Top News
1255 prikaza

ISIL-ov pakao na zemlji, spremaju konačni obračun

Pripadnici ISIL-a zauzimaju mosulsku gradsku vijećnicu
STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Najmanje 100.000 vojnika iz raznih vojski i raznorodnih militanata oslobađat će grad. Ali ono što ih čeka...

Konačni napad najmanje 100.000, a možda i do 200.000 vojnika i militanata združene anti-ISIL-ovske koalicije na irački grad Mosul očekuje se već za nekoliko dana. U jednom od posljednjih koraka Francuska je čak poslala u istočno Mediteran svoj nosač aviona Charles de Gaulle, koji bi trebali pomoći u oslobađanju grada koji je do pada pod brutalnu vlast ISIL-a 2014. imao dva i pol milijuna stanovnika. To će bez sumnje biti užasna i bespoštedna bitka s mnoštvom žrtava. Business Insider u svom izvještaju o pripremama za oslobođenje Mosula ide čak toliko daleko da ga uspoređuje s "Danom D", odnosno bitkom tijekom iskrcavanja Saveznika na plaže Normandije 1944.

Mosul | Author: Sgt. Michael Bracken Sgt. Michael Bracken

Tijekom dvije i pol godine okupacije Mosula ISIL nije čekao skrštenih ruku. "U osnovi, ono što su oni tamo napravili, zapravo je pakao na zemlji", opisao je stanje pukovnik John Dorrian, inače glasnogovornik zapadne koalicije, za Business Insider iz Bagdada. Grad, koji je na neki način muzej na otvorenom, ISIL-ovih džihadista u njemu danas ima, procjenjuje se, između 3000 i 5000, odnosno dvostruko manje nego prije dva mjeseca, što je posljedica žestokih bombardiranja i ofenzive iračke vojske i pridruženih šijitskih, kršćanskih i sunitskih milicija na provonciju Ninive. ISIL je grad, međutim, okružio rovovima dubokima 5,5 metara i napunio ih naftom i katranom kako bi, nakon što sve to zapale, dim potpuno onemogućio vidljivost neophodnu za napad artiljerijom i bombarderima.

Iračka vojska uoči oslobađanja Mosula | Author: AHMED SAAD/REUTERS/PIXSELL AHMED SAAD/REUTERS/PIXSELL

ISIL-ovci su izbušili i mrežu tunela kroz i oko Mosula kako bi njima dopremali oružje, namirnice i raznu drugu opremu. Na taj su način čak povezali obje obale rijeke Tigris, te centar grada s obližnjim naftnim poljem Qayara na sjeveru. Nakon oslobađanja Fallujahe, neki otkriveni tuneli bili su dugi kilometrima. "Očekujem da će pribjeći istoj taktici kao u gradu Manbiju (na sjeveru Sirije, kad su taj grad u neopisivo krvavim bitkama oslobađali Kurdi, čije je povlačenje poslije toga zahtijevao Recep Tayyip Erdogan), odnosno da će koristiti civile kao živi štit. Koristit će to mnoštvo tunela. Teroristi odjeveni poput civila, ući će u kuću u jednom dijelu grada i pojaviti se u drugom dijelu s oružjem", opisao je stanje Wladimir van Wilgenburg, stručnjak za sigurnost iz Jamestown Foundation.

Usto, trupe koje će kroz grad napredovati u uličnim borbama, čekat će kuće, zgrade i ulice načičkane minama, bombama iznenađenja, automobilskim bombama i bombašima samoubojicama. Iako će ISIL-ovci biti puno puta malobrojniji, još jedna njihova prednost jest i to što će teroristički pokret imati jedno centralno zapovjedno mjesto i jasnu strukturu zapovijedanja, dok bitna mnogobrojnija i bolje naoružana vojska koja će oslobađati grad, mora imati složenu strukturu i zbog jezičnih i zbog političkih uvjetovanosti. Okosnicu će činiti 25.000 vojnika iračke vojske, većinom šijita. Slijedi oko 6000 pripadnika iračke kurdske vojske Peshmerga, u pravilu sunita.

Šijitski Badr uoči oslobađanja Mosula | Author: STRINGER/REUTERS/PIXSELL STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Od zapadnih snaga u bici će sudjelovati 4500 Amerikanaca, te još 3500 vojnika raznih drugih članica NATO-a. Pridrižit će im se još 10.000 militanata iz nekoliko sunitskih plemena iz pokrajine Ninive, još 14.000 boraca iz redova Jezida, Asiraca kršćana, Shabaka i nekih drugih etničkih manjina. Osim toga, u bitku se namjerava uključiti i najmanje 30.000 boraca, a po nekim procjenama čak i do 100.000 njih, iz redova raznih šijitskih milicija. Njih je u bitnoj mjeri trenirao i opremio Iran. Hoće li u bici sudjelovati i između 3000 i 5000 pripadnika milicije Jezida bliskih Kurdskoj radničkoj partiji (PKK), koju NATO smatra terorističkom organizacijom, tek ostaje za vidjeti.

U bazi kakvih 30 kilometara od Mosula nalazi se i oko 1000 vojnika turske vojske, koji imaju i tenkove. Njihovo razmještanje prije nešto više od godinu dana izazvalo je brojne neugodne situacije, unatoč tome što je Erdogan često isticao da oni tamo "samo izvode vojne vježbe". Suština spora je to da je Erdogan zabrinut da bi PKK mogao pokušati povezati područja Jezida, nad kojima je ISIL prakticirao genocid, s područjima u Siriji, te u Turskoj. A Erdogan je već izrazio žarku želju da i njegova vojska sudjeluje u napadu na praktično glavni grad ISIL-a u Iraku. Istodobno, u Alepu već traje bitka za konačno oslobađanje istočnog dijela grada od većinom militanata bliskih al Kaidi.

Borci Shabaka uoči oslobađanja Mosula | Author: STRINGER/REUTERS/PIXSELL STRINGER/REUTERS/PIXSELL

U operacijama oslobađanja sudjeluju Sirijska vojska, skupine militanata i iz Iraka i iz Irana, također borci organizirani iz redova kršćanskih i drugih etničkih manjina, sve uz snažnu podršku ruskih bombardera, a navodno i određenog broja, tvrdi se do 3000 ruskih marinaca. Pritom se i oni suočavaju s vrlo sličnim taktikama džihadističkih militanata kao što su i ISIL-ove u Mosulu. U istočnom dijelu Alepa nalazi se do 250.000 civila, kojima ekstremni militanti u okruženju ne dopuštaju izlazak iz okruženja, mada je sirijska vlada otvorila za njih prijelaze prema zapadnom dijelu grada u kojem je oko 1,5 milijuna stanovnika. Iz vlastitih geopolitičkih razloga Zapad žestoko osuđuje i sirijsku vladu i Rusiju zbog bitke za istočni Alepo. UN i u Alepu i u Mosulu očekuje velike "humanitarne izazove".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 07:46 01.Listopad 2016.

    Pobrinut će se SAD,da rat NE prestane.