Top News
981 prikaza

'Procurila' video snimka mučenja Gadafijevog sina

Saadi Gadafi
Youtube
Internetom se proširila video snimka mučenja muškarca koji bi mogao biti sin bivšeg diktatora

Devet minuta dugi video koji se pojavio na internetu prikazuje navodno libijske čuvare u zatvoru za vrijeme zlostavljanja sina bivšeg libijskog diktatora, Muammara Gadafija.

Nije jasno kad ili kako je video snimljen, ali je bio objavljen na jednoj arapskoj stranici, nakon čega se ubrzano proširio društvenim mrežama.

U montiranom videu prvo vidimo Saadija Gadafija vezanih očiju kako sjedi u uredu za koji se vjeruje da je smješten u ad-Hadba zatvoru u Tripoliju, gdje ga drže otkad je izručen iz države Niger prošle godine.

Gadafi, u zelenoj trenirci i obrijane glave, mora slušati nešto što zvuči kao vrištanje prilikom mučenja, a pretpostavlja se da je riječ o zatvorenicima koje tuku ispred te prostorije.

Nekolicina muškaraca u videu mogli bi biti zatvorski čuvari i službenici koji ispituju Gadhafija. 

U jednom trenutku, vidljivo uznemiren Gadafi zamoli nekog drugog u prostoriji da mu dozvoli da se odmori: "Zaklinjem se Bogom, ako mi dopustite da se odmorim reći ću vam sve što želite".

Naknadno su mu oslobođene oči, te mora gledati kako muškarca izvan njegove sobe tuku štapom.

Malo poslije, Gadafija opet vrijeđaju, šamaraju i udaraju po stopalima sa štapom.

"Ovaj video prikazuje zabrinjavajuće metode ispitivanja koje se očito koriste u ovom određenom zatvoru u Libiji", izjavio je Hanan Salah, iz Human Rights Watch organizacije za ljudska prava. 

"Ne brinemo samo za Saddija Gadafija, koji je trenutačno zatočen dok čeka suđenje, a kao što smo vidjeli, kojeg vjerojatno tjeraju da odgovori na neka posebna pitanja, nego za sve zatvorenike koji se tamo nalaze, uključujući druge služebike gadafijevog režima, poput Abdullaha al-Senussija, AbuZeida Dorda i al-Bagdadija al-Mahmoudija."

Uvijek iste metode 'ispitivanja'

Al-Senussi je bivši libijski šef tajne službe, dok su druga dvojica muškaraca bivši ministri. Njih trojica su među devetero službenika osuđenih na smrt vatrenim oružjem prošle godine, što je odluka koju je donio sud u sklopu istog zatvora.

Smrtnu presudu dobio je i stariji Gadafijev brat, kojeg drži milicija u gradu Zintanu od 2011. godine. Iako nije bio prisutan, suđenje je trajalo više od godinu dana, te je izazvalo brojne kritike javnosti, UN-a i organizacija za ljudska prava, koje su optužile sudstvo za brojne propuste i nepoštenje.

Ured javnog tužioca Tripolija nakon objave videa na Facebooku objavio je obavijest da su pokrenuli istragu o ovoj nezgodi, te obećaju da će podići tužbe protiv svih koji su bili uključeni u bilo kakvo kršenje ovlasti i prava.

Inače, u kaosu koji je zavladao nakon revolucije 2011. godine, Libija je postala zemlja bezakonja u kojoj su milicije slobodno 'operirale' i u kojoj se pravosudni sustav borio svim silama kako bi odgovorne za brojne napade priveo pravdi.

"Vidjeli smo brojna obećanja ureda javnog tužitelja o istragama koje se nikad nisu dogodile. Bilo je puno drugih pritužbi, i to baš na ovaj zatvor, a nismo vidjeli da se išta dogodilo"", napominje Salah iz Human Right Watcha.

Za razliku od brata Saifa al-Islama Gadafija, Saadija ne traži Međunarodni kazneni sud, te ga tek čeka suđenje u Libiji, gdje je optužen za ubojstvo libijskog nogometaša, dok je bio na čelu sjevernoafričke nogometne federacije.

Kad je gadafijev režim pao 2011., Saadi je pobjegao u državu Niger u kojoj je ostao sve dok mu Libija nije osigurala sigurno izručenje u ožujku prošle godine.

Ubrzo nakon povratka, počele su padati optužbe zbog zlostavljanja, zbog čega su libijski službenici brzo objavili nekoliko videa u kojima Saadi govori da se prema njemu dobro odnose, dok se u drugom videu obratio narodu Libije u kojima im se ispričava za svoje navodne pokušaje destabiliziranja zemlje nakon revolucije.

Udruge za ljudska prava napominju pak da su otmice, mučenja, zatočenja i lažna snimljena svjedočanstva taktika kojom se koristio još gadafijev režim, a kojim su se nastavili služiti i oni koji su bili protiv njega, piše CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.