Top News
381 prikaza

Diktator u panici: Traži glave novinara koji pišu protiv njega

Ilham Alijev i Europske igre u Bakuu
Bernd Thissen/DPA/PIXSELL
S milijardama potrošenih dolara na Europske igre i desecima aktivista u zatvoru, predsjednik navodno 'jake države' strahuje od malog berlinskog online izdanja

Još se nije slegla prašina oko Europskih igara, a predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev već dijeli nagrade za dobro obavljen posao. Čak je i njegova supruga Mehriban primila državnu medalju prozvanu po Alijevom ocu i bivšem generalu KGB-a, Heydaru Alijevom, za doprinos pri organiziranju igara.

Ali ono što je trebalo biti veliki trenutak na međunarodnoj pozornici pretvorilo se u PR katastrofu. Naime Europske igre postale su najveći gubitnik javnih resursa u povijesti.

Prema službenim izveštajima, procjenjuje se da su troškovi vezani uz igre iznosili oko 1.2 milijarde dolara, dok drugi tvrde da su potrošene milijarde i milijarde. Šest tisuća sportaša (od kojih nisu svi vrhunski) iz 50 europskih zemalja pozvano je na igre, pri čemu su im domaćini osigurali smještaj i platili putne troškove.

Lady Gaga dobila je nevjerojatnih dva milijuna dolara da otpjeva jednu pjesmu na ceremoniji otvaranja. A da bismo stvari postavili u širi kontekst, treba znati da primjerice učiteljska plaća u Azerbejdžanu iznosi 150 dolara, dok bivši branitelji mjesečno imaju primanja u vrijednosti od 50 dolara.

U međuvremenu, predsjednik parlamenta, Oktay Asadov, nedavno je izjavio da nije potrebno 'školovanje u inozemstvu' za građane, dok djeca predsjednika i ministara studiraju na najboljim Sveučilištima na zapadu.

Skupi hoteli (u protuvrijednosti od 10 milijardi dolara), koji pripadaju predsjednikovim kćerima, bili su puni gostiju, a predsjednička obitelj profitirala je od ovog 'patriotskog' sportskog događaja više nego itko drugi.

Ilham Alijev i Europske igre u Bakuu | Author: Bernd Thissen/DPA/PIXSELL Bernd Thissen/DPA/PIXSELL

Alijev je želio iskoristio ove igre kao dobar PR ne samo kako bi zacementirao osobnu moć, nego i kako bi zasjao na međunarodnoj sceni, na uštrb domovine.

Pripreme za igre uključivale su ne samo ogromne troškove nego i raskošnu gradnju.

Predsjednik se riješio bilo kakvih protivnika, te je 2014. u zemlji zatvoreno i posljednjih 60 nezavisnih nevladinih organizacija, a zemlja trenutno broji i stotinjak političkih zatvorenika.

Jedini razlog zašto predsjednik nije i ovaj put mogao zatvoriti Emina Millija, kao što je to učinio već dva puta ranije, bio je zato što se ovaj nalazi u Njemačkoj od 2013. godine.

Kako je sve krenulo u krivom smjeru

Vlada nije štedjela sredstva u nadi da će mediji prikazati samo pozitivnu stranu događaja, no igre su se pretvorile u PR katastrofu za vladu i njezin međunarodni imidž. Naime, većina međunarodnih medija prikazala je u kolikoj mjeri se krše ljudska prava u Azerbejdžanu i kako vlada korupcija, umjesto da su se usredotočili na Alijeva postignuća i priznanja, čemu se nadao.

Zabranama da vodeći mediji prate igre, ali i da budu prisutne grupa za ljudska prava poput Amnesty Internationala, samo si je odmogao. A frustriran zbog toga što su stvari krenule u suprotnom pravcu, predsjednik je odlučio da na nekom mora iskaliti svoj bijes. A taj netko je mogao biti bilo tko.

Sve popularnija Meydan TV počela se uplitati u rad vlade. Ova nezavisna online medijska platforma, koja pruža uravnoteženu i vjerodostojnu pokrivenost društvenih tema, korupcije i ljudskih prava, pokušana je biti ušutkana službenim državnim govorima.

No Meydan TV surađuje s projektima o organiziranom kiminalu i korupciji iz Berlina, te zajedno rade na istraživačkim pričama i upravo su postali partneri s Guardianom koji će objaviti njihove priče, tj. između ostalih i priče Millija.

Posljednjih mjeseci priče Meydan TV-a koristili su i citirali u Azerbejdžanu, ali još više u stranim medijima, te je Milli, disident službene vlasti, dao brojne intervjue.

Pri kraju Europskih igara, Alijev je poslao Milliju poruku putem ministra sporta, Azada Rahimova, u kojoj mu prijeti i obećaje da će ga kazniti za organiziranje 'međunarodne kampanje pritiv države'.

Ilham Alijev | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

"Što je tebi Azerbejdžan učinio nažao? Ulovit ćemo te gdjegod bio i država će te kazniti zbog protudržavne kampanje koju si organizirao. Bit će kažnjen za to. Nećeš moći slobodno šetati po Berlinu ni bilo gdje drugdje. Moraš toga biti svjestan", stajalo je u poruci.

Pun arogancije, predsjednik se ponaša kao da bi građani Azerbejdžana morali biti sretni već zbog toga što smiju disati tamošnji zrak, te što još nisu mučeni ili ubijeni.

Nekoliko dana nakon zatvaranja Europskih igara, četvorica reportera Meydan TV-a zaustavljena su na granici dok su putovali prema Gruziji. Nije im dozvoljen prolaz, te im je rečeno da im je zabranjeno putovati izvan zemlje.

No unatoč toga što im je zbog pisanja o predsjedniku zabranjeno napuštanje države ili dobivaju prijetnje smrću, oni se ne misle predati nego će nastaviti borbu za slobodu, piše Daily Beast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.