Top News
859 prikaza

"Preživjele smo upad ISIL-ovaca u naš dom"

Pripadnici ISIL-a zauzimaju mosulsku gradsku vijećnicu
STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Dok je antiisilovska koalicija napadala Mosul, 70 ISIL-ovaca iznenada je napalo Kirkuk

Mnoštvo zapadnih medija prenijelo je pričo o tome kako je skupina iračkih studentica ludom srećom preživjela upad ISIL-ovaca u njihov studentski dom tijekom nedavnog ISIL-ovog napada na Kirkuk. Nakon dugo očekivanog napada iračkih snaga, uz podršku kurdske Peshmerge, jedinica iz Irana i lokalnih milicija u operaciji oslobađanja milijunskog Mosula od ISIL-a, 70 ISIL-ovaca napalo je Kirkuk. Dijelom iz osvete, dijelom u nadi da će odvratiti antiisilovsku ofenzivu oko Mosula. U napadu ISIL-a na Kirkuk, prije nego što će kudska Peshmerga potamaniti napadače, pobijeno je 114 civila i kurdskih militanata, a 220 ih je ranjeno. 22-godišnje studentice nevjerojatnim spletom okolnosti preživjele su upad glavnine ISIL-ovaca u njihov dom u sklopu tamošnje crkve.

Irak Okupirani Mosul Top News Stravične priče: Žive pod Islamskom državom već godinu dana

Sve su ranije pohađale Sveučilište u Mosulu, a nakon okupacije nastavile su studij u 150 kilometara jugoistočnijem Kirkuku. Bio je petak, neradni dan, u tri zgrade doma nalazilo se ukupno 35 studentica. Studentica medicine Rand Laith pričala je da ju je buka probudila rano ujutro, otišla je do prozora i vidjela zakrabuljenog tipa kako se vere preko zida. Bilo joj je jasno da je riječ o ISIL-ovcu. Djevojke su se brzo okupile i pobjegle uza stepenice i tamo se sakrile. U jednom trenutku su ipak bile prisiljene spustiti se u prizemlje i tamo se sakriti pod stepenice jer ih je gore stao gušiti dim baruta. Sakrivale su se 14 sati, svuda oko njihove kuće bili su ISIL-ovci, ali barem nisu ulazili unutra. Takve sreće, međutim, nije bilo sedam studentica među kojima je bila Monaly Najeeb koje su se sakrivale u svojoj kući.

Eksplodirale su granate, fijukali su meci i djevojke su se sjetile uputa da se debelo ogrnu dekama i zavuku pod drvene krevete kako bi bile što manje izložene krhotinama ili ako bi što uletjelo kroz prozor. A onda su čule da netko ulazi u njihovu kuću. Nisu znale jesu li to Peshmerge ili ISIL-ovci. I zato su ležale u tišini, ne usuđujući se ni disati. Čule su kako ulaze u kuhinju, otvaraju vrata frižidera, razgovaraju. Ubrzo su u njihovu sobu ušla četvorica ISIL-ovaca s ranjenim suborcem kojega su polegli na krevet ispod kojega se skrivala Najeeb. Preturali su po stvarima studentica, jedan je čak primijetio: "Vidi, toliko su bile u žurbi da je ova ostavila mobitel."

ISIL Potez očajnika Top News ISIL paničari: Oteli su stotine obitelji da im služe kao živi štit

No, ostale su svoje mobitele imale sa sobom pod krevetima i dotipkavale se s ljudima vani koji bi im mogli pomoći. Mobiteli su im se jednoj po jednoj gasili jer su im se istrošile baterije. Jedan ISIL-ovac koji je sjeo na krevet od Najeeb čak je slučajno udario nogom u njenu nogu. U jednom trenutku je nekome palo na pamet da ranjenog kolegu umotaju u deku i samo pukom srećom nisu zgrabili jednu od deka u koje su bile umotane djevojke. Satima su djevojke ležale, slušale razgovor ISIL-ovaca samo nekoliko centimetara udaljenih od njih, slušale eksplozije koje su vani grmjele, prisjećale se svih užasa koje ISIL čini zarobljenima, posebno ženama. Kad, odjednom su se ustali i izašli u jednu od vanjskih prostorija na molitvu. Ostao je još samo onaj ranjeni.

No, ubrzo je ustao i on, da bi ga čule kako pušta vodu u kupaonici. Jedinim preostalim upaljenim mobitelom poslale su SMS kurdskim snagama sigurnosti neka odmah napadnu, bez obzira hoće li pritom i njih ozlijediti. A ovi su im uzvratili s uputama da bježe kroz vrata, objasnivši im na koju stranu da krenu i preko kojeg zida da skaču. Tako je i bilo. Izjurile su, srećom pa su naišle na stolac preko kojega su se nekako uspele preko 2,5 metara visokog zida i pobjegle. Samo pet minuta poslije, kurdski borci napadali su kuću, a ranjeni ISIL-ovac aktivirao je samoubilački prsluk pun eksploziva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.