonski mediji objavili su hvalospjeve na račun svog tenisača, a web stranica Strumica Denes napisala je izvještaj o njegovoj pobjedi nad Leonidom Avramenkom iz Rusije i Elmarom Ejupovićem iz Njemačke. I Avramenko i Ejupović su doista dobri tenisači, samo što nikad nisu igrali protiv Grnčarova. Ejupović je igrao na turniru, ali je izgubio
prvi meč protiv Španjolca, a Avramenko nije u Sharm el-Sheiku ni bio jer nije igrao nikakve turnire od veljače do lipnja 2017. 

Novinar Aleksandar Bojadžiski, koji piše za rubriku sport na Strumica Denes, izjavio je da je objavio dvije priče o Grnčarovu, a informacije mu je dao sam tenisač. Tek kasnije, kad je išao provjeravati informacije, shvatio je da je sve laž. 

Gost kod Eleen DeGeneres

- Kad sam shvatio da me prevario, rekao sam i drugima da više nikad o njemu ne smiju napisati ni vijest jer je sve laž. Poznajem sve sportaše u gradu i nikad me nitko nije prevario. Oni preko naših tekstova dobivaju medijsku pažnju, a mi čitanost i to je fair-play. Ali Grnčarov je druga priča.

No, na Grnčarevom Twitteru množili su se sljedbenici, od kojih mnogi iz svijeta tenisa, pa čak i oni ozbiljni, raznih ATP turnira. Tu je bio čak i Andy Lassner, televizijski producent showa Eleen DeGeneres, koji ga je namjeravao pozvati u gledanu emisiju.

Ako je i bilo negativnih komentara, ubrzo bi se javili Darkovi fanovi koji bi žestoko uzvraćali.

Loše se provela kanadska televizijska komentatorica Stephanie Myles. Kad je preko Twittera napisala da sumnja u velike uspjehe makedonskog tenisača, dobila je pregršt bijesnih odgovora:

"Nadam se da će te pogoditi grom u tvoju **benu facu. Što je prije moguće", glasi jedna od poruka. 

Lisa-Maria Neudert, istraživačica s Computational Propaganda Projectom na Oxford Internet Institutu, kaže da ti računi Darkovih fanova ne izgledaju kao automatizirani botovi.

- Sofisticiranost jezika je pokazatelj ljudskog kreiranja teksta, ali iza računa postoji neka organizirana tvornica trolova, kaže Neudert.

Poruka podrške lažnom tenisaču Darku Grnčarovu | Author: Twitter Twitter

U srpnju je Grnčarov na svom profilu objavio da je pretrpio moždani udar, da je bi u komi i da se vratio svijesti:

-  Nakon duge godine nade i vjere, sad sam jači nego prije mog moždanog udara. Nisam Roger ili Novak, ali sretan sam što sam dobio ponude za nastupima na velikim turnirima, kao znak podrške, napisao je.

Njegova priča nije imala veliki odjek na mreži, sve dok se nije oglasio komentarom na sestre Williams.

- Moje poštovanje prema sestrama Williams je sve veće. One su pravi primjer kako sportaši mogu biti divni ljudi, jaki i prije svega skromni. A Venus to radi s 38 godina. To je osmo čudo svijeta. Ona nikad neće ostarjeti, napisao je Grnčarov i odmah je uslijedio stampedo teniskih fanova, a za njima i medijska hajka.

Priču je prvi prenio francuski portal TennisActu 11. rujna, kojem je Grnčarov izjavio da se probudio iz kome i detaljno opisao e da je izašao iz komete i detaljno opisao svoje planove za igranje na elitnim  ATP turnirima u Rotterdamu i Miamiju 2018. godine. 

Troicki:'Nikad čuo!'

Britanski Metro objavio je "ekskluzivno" izvješće o Grnčarovu u studenom. Njima je rekao da je u komi bio šest mjeseci, a pohvalio se i da loptica s njegovog servisa juri brzinom od oko 230 km/h, što je jedan od najbržih servisa u profesionalnom tenisu.  Metro je također spomenuo da Grnčarov za sparing partnera ima srpskog igrača Viktora Troickog koji je upravo bio 12. igrač na svijetu. 

Metro je najavio i kako će Grnčarov i Troicki igrati zajedno u Parizu i Miamiju u ožujku ove godine.  

Kad su nakon svega, novinari prije nekoliko tjedana nazvali Troickog i pitali ga zna li za Grnčarova i njegovu priču, Troicki se počeo smijati:

- Vau! Stvarno dobra priča! Jedino što nikad za čovjeka nisam čuo!

Unatoč brojnim rupama u njegovoj priči, histerija nije splašnjavala. 

Novine su i dalje pisale o njemu, pa je tako tekst objavljen i u Indiji, Japanu, Argentini, Srbiji, Italiji, a jedan ATP turnir iz Meksika napravio je o njemu i video te ga objavio na Twitteru. 

Darko je na svom profilu i dalje potpirivao svoju priču objavljujući snimke i fotografije s teniskih terena na kojima 'naporno radi na svom povratku'. Jedino što ga se uvijek vidjelo samo s leđa ili na zamućenog lica. Na Twitteru ga je slijedilo 15.000 ljudi, a na Instagramu 41.000. A onda se otkrilo i da su snimke i fotografije zapravo ukradene s profila španjolskog juniorskog tenisača
Camerona Henricya Trigolosa. 

Podrške fanova Damiru Grnčarovu - lažnom tenisaču | Author: Twitter Twitter

Osim što su se divili njegovom forhendu, još više fanova stekao je svojim tweetom kojim se suprotstavio homofobnom američkom tenisaču Sandgren, s početka priče. 

Njegovu poruku tweetala je i sama Martina Navratilova.

- Sretno, Darko!, napisala je.

No, kad je dao 9-minutni intervju BBC-u, voditelj Dotun Adebayo s BBC 5 Live Radio, predstavio ga je kao 'mladog makedonskog tenisača koji će uskoro igrati ATP turnire i koji će, ako slučajno bude imao priliku, sigurno bojkotirati Margaret Court Arenu.  

Margaret Court, koja je ukupno osvojila 24 Grand Slam turnira u karijeri, prošle je godine izjavila da je tenis pun lezbijki i zato je ove godine u znak protesta, bojkotirala doći na Australian Open jer je Australija legalizirala gey brakove nacionalnim referendumom. 

Grnčarov je davao intervju BBC-u na tečnom engleskom jeziku s istočnoeuropskim naglaskom:

- Ako se ime Arene ne promijeni, a vi recimo budete igrali protiv Novaka Đokovića, što bi vam bilo ostvarenje snova, što biste rekli organizatorima? pitao je Grnčarova voditelj.

- Ako budem jednog dana tamo igrao, a nadam se da će to biti uskoro, ne bih ništa rekao ni organizatorima. Jednostavno bih predao meč, pa makar više nikad ne zaigrao na tom turniru. Čudi me da se nitko od tenisača nije oglasio povodom tih uvreda, nadam se da će to učiniti ubuduće.

Pokopao živu mamu

Već sam trebao ovaj mjesec igrati na nekim ATP turnirima ali sam baš nedavno izgubio meni jako važnu osobu, pa sam zbog toga otkazao nastupe, rekao je tronutim glasom, a na Twitteru je napisao da mu je umrla majka iako je Mirjana Grnčarova - njegova majka - nakon te Damirove objave uredno nastavila objavljivati postove na svom Facebook profilu.

Kad su ga konačno kontaktirali ovih dana novinari portala slate.com, Grnčarov im je odgovarao putem Twittera.

Na pitanje što ima za reći o nepostojećem turniru u Amsterdamu odgovorio je:

- To je doista bio turnir, ali nije imao nikakvu važnost, a to su sve napuhali novinari s lokalnog portala.

Na pitanje što ima za reći o svom meču na Podgorica Openu, Grnčarov je rekao da se taj meč nikad nije ni odigrao i za sve je okrivio bazu podataka ITF turnira koji je pogrešno izlistao taj rezultat. 

-Kontaktiranje sa Serenom Williams je najbolja stvar koja mi se ikad dogodila u životu, rekao je Grnčarov novinarima, te nastavio uporno pričati o velikim planovima da nastupi u Miamiju, Houstonu, Istanbulu...

No, promijenio je ploču kad ga je novinar 'stisnuo' pitanjem o nastupu u egipatskom Sharm el-Sheiku gdje je navodno predao meč prije početka. Naime, kako je rekao Metrou - da se iz kome probudio prije šest mjeseci, prema toj računici, u vrijeme egipatskog turnira trebao je još uvijek biti u komi. 

Pobrisao sve profile

- OK, to bi bilo sve od razgovora jer je ovo nepristojno, odgovorio je i završio naglo razgovor.

Na sumnju novinara u autentičnost njegovih fotografija kako trenira tenis, potpuno je otpilio novinare.

- Blokirao me na Twitteru i rekao da nisam profesionalan, napisao je autor teksta. 

Ali, ubrzo su s društvenih mreža nestali svi njegovi profili, kao i mnogi profili njegovih 'fanova' koji su ga slijedili. Tako je završila suluda priča o Darku Grnčarovu, dečku iz Makedonije koji je prevario na desetke tenisača i stotine ozbiljnih novinara i televizijskih producenata. 

No, nije usamljen. Dečki iz Velesa, 50-ak kilometara dalje od Damirove rodne Strumice, postali su poznati u svijetu po tome što su pomogli Donaldu Trumpu da pobijedi na izborima, upravo odašiljući preko društvenih mreža fake-news - izmišljene vijesti i na račun toga se i obogatili, podjeća slate.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.