Top News
22202 prikaza

Otkupnina od milijardu dolara uništit će Katar

Katarski emir Emir Al-Thani
REUTERS
Zaljevska državica našla se u neobranom grožđu nakon plaćanja otkupnine jednoj paravojnoj skupini povezanoj s Iranom

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za "potporu terorizmu", napose mrežama Al Kaidi, skupini Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu, objavila je Hina.

Međutim, kao i  uvijek u svijetu visoke diplomacije, stvari nisu tako jednostavne kao što se čini. Prema izjavama nekih dobro upućenih izvora, arapske zemlje su već dulje vrijeme nezadovoljne činjenicom da Katar podržava razne organizacije koje se ostatku Perzijskog zaljeva ne sviđaju. U prvom redu je tu riječ o Muslimanskom bratstvu kao političkoj organizaciji koja je na vlast došla demokratskim putem u Egiptu, a najveća prijetnja monarhijama su pokreti sposobni koristiti postojeće političke okvire za dolazak na vlast. S druge strane, priča se i da je katarsko plaćanje gotovo milijarde dolara otkupnine bilo kap koja je prelila čašu.

 

Sokolaranje u UAE | Author: Flickr Flickr

Naime, prema pisanju Financial Timesa, iračka paravojna skupina Kata’eb Hizbollah, povezana s libanonskim Hezbollahom te preko njih s Iranom, otela je 26 katarskih turista u prosincu 2015. godine. Među otetima su bili i članovi katarske kraljevske obitelji, a militantni su taoce prebacili u Iran. Neki diplomati uvjereni su da je otmica bila samo jedan u nizu pokušaja ucjene Katara i njihovih saveznika u Siriji da puste na slobodu neke zarobljene borce odane sirijskom predsjedniku. Katar je na kraju platio oko 700 milijuna dolara za puštanje taoca, a platili su i Tahrir al-Shamu, kako se sada zove al-Qaidina inkarnacija u Siriji, 200 ili 300 milijuna dolara za puštanje sirijskih boraca na slobodu.

Arapskim zemljama se nije nimalo svidjelo to što su Katarci platili puštanje vlastitih taoca, ali najviše im je smetalo to što je dio novca otišao u iranske džepove. Do sad najveći diplomatski raskol među zemljama Arapskog poluotoka mogao bi imati i dalekosežne posljedice na čitavu regiju, ali i na svijet zato što bi cijena nafte na svjetskom tržištu opet mogla podivljati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.