Top News
10128 prikaza

Prljavi novac: Kako su platili puste vile i stanove?

Kuća u Londonu
Pinterest
Policija može tražiti naredbu suda kada imaju "dovoljno razloga za sumnju" i kada osoba nema dovoljnih prihoda da opravda životni stil

Do relativno nedavno, Zamira Hajiyeva živjela je na visokoj nozi. Imala je 15 milijuna dolara vrijednu kuću u londonskom kvartu
Knightsbridge, golf klub na selu i vlastiti račun u Harrodsu.

To je sve bilo prije no što je britanski sud pitao 55-godišnju Azerbejdžanku jedno važno pitanje: Otkud vam novac za sve to?

Taj je upit sama srž britanskog pokušaja da okrene plimu stranih investicija koje dolaze od korupcije i kriminala, piše The Washington Post.

Dulje od desetljeća bogataši iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Kine i sa Bliskog istoka okrenuli su se prema vilama u Londonu, New Yorku, Vancouveru, Miamiju, Parizu te još nekim gradovima da tamo "sklone" svoj novac. Taj je fenomen de facto nekretnine tih gradova pretvorio u šparne kasice bogatih stranaca koji često iza sebe imaju mutnu prošlost.

Regulatori i regulacije s obje strane Atlantika nisu uspjeli (do sada) zaustaviti tu navalu koja je uvelike "napuhala" cijene nekretnina tako da si često lokalno stanovništvo ne može priuštiti život na tim lokacijama, a cijela stvar olakšava i nelegalne radnje u "matičnim" državama došljaka.

Roman Abramovič Nije lako Top News Abramovič nepoželjan - Britanci mu ne daju vizu

Britanija se, izgleda, odlučila boriti kako zna i umije. Bogati pojedinci moraju dokazati da su nekretnine kupili legalno zarađenim novcem, što je u direktnoj suprotnosti s dosadašnjom praksom - da je država ta koja mora dokazati korištenje nezakonito zarađenog novca.

"Jako je dramatičan potez staviti na nekoga teret objašnjavanja legitimiteta njegovih prihoda, umjesto obrnuto, a to je da država istragom pokaže da je nešto mimo pravila. Imamo problema s tom praksom", kaže odvjetnik Jonathan Fisher, koji se specijalizirao za ovaj tip kriminala.

Slučaj spomenute Hajiyeve, čiji je suprug u zatvoru u Azerbejdžanu radi pronevjere, prvi je, kaže vlada, od niza pokušaja da se ustavi nova praksa.

Prema novim zakonima, policija može tražiti naredbu suda kada imaju "dovoljno razloga za sumnju" i kada osoba nema dovoljnih prihoda da opravda životni stil - da se prihodi te osobe stave "pod povećalo". Ako se pokaže da su na bilo koji način vezani uz nelegalne prihode, onda država ima pravo na zapljenu imovine.

Donald Toon, šef ureda za cyberzločine i ekonomske zločine, koji je i pokrenuo istragu protiv Hajiyeve kaže da je to stupanje na snagu zakona koji je izglasao parlament. Velika Britanija trebala je lakši način kako detektirati i iskorijeniti "prljavi novac koji dolazi izvan granica", rekao je.

I druge države pokušavaju, s relativno ograničenim uspjehom. SAD je možda jaka u procesuiranju slučajeva vezanih uz pranje novca ali ima "ozbiljne rupe" u nekim drugim područjima koja su vezana uz ilegalne financije.

UN procjenjuje da novac kriminalaca čini oko 2.7 globalnog GDP-ja i da se toliko na godišnjoj razini "opere" kroz međunarodni financijski sustav.

Banda MS-13 MS-13 Life Najopasnija svjetska banda zapošljava više nego država

Ovo što sada provodi Velika Britanija je relativno novo oruđe za rješavanje problema, iako se u nečem takvom već okušala Australija. U Velikoj Britaniji suci će naloge izdati jedino ako sustav može pokazati da postoji opravdana sumnja u što spadaju i veze s ne-Europskom zemljom (što je, kažu neki, pomalo diskriminatorno jer nije da u EU nema kriminala).

Hajiyeva je udana za Jahangir Hajiyeva koji je 2016. osuđen na pronevjeru novca od banke u Azerbejdžanu u vlasništvu države. Sud u Velikoj Britaniji od nje traži da dokaže otkuda joj novac kojim je kupila vilu i golf klub.

Ona je na sudu tvrdila kako je kupovina bila odgovornost njezinog supruga, i da ona nema pojma otkuda je novac došao. Sud joj to nije priznao kao objašnjenje.

Riječ je o civilnoj tužbi i Hajiyeva još nije optužena za zločin na tlu Velike Britanije. No, u Azerbejdžanu je i ona optužena za pronevjeru, samo je stigla na vrijeme pobjeći. Tvrdi kako je progon njezinog supruga "politički motiviran". No, prošle je jeseni uhićena i držana u pritvoru devet dana dok je sud odlučivao hoće li je izručiti. Na kraju je dobila naredbu da se svaki dan javlja u policijsku stanicu i nosi narukvicu-lokator.

Londonske škole, mogućnosti za ulaganje i noćni život učinili su taj grad, piše Washington Post, magnetom za kapital izvana. Posebno se to pojačalo nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine kada je privatizacija stvorila novu generaciju milijunaša i milijardera. Kupci iz nekadašnjih Sovjetskih republika postigli su to da su cijene nekretnina otišle u nebo.

Naravno da ne potječu sva vanjska ulaganja od kriminala, ali 2015. je procijenjeno da kriminalci peru milijarde kroz kupnju nekretnina. Tadašnji premijer David Cameron rekao je da se "Britanija kupuje krvavim novcem, ukradenim i opranim".

U jednom je trenutku popularna postala i "kleptokracijska tura" Londona, koja je novinare i političare vodila po kvartovima gdje samo najbogatiji stranci imaju vile.

Specijalna policija Krvavi svijet Life Dosje: Kako je hrvatska mafija reketarila bogataše

Tako ovdje dom (trokatnica od cigle koja se jednako prostire u podrum koliko i prema gore - tako je dolje zatvoreni bazen) ukrajinskog oligarha Dimirija Firtaša, koji živi u Austriji i bori se protiv izručenja SAD-u gdje je optužen za davanje mita.

Kuća Hajiyeve je također u blizini. Zastori su navučeni, i čini se kao da nikoga nema. Godine 2009. kompanija sa Djevičanskih otoka platila je 15 milijuna dolara za kuću, koja je nekoliko minuta hoda od luksuzne robne kuće Harrods. Kad se 2015. Hajiyeva prijavila za stalnu vizu rekla je kako je ona vlasnica kompanije.

Na teret joj se stavlja kako papiri "kompanije" pokazuju kako je njezina zarada debelo nedovoljna da si priušti takvu nekretninu i takav način života - zarađivala je između 29.062 i 70.648 tisuća dolara godišnje.

Njezini odvjetnici kažu kako je počela posjećivati London 2005. i da je obitelj tamo odlučila stanovati nakon što je 2005. oteta u domovini.

Kada se doselila u Veliku Britaniju samo je u Harrod'su potrošila 16 milijuna funti. Njezin je suprug još okolo putovao kao uvaženi bankar, osnivač fondova za pokretanje biznisa, sve dok nije uhićen. Nakon uhićenja 2015. ona je manje trošila na dnevnoj bazi, ali nekretnine su ostale. On je osuđen na 15 godina zatvora i morao je banci vratiti 39 milijuna dolara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • matko212 12:41 19.Prosinac 2018.

    češu jaja i primaju kuverte