Top News
696 prikaza

Progovorio bivši šef kabineta: Netanjahu je primao mito

Benjamin Netanjahu
REUTERS
Nekadašnji šef ureda premijera pristao je svjedočiti protiv svog bivšeg šefa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osumnjičen je u istragama zbog prevare, kršenja povjerenja i primanja mita nakon što je njegov bivši šef kabineta potpisao dogovor s tužiteljstvom i pristao svjedočiti protiv bivšeg šefa.

Sumnje u Netanjahuovu upletenost otkrivene su nakon što su detektivi tražili od suda zabranu objavljivanja detalja pregovora s Arijem Harowom, bivšim šefom ured premijera, prenosi britanski Guardian.

Pregovori su dovršeni u petak i Harow je pristao svjedočiti u dva različita slučaja protiv bivšeg šefa. Potvrda ovako ozbiljnih optužbi dolazi samo dan nakon što je premijerova supruga Sara ponovno ispitana u policiji zbog pogrešnog trošenja novca namijenjenog za premijerovo domaćinstvo.

Izlazak Kruljca iz pritvora Visoki časnici Top News Generali iza rešetaka: Nakon rata "upali" u kriminal

Već dulje vrijeme se zna da je premijer na neki način upleten u "slučaj 1.000" gdje se spominje primanje darova od bogatih donatora i "slučaj 2.000" što se tiče pokušaja utjecaja na medije, ali ovo je prvi put da je Netanjahu formalno osumnjičen.

Njegov ured niječe bilo kakvu odgovornost premijera i optužuju istražitelje da žele srušiti njegovu vladu.

"Odbacujemo u potpunosti neosnovane optužbe protiv premijera. Kampanja promjene vlasti je u tijeku, ali neće im uspjeti zato što jednostavno nema ništa za otkriti", stoji u izjavi.

Već ranije je istraga u "slučaju 3.000", primanju mita tijekom kupovine podmornice iz Njemačke, dotaknula Netanjahuove najbliže suradnike.

Eksplozija nuklearne bombe Rat protiv susjeda Top News Izrael: Mogli smo baciti nuklearnu bombu

Harow je dvije godine bio Netanjahuov šef kabineta dok je ovaj bio samo oporbeni političar. 2010. je napustio tu dužnost i vratio se 2014. na istu poziciju gdje se zadržao samo godinu dana pod optužbama za korupciju. Optuživali su ga da je koristio svoje bliske odnose s Netanjahuom da bi imao privatne koristi. Policija je predložila podizanje optužbi za primanje mita, ali tužiteljstvo još nije uradilo ništa po tom pitanju.

"Slučaj 1.000" tiče se primanja raznih darova, većinom skupocjenih cigara i šampanjca, što bi predstavljalo ozbiljno kršenje izraelskih zakona. 

Jemenski Židovi koji su spas pronašli u Izraelu Jeziva urota Life 50 godina traže tko im je u Izraelu pokrao bebe

Istraga je ima određen utjecaj i na Netanjahuovu desničarsku stranku Likud i najviši dužnosnici se prepiru može li premijer ostati na dužnosti iako je optužen za korupciju. 

"Premijer ne treba dati ostavku, nego treba dokazati svoju nevinost. Neće ni doći do optužnice, a čak i ako dođe, premijer može obnašati svoju dužnost i dokazati nevinost", kazao je David Bitan, jedan od najviših dužnosnika Likuda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.