Top News
1042 prikaza

Heroj ili zločinac: Mračne tajne borca protiv ISIL-a

Pripadnici Hashd al-Shaabi
KHALID AL-MOUSILY/REUTERS/PIXSELL
Sukob protiv Islamske države polako se privodu kraju, ali ostat će teške rane koje neće lako zacijeliti

Faludža, grad džamija u središnjem Iraku, tri mjeseca je bio pod opsadom iračkih komandosa, vojnika, policajaca i članova paravojnih formacija. Na Faludžu su lansirali stotine granata i raketa, a tisuće ISIL-ovaca i civila su gladovale u samom gradu.

22. svibnja i službeno je počela treća bitka za Faludžu kada su pripadnici federalne policije i iračkih specijalaca ušli u grad. Američki zrakoplovi su im pomagali sve dok nisu oslobodili okupirani grad nešto više od mjesec dana kasnije. Jedan od pripadnika federalne policije Abu Dergham al-Maturi dobio je mnoštvo pohvala za hrabrost i herojstvo na bojnom polju. Iračko ministarstvo unutarnjih poslova dalo mu je promaknuće, postao je general.

Međutim, to je tek posljednja titula u njegovu bogatom životopisu. Prije toga bio je odvjetnik, revolucionar i vojni zapovjednik.

Iračka vojska u blizini Faludže | Author: ALAA AL-MARJANI/REUTERS/PIXSELL ALAA AL-MARJANI/REUTERS/PIXSELL

Možda i najbitnije od svega, on predstavlja čitavu garnituru kontradikcija. Iračka šijitska većina hvali ga i govori da je pravi heroj zato što brani naciju od ISIL-a. Sunitska manjina, s druge strane, optužuje ga za ratne zločine u Faludži. Američke vlasti bi pak trebale biti zabrinute zbog neometanog rasta njegovog utjecaja. Osim što postoje sumnje u kršenje ljudskih prava, blisko je povezan s Iranom, piše Ozy.

Rođen u Basri, u skromnoj šijitskoj obitelji, al-Maturi je od rođenja prezirao režim Saddama Husseina i njihovo zlostavljanje šijitskog stanovništva. Prvo se pridružio jedinici Badr, revolucionarnom pokretu u Iranu koji se oštro suprotstavljao Husseinu. Od te davne 1982. godine, al-Maturi je bio gerilac uz iransko-iračku granicu. Nakon pada Saddama i stvaranja prve šijitske vlade u modernom Iraku, jedinica Badr postala je politička organizacija. Al-Maturi postao je časnik u iračkoj saveznoj policiji. Bile su to jedinice kojima je svrha premostiti ogroman jaz između redovne vojske i redovne policije.

Ministarstvo unutarnjih poslova bilo je pod kontrolom organizacije Badr, a savezna policija službeno je dio iračkog MUP-a. Zbog nepotizma je al-Maturi dobio i visok čin, ali i ključnu jedinicu, 5. motoriziranu brigadu.

ISIL-ove trupe u Siriji | Author:  Day Donaldson Day Donaldson

Tijekom američke okupacije Iraka, al-Maturi se nije pojavljivao u javnosti. Usprkos činjenici da je irački MUP bio pod očitom kontrolom Badr organizacije, usprkos činjenici da su savezni policajci sudjelovali u nekim od najgorih zvjerstava nad iračkim sunitima, al-Maturi nije javno povezan s bilo čim od toga. Paravojske u uniformama i s oznakama iračke savezne policije otimale su, mučile i ubijale sunitske civile, a Human Rights Watch osudio je postupke čitave Badr organizacije. Al-Maturi je sve te optužbe vješto izbjegao.

Sredinom 2014. godine, iračke snage sigurnosti doslovno su implodirale pred nadolazećim ISIL-om. Al-Maturi se okrenuo šijitskim paravojnim formacijama, za koje brojni stručnjaci kažu da su učinkoviti borci protiv ISIL-a, ali da im jako teško zapovijedati. Međutim, šijitski formacije obranile su Bagdad i Irak nakon što je pao Mosul, nakon što je pala Faludža i nakon što je cijeli svijet zgroženo gledao kako tisuće vojnika i policajaca bježe pred šačicom džihadista.

Šijitski Badr uoči oslobađanja Mosula | Author: STRINGER/REUTERS/PIXSELL STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Danas, nitko, pa čak ni federalna policija ne zna tko točno zapovijeda al-Maturiju i njegovim vojnicima. "Vodstvo iračke policije sve je više kompromitirano i sve više i sve češće ne žele primiti zapovijedi iračkog zapovjednog lanca", tvrdi Patrick Martin, analitičar Instituta za proučavanje rata. Najbolji primjer toga je 5. divizija iračke vojske koja službeno prima naredbe od šijitskih paravojnih formacija umjesto od iračke vlade iz Bagdada.

Istovremeno, mračno naslijeđe sektaškog nasilja vidljivo je i oslobođenoj Faludži. "Al-Maturijevi vojnici pale kuće civila u Faludži", priča aktivist iz Faludže Muhammad al-Issawi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.