Top News
954 prikaza

Britanska Vlada pred raspadom: Brexit bi mogao propasti

Theresa May
REUTERS
Ne zna se više tko pije, a tko plaća dok su odlučujući datumi ispred nas - i dalje nije jasno kako će Brexit izgledati, a svi žele napustiti brod koji tone

Ministar zadužen za izlazak Velike Britanije iz EU, tajnik za Brexit Dominic Raab, naglo je dao ostavku iz vlade premijerke Therese May, rekavši kako ne može poduprijeti dokument o izlasku koji je odobren od strane kabineta večer prije, piše Washington Post.

Velik je to udarac Theresi May. Ta je ostavka odjeknula i Londonom i Briselom, a nastavila su se šuškanja o tome da May nema potporu koja joj je potrebna da nastavi s "mekanim i sporim" Brexitom, planom prepunim kompromisa koji se rijetko kome sviđa.

U svom pismu u kojem i najavljuje ostavku Raab piše: "Ne mogu pomiriti ove uvjete s obećanjima danim našoj zemlji u prošlim izborima".

Posebno je naglasio kako ne može podržati plan Therese may jer se prema budućnosti trgovine i odnosa između Sjeverne Irske i EU odnosi na način da "ozbiljno ugrožava integritet Velike Britanije".

Marko Rakar SMRT Selfija Top News Nikome nije jasna: 7 stvari o novoj internet direktivi EU

Odmah se oglasio i sam Brisel, kao i pro-EU građani Velike Britanije. Većini je Europljana dosta britanskog kaosa oko Brexita, i konstante krize u vladi Therese May.

Rugaju im se i iz EU Parlamenta.

"Tko je uopće pregovarao uvjete? Sigurno ministar za Brexit nije jučer saznao što ih čeka... Ili možda je", napisala je Marietje Schaake, Nizozemka iz EU Parlamenta na Twitteru.

Raab ostavku daje nedugo nakon Shailesha Vare, ministra Sjeverne Irske, koji je gotovo u isto vrijeme napustio vladu. U svom pismu je pro-EU Vara rekao da je Brexit Veliku Britaniju ostavio "u čistilištu", i "pitanje je kada ćemo opet biti suverena nacija".

Sat vremena nakon Raabove ostavke, otišla je ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, rekavši kako "dogovor ne poštuje rezultate referenduma".

"Otišli smo od nikakav je dogovor bolji od lošeg dogovora, do bilo kakav je dogovor bolji od nikakvog dogovora", napisala je.

May se uskoro mora obratiti Parlamentu, a to vjerojatno neće proći glatko. Neki najavljuju njezin konačni pad.

Nekadašnji šef liberalnih demokrata, Paddy Ashdown, tvitao je: "Sad kada je otišao Raab možda i May nestane. A ako May nestane torijevci se nemaju više iza koga ujediniti, i tu počinje rasplet i kraj".

"Ovo je nevjerojatno ozbiljna situacija", kaže Keir Starmer, tajnik opozicijskih laburista. "Brexit dogovor je pao na prvoj prepreci".

I oni koji vjeruju u Theresu May sumnjali su kako će biti nekih minornih ostavki ali baš tajnik za Brexit, to je veliki udarac.

Ove srijede, nakon petosatnog sastanka s kabinetom, te mjeseci borbi i odgađanja, May se pojavila ispred zelenih vratiju u Downing Streetu kako bi najavila da su ministri "kolektivno odobrili njezin Brexit plan".

Europska unija Ima i za nas Ekonomix EU je u sedam godina članicama podijelila bilijun eura

Prvi dokument, kojeg su ispregovarali britanski i EU dužnosnici, važan je korak prema finaliziranju izlaska VB iz Unije u ožujku.

Ugovor, kojeg neki zovu najkompliciranijim razvodom braka ikada, sadrži plan o milijardama eura koje će Britanija platiti Eu, te detalje o tome kakva će i koja prava imati Europljani koji žive u Velikoj Britaniji, i kako će ta 21-mjesečna tranzicija funkcionirati.

Plan nudi i rješenje za izazov izbjegavanja "čvrste i tvrde" granice između Sjeverne Irske, koja je dio VB i Irske koja će ostati u EU.

Plan moraju podržati europski vođe već ovog mjeseca, što će biti relativno jednostavno, a onda slijedi mnogo teže glasanje u prosincu u britanskom Parlamentu, gdje mnogi ovaj plan smatraju kukavičkom kapitulacijom.

To što je kabinet odobrio Mayin "paket" je kao kraj akcijskog filma smještenog unutar politike, i još nije do kraja jasno hoće li May, ako je suditi po "šuškanjima" po društvenim mrežama, preživjeti. Vrlo je vjerojatno da se stvaraju pose novi pretendenti na njezino mjesto.

May je 2017. jedva došla na vlast i na jedvite jade osigurala dovoljno glasova da vlada, i toga ne bi bilo da njezinu konzervativnu stranku nije podržala Irska demokratska unionistička stranka koja je "štaka" bez koje May ne vlada.

Upravo je Sammy Wilson iz te stranke, i član Parlamenta, rekao kako "Mayin plan nije toliko dogovor koliko je prevara".

Andrej Plenković Nebitna država Ekonomix Porazno: Hrvatska ima najmanji utjecaj u EU

Njegov kolega u Westminsteru, Jeffrey Donaldson, kaže kako Mayin stav "pola unutra, pola van"ne daje Velikoj Britaniji šansu da uzme svoju budućnost u svoje ruke.

Premijerka je, stupivši pred kamere i novinare, izgledala umorno i zvučala sjetno, umjesto radosno radi dogovora.

"Ova će se odluka proučavati u godinama koje dolaze, ali odluka se morala donijeti da se ili gradi budućnost naše zemlje ili izda sve ono što je obećao referendum", rekla je.

"Bila je to duga i detaljna debata unutar kabineta", rekla je. On se pak dijeli na one koji su, poput May, glasali protiv Brexita prije dvije godine, i onih koji su čak radili na kampanji.

U protekle dvije godine najveće se bitke oko Brexita ne odvijaju između Brisela i Londona, nego unutar kabineta premijerke May.

Oni koji žele "žestoki" rastanak traže potpuno odvajanje od europskih birokracija, sudova, zakona i regulacija, dok May želi kompromis - paket dogovora koji VB drži bliže EU radi dobrobiti ekonomije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.