Top News
5352 prikaza

Procurili tajni dokumenti o krizi u Kataru

Doha
REUTERS
Već mjesec dana traju iznimne napetosti među susjednim državama

Katar je potpisao nekoliko tajnih sporazuma sa susjednim zemljama tijekom 2013. i 2014. godine i obvezali su se ukinuti potporu opozicijskim skupinama tih država, ali i u Egiptu i Jemenu. Postojanje sporazuma bilo je javna tajna, ali sami dokumenti bili su državna tajna zbog osjetljivih tema i činjenice da je sve dogovoreno u tajnosti.

CNN je po prvi put došao u posjed tih dokumenata i napokon su imali priliku vidjeti što su sve dogovorili susjedi s Arapskog poluotoka. Upravo je navodno kršenje potpisanih dogovora bilo okidač za prekid diplomatskih veza Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta s Katarom. 

Ugovori između arapskih zemalja | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
U izjavi za CNN, Katar je optužio Saudijsku Arabiju i UAE za kršenje "duha ugovora", ali i za napade na katarski suverenitet i time potvrdio autentičnost dokumenata. Prvi ugovor pisan je rukom 23. studenog 2013. godine, a potpisnici su tadašnji kralj Saudijske Arabije, Emir Katara i emir Kuvajta. Ugovorom se definiraju određeni uvjeti, a poseban naglasak je stavljen na izbjegavanje bilo kakvog uplitanja u interne probleme ostalih država Perzijskog zaljeva. Pod izbjegavanje uplitanja podrazumijeva se i financijska ili politička potpora "devijantnim" skupinama što je naziv za anti-vladine aktiviste u tim državama.

Dogovor, popularno nazvan Riyadski sporazum, specifično spominje i Muslimansko bratstvo koje Katar, navodno podupire, a spominje se i potpora raznim opozicijskim skupinama u Jemenu. Države su se obvezale i da neće podupirati "antagonističke medije", a vrlo vjerojatno je riječ o Al Jazeeri, medijskoj kući iz Katara. Ostale države Perzijskog zaljeva optužile su Al Jazeeru da potiče opozicijske grupe u regiji. 

Donald Trump u Saudijskoj Arabiji Opasne igre Top News Trump ih optužio za terorizam pa prodao 12 milijardi dolara oružja

Kralj Bahreina, krunski princ Abu Dhabija i premijer Emirata dodali su svoje potpise na dogovor iz listopada 2014. godine, a poseban naglasak stavljen je na egipatsku stabilnost. Jedan od uvjeta stabilnosti je i zabrana gostovanja protivnicima egipatskih vlasti u programima Al Jazeere. Ovaj drugi ugovor specifično spominje Al Jazeeru, ali su izostavljeni drugi državni mediji poput Al-Arabiye. Nakon potpisa ugovora ugašena je egipatska varijanta Al Jazeere, Al Jazeera Mubashir Misr.

Aneks ugovoru iz 2013. godine uključuje zabranu financiranja Muslimanskog bratstva te sličnih skupina u Jemenu i Saudijskoj Arabiji koje bi mogle predstavljati prijetnju sigurnosti i stabilnosti. Svi ti dogovori nisu posebno izdvojili Katar već su se trebali odnositi na sve države potpisnice.

Glasnogovornik katarskih vlasti izjavio je da su Saudijci i Emiraćani prekršili "duh ugovora". "Puno čitanje teksta ugovora iz 2013. i 2014. godine pokazuje da je izvorni naum bio uspostavljanje jasnog okvira za suradnju", rekao je Saif bin Ahmed al-Thani. 

U zajedničkoj izjavi Saudijci, Emiraćani, Bahreinci i Egipćani optužili Katar da je prekršio potpisane dogovore. Katar im je uzvratio izjavama da zahtjevi nakon izbijanja diplomatske krize nemaju nikakve veze s Rijadskim dogovorom.

Dokumenti ipak dokazuju da među državama postoji duga povijest napetih odnosa među nominalnim saveznicima.

Vladimir Putin FAKE NEWS Top News Rusi objavili lažne vijesti i doveli do izolacije Katara

Nedavno predani zahtjevi uključuju zatvaranje televizije Al Jazeere i reduciranje odnosa s Iranom, rekao je dužnosnik jedne od tih zemalja, a prenijela Hina. Popis zahtjeva za okončanje velike krize u Perzijskom zaljevu, koji su sastavili Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein, također uključuje zatvaranje turske vojne baze u Kataru, rekao je dužnosnik za Reuters. Katar također mora objaviti da prekida veze s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, među kojima su Muslimansko bratstvo, Islamska država, al Kaida i Hezbolah.

Četiri države dale su Dohi rok od 10 dana da ispuni zahtjeve, a popis je Kataru predao Kuvajt, koji posreduje u sporu, rekao je neimenovani  dužnosnik. Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli su veze s Dohom 5. lipnja, optužujući Katar da podržava islamističke militante i Iran. Oni su zabranili Kataru ulazak u njihov zračni prostor i nametnuli trgovinske restrikcije te ograničenja kretanja osoba, a Saudijska Arabija je zatvorila svoju kopnenu granicu s Katarom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.